Заглавие: Re: колективни находки Чет Мар 04, 2010 12:37 am
kirgiza_69 написа:
... да не би тез питоси да са ориентир.
... ориентир са, спор няма... ама за други работи...
sitalk Джадай
Заглавие: Re: колективни находки Чет Мар 04, 2010 1:21 pm
zanvan написа:
туя питоси са 6антава работа идея си нямам как са ги транспортирали па било и празни п.с. да не ми се налага да намирам здрав 6тото, който намери здрав 6а мо се отели вола кат на гре6ен дявол
Питосите са песен в сравнение с големите камъни,които са ги качвали високо,високо по острите върхове да строят крепостите.
sony147 Цезар
Заглавие: Re: колективни находки Чет Мар 04, 2010 3:26 pm
50-60на150-200см съвършено издялан гранит или базалт е туй му викам майсторлък!!!
Гост Гост
Заглавие: Re: колективни находки Вто Мар 30, 2010 10:09 pm
Лето 1998 някаде в централна България в една токущо ожъната нива приемник предаватела (мачока) дава зона,започва се копане и на 95 см се открива горната част на полегнал метален съд с формата на сегашна дамаджана и някакви шарки по него,пъроначално никои не знае има ли нещо вътре и се копае внимателно да се запази съда,но като доиде време да го вадиме установявам че не се повдига,с усилие го вадя и се усеща че е пълен с нещо,рова с една клечка в тесния отвор пак не се разбира какво има,много бързо го отписахме съда и с един нож разпорихме от дъното,денари слепени и зеленясали 8142 броики,заляхме ги с преобразовател за ръжда да се разпаднат и изчистат,цялата работа тежеше 45 кила и имаше всякакви денари но само денари,наи редки не мога да кажа,за 9 дена не можахме да ги прочетеме всичките.Преставете си тръпката доколкото е възможно да си е представите,не се збравя никога.Някои може да погледне с недоверие на историята,не бих го опрекнал.
топи Цезар
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 2:25 pm
аз ти вярвам.и аз съм виждал и държал гърне пълно с пари но за съжаление неизвадено от мен.и други случки но не са за тук че има много неверници
FILIP2 Консул
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 4:26 pm
вадил сам гарненце антонияни за жалост ватре имаше само 19
rado Новобранец
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 6:22 pm
миналата есен един абсолютно начинаещ,закова 42 денарчета първи и втори век,на ръба на един сипей,точно над едно селище,това хлапе понятие си нямаше какво е извадил,но сега е дръпнал напред с материята а тази година продължава да вади яко голям късметлия.
Гост Гост
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 9:45 pm
rado написа:
миналата есен един абсолютно начинаещ,закова 42 денарчета първи и втори век,на ръба на един сипей,точно над едно селище,това хлапе понятие си нямаше какво е извадил,но сега е дръпнал напред с материята а тази година продължава да вади яко голям късметлия.
С 42 денарчета да дръпне да дръпне,колко да дръпне?
FILIP2 Консул
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:17 pm
ми бая мое да дръпне
comander Цезар
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:22 pm
FILIP2 написа:
ми бая мое да дръпне
тука няма кои да му даде толко кинти на аджемия че да дръпне,инъче някои лев ше вземе .
d.dr Легионер
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:29 pm
Зависи от динарите Дай Боже http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=230&lot=245
Последната промяна е направена от d.dr на Сря Мар 31, 2010 10:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
FILIP2 Консул
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:36 pm
спор няма ама и колегата не казва дали е дръпнал с тях сигорно е имало и друго
Гост Гост
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:40 pm
FILIP2 написа:
ми бая мое да дръпне
На тия кисии разпределението е горе долу такова:20 денара по 10-15 лева,10 по 20-30 лева,5 по 50-60 лева, 3 по 100-150 лева,2 по 200-300 лева,не казвам че няма изключения!
leo 1 Преторий
Заглавие: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:44 pm
колега кои ще ти каже дали е дръпнал един търсач на хоби , от целите тези изтории може да дръпне един прекупвач на чужд гръб за нас остава радоста да го намери ,пипнеш и да видиш
FILIP2 Консул
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:54 pm
нали това е тръпката. да го извадиш а не да го продадеш
comander Цезар
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 10:57 pm
d.dr написа:
Зависи от динарите Дай Боже http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=230&lot=245
говорим за първи и втори век колега не за републики,то републиките с тея граждански воини прес месец има бая засукани.
ivan113 Преторий
Заглавие: Re: колективни находки Сря Мар 31, 2010 11:13 pm
stemla написа:
Лето 1998 някаде в централна България в една токущо ожъната нива приемник предаватела (мачока) дава зона,започва се копане и на 95 см се открива горната част на полегнал метален съд с формата на сегашна дамаджана и някакви шарки по него,пъроначално никои не знае има ли нещо вътре и се копае внимателно да се запази съда,но като доиде време да го вадиме установявам че не се повдига,с усилие го вадя и се усеща че е пълен с нещо,рова с една клечка в тесния отвор пак не се разбира какво има,много бързо го отписахме съда и с един нож разпорихме от дъното,денари слепени и зеленясали 8142 броики,заляхме ги с преобразовател за ръжда да се разпаднат и изчистат,цялата работа тежеше 45 кила и имаше всякакви денари но само денари,наи редки не мога да кажа,за 9 дена не можахме да ги прочетеме всичките.Преставете си тръпката доколкото е възможно да си е представите,не се збравя никога.Някои може да погледне с недоверие на историята,не бих го опрекнал.
е сега кажи ,4е я дадохте и нея на втори4ни суровини оти е бронз и те признавам
Гост Гост
Заглавие: Re: колективни находки Чет Апр 01, 2010 9:12 pm
ivan113 написа:
stemla написа:
е сега кажи ,4е я дадохте и нея на втори4ни суровини оти е бронз и те признавам
Да бе,оно я съм толко прос-дадоаме ги за материял,нали оно е сребро бре!
stemla: Да бе,оно я съм толко прос-дадоаме ги за материял,нали оно е сребро бре! това оба4е грам необяснява кво стана с дабаджанката разбрахме ,4е сте я изтрамбушили ама по натам
stemla: Да бе,оно я съм толко прос-дадоаме ги за материял,нали оно е сребро бре! това оба4е грам необяснява кво стана с дабаджанката разбрахме ,4е сте я изтрамбушили ама по натам
Разцепихме съда за да извадим денарите щото бяха слепени като едно цяло,парчетата от съда останаха в еди колега за спомен а сега незнам каде са,мисля че сме постъпили правилно,нали нетрябваше да вадим денарите с клещи за да запазим съда?А и при вида на 8142 денара неможеш да вземаш много адекватни решения!
Разцепихме съда за да извадим денарите щото бяха слепени като едно цяло,парчетата от съда останаха в еди колега за спомен а сега незнам каде са,мисля че сме постъпили правилно,нали нетрябваше да вадим денарите с клещи за да запазим съда?А и при вида на 8142 денара неможеш да вземаш много адекватни решения!
абе не6то неми се вразва килограмите с броя ама сам склонен да вярвам оти при намиране на находка се едно си кат дрогиран е моита грам неможе се сравни с ващта
абе не6то неми се вразва килограмите с броя ама сам склонен да вярвам оти при намиране на находка се едно си кат дрогиран е моита грам неможе се сравни с ващта
Иване,нали казах че може да не се вярва на тая история.Мерихме я в човал от захар с медния съд и земята по него,не казвам че броя денари отговаря на 45 кила.
казах 4е сам слонен да ти вярвам ама ме е яд за дабажанката тя явно ве4е е станала на жица явно освен 4е варвим по едни и са6ти патеки вси4ки правим едни и са6ти гре6ки аз 6те река незабравим е звука на саска6 в кислол денар
казах 4е сам слонен да ти вярвам ама ме е яд за дабажанката тя явно ве4е е станала на жица явно освен 4е варвим по едни и са6ти патеки вси4ки правим едни и са6ти гре6ки аз 6те река незабравим е звука на саска6 в кислол денар
А мене ме яд за денарите,тогава нямах и апарат да ги снимам!
А мене ме яд за денарите,тогава нямах и апарат да ги снимам!
на толко денари бая засукани щте е имало и някои жълт подобава да изкочи.