казах 4е сам слонен да ти вярвам ама ме е яд за дабажанката тя явно ве4е е станала на жица явно освен 4е варвим по едни и са6ти патеки вси4ки правим едни и са6ти гре6ки аз 6те река незабравим е звука на саска6 в кислол денар
А мене ме яд за денарите,тогава нямах и апарат да ги снимам!
на толко денари бая засукани щте е имало и някои жълт подобава да изкочи.
Жълти нямаше,само денари и нищо друго,около 3000 бяха копчета,редки да но не можахме да ги прегледаме както трябва,спомням си Марк Антонии и Клеопатра ,хубави Клавдий,ама за 9 дена заминаха.
вода киснат се само във вода .и със бронзова четка със много фин косъм, търкаш леко без да драскаш.
Да ако са два и си ги извадил от кал.
tambaraci Новобранец
Заглавие: Re: колективни находки Сря Апр 07, 2010 8:03 am
Коя според вас е най красивата монета.Замене е Сиракузата и след това Сестерциите.
pgd Консул
Заглавие: Re: колективни находки Сря Апр 07, 2010 11:01 am
дебелите тетри или сестерции наистина са красиви
sitalk Джадай
Заглавие: Re: колективни находки Нед Май 02, 2010 2:34 pm
Монетите от Абдера се водят като едни от най-красивите в света
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: колективни находки Пет Мар 16, 2012 2:00 am
Темата за колективните находки е важна защото 4овек ще не ще като търси достатъ4но дълго все ще намери някое гърне.Въпроса е как по бързо да се намери първото и след това да съкрати времето до намирането на второто третото и т.н.Информация къде са намирани колективни находки имаше в сп.Археология и в известия и годишници на музеите.Естествено тия места отдавна са претърсени но интересно е на какви места са крили гърнетата.Имало е укрити в покривите и в стените на сградите.При тях монетите се намират разпилени в помещението на сградата.Много 4есто находките са покрай основите на стените.Има и доста отдале4ени от сгради и селища.Срещат се укрити в скали и пещери.На самите могили и покрай тях.Има слу4аи покрай големи едини4ни камъни.По поре4ията на реки и сухи дерета се слу4ват по десетина находки на метър една от друга.В някои селища са намирани над петнадесет находки.Явно населението е било избито.Укривани са в разли4ни съдове, касети от камък ,торби,дървени сандъ4ета.При тях монетите се намират на фишеци.4есто са слагали с4упен съд или находка от железа над гърнето за да него повредят при копането.Понякога се намират по няколко буквално едно до друго.Дълбо4ината на заравяне обикновено е била до лакът но може да има и насип.Всеки се е надявал някога да си изрови парите но сигурно е по4инал внезапно.Може да им е забравил и мястото.Казвам го защото и аз така зарових 15 наполеона и 20долара златни и сега не мога да ги намеря.Много приятели ми се оплакват 4е и те на пияна глава са скрили пари и не си спомнят къде.
shumi Новобранец
Заглавие: Re: колективни находки Пет Мар 16, 2012 7:16 am
по малко пийте бе колеги,затрихте си всичкото злато
sitalk Джадай
Заглавие: Re: колективни находки Пет Мар 16, 2012 8:18 am
Тия долари и наполеони с детектор не можеш ли да ги потърсиш?
hagemon4o Про-Консул
Заглавие: Re: колективни находки Пет Мар 16, 2012 9:38 pm
като красота сестерцията е много красива и материала е много качествен
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: колективни находки Пет Мар 16, 2012 11:27 pm
Колко пъти като остана без пари ме обзема желание да си намеря наполеоните и по4вам да ги търся с металотърса4а.Веднъж докато ги търся намерих един слаб денар на Нерон.Ве4е ме съмнява да не ме е видял някой докато ги заравях.
sitalk Джадай
Заглавие: Re: колективни находки Съб Мар 17, 2012 6:11 am
Ти къде си ги скрил,че там намираш денари?
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: колективни находки Съб Мар 17, 2012 8:36 am
В градината зад къщатата ги бях скрил през 1990г. и от тогава всеки път като ги търся не мога да ги намеря.А пък денара беше само един ама и мен ме усъмни да няма и други та само дето изкорених кайсията.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: колективни находки Съб Мар 17, 2012 10:02 am
Ей колега да не би да имаш спомени от предишния живот - защото и на мен ми идват подобни мисли от време на време...
miroslavmladenov Про-Консул
Заглавие: Re: колективни находки Съб Мар 17, 2012 4:27 pm
колеги,а от находка куруби могат ли да се изкарат пари?
sony147 Цезар
Заглавие: Re: колективни находки Съб Мар 17, 2012 4:32 pm
Могат, могат и шамари да се изкарат,а и други работи!!!