Аз съм виждал как колеги "къртят" една скала и от там се изсипват над 300 медни антониана!!! Баирче,над късно римско селище. По-късно ми казаха,че сигнала е бил "вътре" в скалата. Аз съм чувал за тапи-хоросан смесен с белтък от яйце.Замазва се на скалата и след време даже хваща и мъх........
Материал на тапата-вар.памук.яйчен белтък.косми.тухлен или мраморен прах
Разбиване-1кг лимонов сок.1кг гроздов оцет.половин кг чист спирт.половин кг киселина ..смесваш ги...заливаш с това нещо тапата....след 2.3 часа загряваш мястото с газова горелка-и го разбиваш с чук.Става на пух и прах Ползвай маска когато сипваш смеската!!!
а има ли значение каква да е киселината фосфорна ще свърши ли работа
Аз съм виждал как колеги "къртят" една скала и от там се изсипват над 300 медни антониана!!! Баирче,над късно римско селище. По-късно ми казаха,че сигнала е бил "вътре" в скалата. Аз съм чувал за тапи-хоросан смесен с белтък от яйце.Замазва се на скалата и след време даже хваща и мъх........
Материал на тапата-вар.памук.яйчен белтък.косми.тухлен или мраморен прах
Разбиване-1кг лимонов сок.1кг гроздов оцет.половин кг чист спирт.половин кг киселина ..смесваш ги...заливаш с това нещо тапата....след 2.3 часа загряваш мястото с газова горелка-и го разбиваш с чук.Става на пух и прах Ползвай маска когато сипваш смеската!!!
а има ли значение каква да е киселината фосфорна ще свърши ли работа
Таззи смеска е пълна безмислица.Сами по себе си оцета и лимона са киселини,а алкохола-основа.Би трябвало да се неутрализират взаимно и търсеният ефект ще е никакъв.
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: тапи в скали Пон Окт 01, 2012 12:19 am
-Има колективни находки които са укривани в скали.Обикновено са на затънтени места рядко посещавани от хора.Най често са в естествени отвори и цепнатини в скалите.Като отвора може да е запушен само с пръст или камъни.В НИМ имаше изложен един камък с формата на куб,който беше издълбан отвътре.В него е имало скрити златни корубести монети.Това не са тапи... -Тапите доколкото знам съдържат известно количество златни монети.Те са направени за ориентиране и по лесно намиране на търсеното основно количество злато.Иманярите обикновено не ги вадят въпреки че може да съдържат няколко килограма злато.Те се вземат след като се намери съкровището което указват,по тоя начин се удостоверява че основното злато е намерено и взето.От тапите се хваща посоката и се измерва разстоянието до основното укрито злато което обикновено е поне няколко тона.За да се намерят тапите е необходима информация за тях и съкровището.Много трудно е да се намерят случайно тапите.А и тогава като не се знае легендата за съкровището,намирането му е невъзможно.
alexis931101215 Новобранец
Заглавие: Ама легендата за такова нещо е доста субективно понятие. Някой чул едно, разбрал друго, спестил ти нещо, нещо доукрасил.....е хайде после върви че търси нещо ако нямаш книжка. Пон Окт 01, 2012 9:38 am
vvurbanov написа:
-Има колективни находки които са укривани в скали.Обикновено са на затънтени места рядко посещавани от хора.Най често са в естествени отвори и цепнатини в скалите.Като отвора може да е запушен само с пръст или камъни.В НИМ имаше изложен един камък с формата на куб,който беше издълбан отвътре.В него е имало скрити златни корубести монети.Това не са тапи... -Тапите доколкото знам съдържат известно количество златни монети.Те са направени за ориентиране и по лесно намиране на търсеното основно количество злато.Иманярите обикновено не ги вадят въпреки че може да съдържат няколко килограма злато.Те се вземат след като се намери съкровището което указват,по тоя начин се удостоверява че основното злато е намерено и взето.От тапите се хваща посоката и се измерва разстоянието до основното укрито злато което обикновено е поне няколко тона.За да се намерят тапите е необходима информация за тях и съкровището.Много трудно е да се намерят случайно тапите.А и тогава като не се знае легендата за съкровището,намирането му е невъзможно.
някои може ли да ми каже какъв е този нешан нарисувана е мечка с 3 крака ?? минавам вече една година покраи нея и чак днес и обърнах внимание намира се на ливада няма нищо около скалата нито отвори,дупки и така на татак. скалата(камък) висок е не повече от 90см. широк около 1,3м. по голямата му част е в земята предполагам че е поне на 90см. в земята а може и повече(невярвам да е докаран специално от някъде най-вероятно си е естествен) рисунката на мечката е около 18-20см. и е в усновата
На три крачки в посока изток/най-добре в диаметър/. Или на 13 или на 33 м. виж терена.Проучи мястото.Не се надявай да е лесно и някой да знае с точност.
На три крачки в посока изток/най-добре в диаметър/. Или на 13 или на 33 м. виж терена.Проучи мястото.Не се надявай да е лесно и някой да знае с точност.
прекарах цялата ливада с Фишера която е 50-60м на 60-70м и никаде нищо не писна изгубих си 6-7 часа в триене и копане за една подкова(изкачи ми сърцето като чух как апарата засвири). предолагам че е извадено отдавна но ми е интересно кво е означавал самия нешан
прекарах цялата ливада с Фишера която е 50-60м на 60-70м и никаде нищо не писна изгубих си 6-7 часа в триене и копане за една подкова(изкачи ми сърцето като чух как апарата засвири). предолагам че е извадено отдавна но ми е интересно кво е означавал самия нешан
Ами да подходим така къде мечката спи зимен сън ???
Ами да подходим така къде мечката спи зимен сън ???
де да знам да не съм мечка а и в тази местнос няма дупки пещери или нещо където може да зимува мечка или друго животно(поне в радиус от 8-9км. от камъка с нишана няма такова място просто гора и ливада на нея около 4-5 декара това е).
Колега с фишера ф-75 до 50-60см. от там нататък много усмивки!
Не не предостатъчни са тия см.само да има кураж това е важното.
weimas Легионер
Заглавие: Re: тапи в скали Чет Окт 18, 2012 11:40 am
markos написа:
Колега weimas да не си направил снимка на мецана случайно?Па да има поне нещо за тази вечер да си блъскаме главите.
когато отида пак ще взема апарат и ще направя снимки (махнах всички телефони с камери,тъч-ове и минах на прости нокии дето им карат батериите по 1 седмица мин.)
markos Преторий
Заглавие: Re: тапи в скали Чет Окт 18, 2012 11:51 am
.
Последната промяна е направена от markos на Чет Фев 13, 2014 9:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Краката на животното еднакви ли са по дължина питам за да знам с какво си имаме работа.
трите крака еднакви а единия не е нарисуван или умишлено го няма(предполагам че е куца самата мечка а не е забравен или да са нямали време да завършат нишана)
Краката на животното еднакви ли са по дължина питам за да знам с какво си имаме работа.
трите крака еднакви а единия не е нарисуван или умишлено го няма(предполагам че е куца самата мечка а не е забравен или да са нямали време да завършат нишана)
.
Последната промяна е направена от markos на Чет Фев 13, 2014 9:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Качи подробни снимки и ще видим с какво си имаме работа,както в близък план така и малко от разстояние.Липсващия крак го няма умишлено а куца мецана ще бъде когато всички лапи са на място но единия е по къс от останалите,нишан наполовина няма да срещнеш никога освен ако не е счупен.Нишаните са се правели нощно време и на спокойствие само със светлината на свещ и е нямало място за грешки щото по това време са клъцкали глави и е нямало ,,под гаранция''а самото място се е съгласувало със собственика така че да не бъде забравено от него или наследниците му.Никога няма единичен винаги нишаните са два на брой няма значение какв о е направено,първия казва че там някъде има заровено а втория показва къде е.
kolega misla 4e grewiw az znam zna4enieto na tozi ni6an moga da Пomogna
Качи подробни снимки и ще видим с какво си имаме работа,както в близък план така и малко от разстояние.Липсващия крак го няма умишлено а куца мецана ще бъде когато всички лапи са на място но единия е по къс от останалите,нишан наполовина няма да срещнеш никога освен ако не е счупен.Нишаните са се правели нощно време и на спокойствие само със светлината на свещ и е нямало място за грешки щото по това време са клъцкали глави и е нямало ,,под гаранция''а самото място се е съгласувало със собственика така че да не бъде забравено от него или наследниците му.Никога няма единичен винаги нишаните са два на брой няма значение какв о е направено,първия казва че там някъде има заровено а втория показва къде е.
kolega misla 4e grewiw az znam zna4enieto na tozi ni6an moga da Пomogna
и като греши колегата кажи ква е истината.
marselo1980 Легионер
Заглавие: Re: тапи в скали Чет Ное 01, 2012 10:58 pm
и като греши колегата кажи ква е истината.[/quote] колега имам таен тефтер с ниwани с тяхниат смисал имам и за мечка но не е с три крака но пак моzе дасе разбере неwто
marselo1980 Легионер
Заглавие: zdr Чет Ное 01, 2012 11:24 pm
Последната промяна е направена от marselo1980 на Чет Ное 01, 2012 11:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път