tova sa uchili hora i dobre boraviat s pisaneto i znaiat kak da obarnat obshtestvenoto mnenie sreshtu federaciata , to taka se spekulira sas vsichko v bg policia neznam si kvi drugi institucii 21 vek sme basi darjavata ,
Млади момчета, вълнувате се като легионери на които им предстои първата битка! Не забравяйте, че тук в легиона сме и ние Ветераните! Не се стряскайте много, те битките с варварите тепърва ни предстоят!
Стига с глупостите, че оакахме темата на Цезар Слави! И когато големите си говорят сериозни работи, ти виж си намери други занимания!
Стандарт Информационна агенция standartnews.com понеделник, 02 ноември 2009
Крият 40 г. имане на Александър Велики Музей държи 80-килограма съкровища в сейфове
понеделник, 02 ноември 2009
Перник
Най-голямото златно съкровище у нас стои под ключ от 40 години. Десетилетия държавата се дебне с откривателите, за да събере монетите от хазната на Александър Македонски.
Спасената част от 80-килограмовото имане пък стои скрита в сейфове, защото няма нужната техника, за да бъде показана. Баща и дъщеря открили несметното богатство през 1968 година край брезнишкото село Режанци.
Двамата орали нива през нощта, когато тракторът разбил голям глинен съд, в който се събирало зърното. Питосът, който е с размери на голяма делва, се пръснал и от него се разпилели монети от чисто злато и сребро. Имането било предадено с милиция на музея в Перник. Откривателите обаче, както и овчари в района, скътали част от съкровището.
Пендари от него са открити по-късно във Враца и в други градове на страната. Предполага се, че семейството е дарявало деца и внуци с пендари за сватбите им, а част от монетите са били претопени. Някои от тях са засечени от органите на реда и са предадени в Археологическия музей в София. Монетите са от края на IV век преди Христа.
На тях има ликове на Филип Македонски, Александър Македонски и на пеонския владетел Патрай. Според една от версиите на археолозите със съкровището е трябвало да бъде платено на войниците от армията на Александър, но тя била разбита в района от тракийските племена.
По ирония на съдбата обаче най-голямото имане стои заключено и никога не е показвано.
Според шефа на пернишкия музей Симеон Мильов са необходими само 8000 лева за нумизматична витрина с двойна защита, за да видят хората Режанското съкровище.
ейтака ше я въртят сучат , ше чакат пари за витрина , докато толкова разкрадът находката че рахат да могат да я изложат (2 шепи оцелели монети) на витрина 50на50санта , а смеят по нас да викат (ПРЕСТЪПНИЦИИИИ) , това тяхното действие (бездействие) като какво да го класифицираме
в село лозенец от нива по сигнал ме прибраха и си тръгнах след час с двата детектора-въобще не ми искаха фактури-през цялото време твърдях че търся лемежи и желязо-откараха ме в рпу стралжа,проверяваха ми данните на кампютър и като не излезе нищо ме глобиха 6 лв за това че нямам лична карта
в село лозенец от нива по сигнал ме прибраха и си тръгнах след час с двата детектора-въобще не ми искаха фактури-през цялото време твърдях че търся лемежи и желязо-откараха ме в рпу стралжа,проверяваха ми данните на кампютър и като не излезе нищо ме глобиха 6 лв за това че нямам лична карта
Хубаво е ,като колегата всеки ,който има подобни приключения веднага да ги напише във Форума !!! Къде са станали и как е станало точно !!!!
нося си в сака книга в която са описани археологическите обекти в няколко общини и им показвам че не съм на такъв обект-другия път като ме приберат ще правя теренни проучвания за вятърен енергопарк
нося си в сака книга в която са описани археологическите обекти в няколко общини и им показвам че не съм на такъв обект-другия път като ме приберат ще правя теренни проучвания за вятърен енергопарк