Заглавие: има ли златотърсачи тук Чет Май 13, 2010 11:04 pm
Изказвам много уважение и благодарности на Стефан за неговите точни и напътстващи отговори ,защото започнах и аз да навлизам в едно ново хоби радващо с усилията на моя труд .
Cicero Легионер
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 14, 2010 12:53 am
adminn написа:
Еиии това златни парченца ли бяха ?? И аз се интересувам от темата и това лято ще отида да потъркам.
и аз тва съм се чудил но с нашите "чисти" реки що боклуци ще се извадят
russs_kp Новобранец
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 14, 2010 1:41 am
Здравейте на всички,прочетох темата ви и доста се запалих.Искам да ви политам някои има ли наблюдения на р.Искър около района на Самоков.Благодаря Ви предварително.
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 14, 2010 10:47 pm
russs_kp написа:
Здравейте на всички,прочетох темата ви и доста се запалих.Искам да ви политам някои има ли наблюдения на р.Искър около района на Самоков.Благодаря Ви предварително.
Здравей и добре дошъл в форума.Река Искър е златоносна но при Самоков лично не съм ходил,под Панчаревското езеро до Враждебна има почти навсякъде и е удобно за начинаещи да се учат но сега е много силна водата.Пробвай трябва да има и при Самоков.
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 15, 2010 12:11 am
stemla написа:
russs_kp написа:
Здравей и добре дошъл в форума.Река Искър е златоносна но при Самоков лично не съм ходил,под Панчаревското езеро до Враждебна има почти навсякъде и е удобно за начинаещи да се учат но сега е много силна водата.Пробвай трябва да има и при Самоков.
Аз бих те насочил след Говедарци по посока към хижа Вада ,по поречието на река Черни Искър,стига да не е много пълноводна.Пробвай на някой от притоците или където водата прави въртеливи движеня.Пожелавам ти късмет.Ето ти една карта за райна,макар че сигорно ти е познат.
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 15, 2010 1:24 am
Благодаря ви за отговорите.Ще го проверя този район ,но сега реката е доста силна.Тези дни съм решил да се поразходя по река Палакария. Ще тръгна от Мечката посока с.Широки дол с.Райово с.Рельово до с.Белчин,реката е доста спокойна.В този район като малък съм виждал дядовци с едни дървени корита да киснат по цял ден във водата а и съм чувал че е златоносна река.Ще проверя и веднага ще пиша.Поздрaви от Самоков
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 15, 2010 8:58 pm
russs_kp написа:
Благодаря ви за отговорите.Ще го проверя този район ,но сега реката е доста силна.Тези дни съм решил да се поразходя по река Палакария. Ще тръгна от Мечката посока с.Широки дол с.Райово с.Рельово до с.Белчин,реката е доста спокойна.В този район като малък съм виждал дядовци с едни дървени корита да киснат по цял ден във водата а и съм чувал че е златоносна река.Ще проверя и веднага ще пиша.Поздрaви от Самоков
За река Палакария съм чул от достоверен източник че е много златоносна при село Ярлово.
german Новобранец
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 15, 2010 9:52 pm
привет на всички.С интерес следя темата и се радвам че има хора като stemla.Евала.Вникнете в историята по -задълбочено и ще се уверите че България ще се окаже една от най богатите земи на залежи от злато още от древни времена.Трябва да се мисли начин да го извличаме.Някой да знае дали има лаборатория където могат да ти кажат в шепа пясък какво съдържа?
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 15, 2010 10:23 pm
german написа:
привет на всички.С интерес следя темата и се радвам че има хора като stemla.Евала.Вникнете в историята по -задълбочено и ще се уверите че България ще се окаже една от най богатите земи на залежи от злато още от древни времена.Трябва да се мисли начин да го извличаме.Някой да знае дали има лаборатория където могат да ти кажат в шепа пясък какво съдържа?
Здравей,лаборатория не ти трябва стига ти да можеш да броиш.В две лопати пясък промити в едно легенче ако има 10-12 златинки значи има около 2 грама на кубик,ако има 20 златинки 4 грама.Статистиката си е моя и може да не е много точна но е приблизително така.
german Новобранец
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 15, 2010 11:50 pm
Здравей,лаборатория не ти трябва стига ти да можеш да броиш.В две лопати пясък промити в едно легенче ако има 10-12 златинки значи има около 2 грама на кубик,ако има 20 златинки 4 грама.Статистиката си е моя и може да не е много точна но е приблизително така.[/quote] stemla кажи според теб там където е излязло къс колкото 1 стотинка и телче 18мм дали има вероятност жилката да е наблизо?
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Нед Май 16, 2010 12:09 am
Единичен къс не значи нищо,може да се е търкалял с кварца и да се е освободил на километри от жилата.Интересно е когато златинките са повече и са с остри ръбчета а не заоблени.Телчето почти сигурно е обработвано злато.
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Сря Май 19, 2010 9:04 pm
Такива рекички има много и в България.Вижте на какво място са го набарали колегите от Америка.
leo 1 Преторий
Заглавие: има ли златотърсачи тук Пет Май 21, 2010 8:42 pm
до колегата russs_kp как е с новото хоби намерили златинки по река Палакария или Искъра щеше да напишеш ,дай информация
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 21, 2010 9:18 pm
leo 1 написа:
до колегата russs_kp как е с новото хоби намерили златинки по река Палакария или Искъра щеше да напишеш ,дай информация
leo 1 при теб как е има ли успехи?Хаиде снимаи малко злато да ни покажеш!
leo 1 Преторий
Заглавие: има ли златотърсачи тук Пет Май 21, 2010 9:31 pm
здравей да има успехи макър и по слаби но радващи и напредващи,в момента от 1 седмица съм в застои поради предстояща абиторенска на дъщерята утре,и лошо време но от понеделник съм на линия по рекичките. Немога да намера информация за Благоевградска област ако имаш нещо даи инфо . Предварително благодарско и много успехи на теб.
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 21, 2010 10:14 pm
leo 1 написа:
здравей да има успехи макър и по слаби но радващи и напредващи,в момента от 1 седмица съм в застои поради предстояща абиторенска на дъщерята утре,и лошо време но от понеделник съм на линия по рекичките. Немога да намера информация за Благоевградска област ако имаш нещо даи инфо . Предварително благодарско и много успехи на теб.
Познавам един човек които се занимава с промиване на злато цял живот а сега е на 70 години,та ще го питам специално за твоя район щото аз не съм ходил натам,но човека няма телефон та като го срешна по реките ще го питам.Инфото за речно злато не е много вярно защото може река която никога не е имало злато да е стигнала до жила и сега да отмива и да има много злато,и обратното където е имало много да е свършила жилата и да е затрупано каквото е имало и сега да неможе да се намери.
russs_kp Новобранец
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 21, 2010 10:38 pm
Не съм ходил още .В момента си правя корито и с него смятам да пробвам .Ще ви дам инфо веднага.Поздрави
ton69 Преторий
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пет Май 21, 2010 11:06 pm
По Палакариятя пробвах-под Ярлово до Ковачевци от моста на долу по течението и нищо Много е водото можеби като поспадне нещо да излезе Има доста места от проби с земекопна техника До и над Ярлово съм слушал легенди а и там е пълно с тракийски светилища и легеди за големи иманетаПо принцип реката има но има или е имало-туй е въпроса
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Съб Май 22, 2010 9:26 pm
ton69 написа:
По Палакариятя пробвах-под Ярлово до Ковачевци от моста на долу по течението и нищо Много е водото можеби като поспадне нещо да излезе Има доста места от проби с земекопна техника До и над Ярлово съм слушал легенди а и там е пълно с тракийски светилища и легеди за големи иманетаПо принцип реката има но има или е имало-туй е въпроса
Наскоро и един приятел ходи по Палакария и не беше доволен,реката е много златоносна но сигорно е позатрупано!
makedonski Легионер
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пон Май 24, 2010 9:45 am
Някои може ли да качи снимка и да даде размери на копанка направена от червена върба.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пон Май 24, 2010 9:57 am
makedonski написа:
Някои може ли да качи снимка и да даде размери на копанка направена от червена върба.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
На село имам някъде но съм я изоставил защото пласмасовото легенче върши сищата работа и е по леко и компактно.Копанки от върба са правени на времето защото не са имали пласмаса-повярвайте така е!
BEKS Консул
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пон Май 24, 2010 2:05 pm
Тези снимки дано те устройват.
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пон Май 24, 2010 7:23 pm
Размерите на копанките са приблизително 45-50 см дълги и 25-30 см широки,дълбочината е 10 см и се прават на ръка.Браво на кършака за снимките!
makedonski Легионер
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пон Май 24, 2010 8:39 pm
Мрси за снимките и за информацията.Понеже мислех да скалъпя една копанка,но стемла щом казваш че пластмасовото легенче върши същата работа мисля да не се захващам.Колеги споделете има ли ефект при вас.Взимахте ли проби.Излиза ли по някои грам.
Гост Гост
Заглавие: Re: Има ли златотърсачи тук ??? Пон Май 24, 2010 9:19 pm
makedonski написа:
Мрси за снимките и за информацията.Понеже мислех да скалъпя една копанка,но стемла щом казваш че пластмасовото легенче върши същата работа мисля да не се захващам.Колеги споделете има ли ефект при вас.Взимахте ли проби.Излиза ли по някои грам.
Вчера идваха при мен две момчета и ми показаха 2 грама злато едро като житни зърна,няма да споменавам от кой район са но споделиха че са го номерили в едно малко дере.Днес си купих видеокамера специално да снимам реки и методи на промиване за форума,при първа възможност ще кача нещо.