Заглавие: Въпрос за енигма Съб Окт 30, 2010 10:48 pm
От скоро съм в форума и може да се каже че и от скоро съм запален по металдетектинга. Закупих си наскоро една Енигма с 3 копчета,пускане,дискриминация и честота на звука.Интерсувам се дали са добри тези машини и дали в режим на дискриминация се губи дълбочина както съм слушал за много други машини.
От скоро съм в форума и може да се каже че и от скоро съм запален по металдетектинга. Закупих си наскоро една Енигма с 3 копчета,пускане,дискриминация и честота на звука.Интерсувам се дали са добри тези машини и дали в режим на дискриминация се губи дълбочина както съм слушал за много други машини.
Всички монетари в режим дискриминация губят от дълбочината.А колко точно губят зависи най вече от почвата.Ако е по лека губят малко ако е тежка - повече.
Благодаря,понеже чета във форума и знам че даваш смислени отговори пък и сигурно си доста напред в металдетектинга,искам да попитам: Една машина ако е много надупена както се казва за дълбочина,дали работи на по дълбоко или е само жужене и нищо повече,защото имам чувството че мойта е надута и доста жужи като усилиш потенциометъра на повече от 2-3.Сега съм със сонда 25см ако и сложа 38см както е усилена дали няма да се постигне голяма дъбочина. Въпроса ми е и към другите колеги от форума.
колега като не искаш да ти жужи,намаляш чуствителността-обаче намалиш ли я да не жужи става плитка и гониш по дребните сигнали до 15-20 санта -20санта нейде за левче
Благодаря,понеже чета във форума и знам че даваш смислени отговори пък и сигурно си доста напред в металдетектинга,искам да попитам: Една машина ако е много надупена както се казва за дълбочина,дали работи на по дълбоко или е само жужене и нищо повече,защото имам чувството че мойта е надута и доста жужи като усилиш потенциометъра на повече от 2-3.Сега съм със сонда 25см ако и сложа 38см както е усилена дали няма да се постигне голяма дъбочина. Въпроса ми е и към другите колеги от форума.
"Надупването" както го наричаш има ефект ако си на чисто (незамърсено) и равно място.Моята я надупвам ако съм в гора примерно.Тогава мога да усиля прага на максимум и машината си работи добре.Ако си някъде из буци и/или има много черни сигнали по добре е да работиш с по малка чуствителност.По принцип монтанските енигми са с плавен праг т.е границата от която прага почва да се чува/жужи,до положението в което почва да пищи постоянно е доста голяма.Ако и товята е с плавен праг негубиш много от дълбочината акоя поставиш в по спокойно положение. С 38ца ше постигнеш по голяма дълбочина за по големи предмети.За монети разликата няма да е кой знае каква.Даже на замърсено малката антена е по добра.
Ами само в гората я ползвам но я имам отскоро и още не съм и свикнал,но ако я усиля жуженето става силно и има и пискливи сигнали без да е хванала обект,притеснява ме че се чува от далеч.И друго,капачки от бира и фолио и на дискриминация ги чува,както и големите железа. Ако някой е ползвал такава енигма да сподели на колко я усилва за да пробвам и аз.
пич по принцип машинката тря я настроиш да жужи савсем леко или да прекасва на това се вика праг това е и максималната далбочина ако я намалиш пада и далбочината ако я осилиш много ще ти дава фалшиви сигналиа що се отнася до дискриминациятя е нормално с времето ще свикнеш
maximus_kn Консул
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Пон Ное 01, 2010 8:40 am
С трите копчета не трябва да ти дава фалшиви сигнали,защото е с фиксиран земен баланс. Всичко е до настройка.Ако Краси не ти е направил дискриминацията да ти отхвърля фолиото,ще пищи на много неща. Консултирай се с него.
unreal_66 Преторий
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Пон Ное 01, 2010 10:45 am
maximus_kn написа:
С трите копчета не трябва да ти дава фалшиви сигнали,защото е с фиксиран земен баланс. Всичко е до настройка.Ако Краси не ти е направил дискриминацията да ти отхвърля фолиото,ще пищи на много неща. Консултирай се с него.
Аз я взех втора ръка и според него е пипана от вътре.Аз за това искам мнения за тази Енигма,ако някой я има да сподели как работи,бесшумно или жужи,добра ли и е дискриминацията и дълбочината?
Благодаря но колегата който ми писа на лс,аз още няма това право но ще дойде и този момент и ще се възползвам за да му отговоря. Аз едно не мога да разбера:Това копче за пускане и усилване влияе само на звука или и усилва дъбочината?Защото и на 2 като го сложа и вклуча слушалки пак си има жужене,и ако го усиля на 4 или 5 ако хване сигнал ти пука тъпанчетата. Копчето дискриминация е ясно но третото което е чувствителност играе роля само за по ниски и по високи тонове ли или има и др.предназначение?
maximus_kn Консул
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Вто Ное 02, 2010 7:43 am
Е това третото ти е за жуженето и дълбочината.
ztec Консул
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Вто Ное 02, 2010 7:53 am
unreal_66 написа:
Здравей колега и добре дошъл във форума.
Значи копчето за звука го поставяш малко след 3(между 3 и 4 има две точки,поставяш го посредата между тях)Забелязал съм че ако ти е много усилен звука на апарата в замърсено няма да можеш да отсяваш сигналите.В случея като го поставиш малко след 3-ката цветния сигнал се различава идеално.
Копчето за дискриминация го поставям между 8 и 9 точно по средата между двете точки.На по замърсено го слагам и на 9
Третото копче аз го настройвам така.Вдигам машината във въздуха и го поставям така да има съвсем леко жужене не силно а да се чува лекичко.
unreal_66 Преторий
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Вто Ное 02, 2010 9:01 am
ztec написа:
unreal_66 написа:
Здравей колега и добре дошъл във форума.
Значи копчето за звука го поставяш малко след 3(между 3 и 4 има две точки,поставяш го посредата между тях)Забелязал съм че ако ти е много усилен звука на апарата в замърсено няма да можеш да отсяваш сигналите.В случея като го поставиш малко след 3-ката цветния сигнал се различава идеално.
Копчето за дискриминация го поставям между 8 и 9 точно по средата между двете точки.На по замърсено го слагам и на 9
Третото копче аз го настройвам така.Вдигам машината във въздуха и го поставям така да има съвсем леко жужене не силно а да се чува лекичко.
Благодаря колега,явно машинката си е ОК но аз не съм и свикнал.Ти явно имаш същата Енигма,я ми кажи каква и е дълбочината защото в събота излезох да я тествам и ми се стори че не е много дълбока т.е. ископах една дупка неповече от 20см и пуснах 10ст на дъното без да я заривам и едвам ги чуваше а какво щеше да е ако я заровя.
ztec Консул
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Вто Ное 02, 2010 9:13 am
Първо като тестваш използвай нещо антично За дълбочината зависи каква е почвата,замърсено ли е мястото и от търсача Да имам същата Енигма и аз съм доволен от нея. Мисля че ти трябва повече работа с апарата за да почнеш да го използваш пълноценно.
unreal_66 Преторий
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Вто Ное 02, 2010 9:46 am
ztec написа:
Първо като тестваш използвай нещо антично За дълбочината зависи каква е почвата,замърсено ли е мястото и от търсача Да имам същата Енигма и аз съм доволен от нея. Мисля че ти трябва повече работа с апарата за да почнеш да го използваш пълноценно.
Благодаря колега,тези дни го дават хубаво време и ще си направя един излет,ще пробвам твоите съвети за настройка и ще ти пиша как се държи машината,но лични съобщения още не мога да пускам.
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Вто Ное 02, 2010 11:47 am
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Сря Сеп 14, 2016 8:34 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
несе нахаквай с по голяма пита.С малката е по добре за замърсено. Свикни с машината първо,но моя съвет е за сега не бързай с друга антена.
unreal_66 Преторий
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Чет Ное 04, 2010 12:15 pm
unreal_66 написа:
Колеги,чета в форума за изметнати сонди,та по този повод искам да питам какви са признаците и как мога да проферя дали моята има проблеми.
Petronii Цезар
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Чет Ное 04, 2010 12:59 pm
unreal_66 написа:
unreal_66 написа:
Колеги,чета в форума за изметнати сонди,та по този повод искам да питам какви са признаците и как мога да проферя дали моята има проблеми.
Ами колега на първа ръка е,че се наблюдава нетипична и с влошени показатели работа на детектора , като има загуба на чувствителност , дискриминацията се обърква ,като може да не лови някои цветни метали и става трудно или невъзможно балансирането на земята . Най-добре се хваща с измервателна техника , но обикновенно като се забележат тези признаци и особено осезаема разлика в разстоянието на което хваща монетата ,със сигурност е разбалансирана , това се случва ,когато се напече много от слънцето или в багажник на кола ако престои много време , понякога главата се усуква и в повечето случаи е необратимо и за боклука . Сега обаче се правят по-стабилни глави и това по-рядко се случва.
magnetron! Преторий
Заглавие: ENIGMA Чет Ное 04, 2010 1:00 pm
unreal_66 написа:
unreal_66 написа:
unreal_66,ти тази ENIGMA за какво я купи ,да работиш с нея или да пишеш десертация на тема ЕNIGMA,машинката е в ръцете ти ,излез някъде работи с нея докато свикнеш (това с 1 излизане не става) ,пробвай грунд баланса работи ли ,като движиш питата над земята не трябва да влияе ,зарови нещо цветно и черно, виж как ти ги дава ,правилно ли ги различава и на каква дълбочина ги засича.Дали е изметната питата може да ти каже само човек който е правил металотърсачи (не който е работил с металотърсач) ,трябва на изхода на 1 операц. усилвател да се види с осцилоскоп колко mv e баланса трябва да е няколко миливолта ( това зависи от майстора на бобината).НЕ БУТАЙ НИЩО ЩЕ ОСЕ..Ш РАБОТАТА,НЕ Е ЗА ТЕБЕ!
ztec Консул
Заглавие: Re: Въпрос за енигма Чет Ное 04, 2010 1:54 pm
magnetron е прав Поработи известно време с апарата.Направи малко стаж да можеш да хванеш работата на машината.С 10 излизания нестава,трябва ти малко опит и тогава вече сам ще усетиш какво не ти допада в машината