Кажете,някоя тънкост ?,при чистенето на бронзови и медни монети?
Първо я накисни във малко вода и сок от стиснат лимон и търкош със вълнобразни или кръгобразни движения със заоблено острие - шило......
NERON Цезар
Заглавие: Re: Форума на Slavitoooo Нед Дек 13, 2009 12:57 am
pechkata написа:
Avrelian написа:
Първо я накисни във малко вода и сок от стиснат лимон и търкош със вълнобразни или кръгобразни движения със заоблено острие - шило......
може и с лимонена киселина но и в двата случая не трябва да се прекалява колкото до шилото няма ли да се е.. м..... на монетката по принцип се използва след това четка за зъби и клечка пак за зъби четката може да се потърка преди това и в сапунче
може и с лимонена киселина но и в двата случая не трябва да се прекалява колкото до шилото няма ли да се е.. м..... на монетката по принцип се използва след това четка за зъби и клечка пак за зъби четката може да се потърка преди това и в сапунче
сигурно си чистил монета с малки язви по патината(бронзова болест) , лимончето дето го капваш не ти ли разширява азвичките , никога не съм ползвал такова нещо , затова питам
сигурно си чистил монета с малки язви по патината(бронзова болест) , лимончето дето го капваш не ти ли разширява азвичките , никога не съм ползвал такова нещо , затова питам
Колега нали знаеш всичко зависи от качеството на метала !! После вече и околната среда !! А лимоновата киселина помага доста за размекване на вкаменяването по монетите !! Също помага и за премахването на онзи черен, като катран налеп , но разтвора трябва да е много слаб ! При силна концентрирана лимонена киселина има опасност да свлече патината !!
Kiril62 написа: Колеги, след като се чухме с председателя на федерацията,направихме уточнение за датата на общото събрание.В предвид ситуацията, много по добре е,събранието да се проведе на 20.12(неделя).Знам че,не всички ще може да присъстват,но това е много важно.Поправките по закона за културното наследство са почти готови и "чукат" на вратата на Парламента за дебатиране и гласуване.После не искам във форума да има упреци,че сме закъсняли фатално.Това което правим е добро за всички нас.
Колега нали знаеш всичко зависи от качеството на метала !! После вече и околната среда !! А лимоновата киселина помага доста за размекване на вкаменяването по монетите !! Също помага и за премахването на онзи черен, като катран налеп , но разтвора трябва да е много слаб ! При силна концентрирана лимонена киселина има опасност да свлече патината !!
наистина не съм работил така , колко слаба трябва да е концентрацията , дай рецепта , проценти или там някаква дозировка , това няколко капки на колегата печка не ми говори нищо
наистина не съм работил така , колко слаба трябва да е концентрацията , дай рецепта , проценти или там някаква дозировка , това няколко капки на колегата печка не ми говори нищо
Като видя ,че налепа е от много здравия и противен и при чистенето по механичен начин може да вдигне и патината ,слагам една щипка суха лимонена киселина на прах в 150гр. топла вода - бъркам за да се разтвори хубаво и пускам монетата за 5мин. после пробвам дали се размекнало вкаменяването и ако се наложи я пускам за още 2 или 3 минути ! На око съм свикнал колко лимонена киселина да слагам според специфичното покритие над патината !
Но ако монетата видимо има в патината язви или има следи от бронзовата болест няма смисъл от киселината ! Киселината се използва само при видимо наличие на здрава патина ! А когато монетата е ценна, била малко в употреба ,и майсторите не са биле пияни при отсичането ,използвам дестилирана вода тя разяжда вкаменяването идеално без да докосва патината само че отнема седмици и дори месеци ,но когато си струва какво значение има времето !!
Не става дума за лимон тузу , споменах няколко капки ЛИМОНОВ СОК от натурален лимон стиснат във водата - служи за омикотяване на водата защото много е твърда...... наистина процеса е много бавен........