Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Нед Юли 11, 2010 11:39 pm
Приятелят ми направи такова сега с него работим.Това е най производителната не професионална машина 2 кубика на 4ас ,ако има кой да хвърля.Но за нея иска страшно много вода,с тия вани нема да стане.Видял сам доста машини самоделки ,казвам ви това е машината.Има и още няколко добри решения,а другите са скъпи игра4ки за забавление през уикенда.Късмет на вси4ки.
Гост Гост
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 12, 2010 7:14 pm
brutus написа:
Приятелят ми направи такова сега с него работим.Това е най производителната не професионална машина 2 кубика на 4ас ,ако има кой да хвърля.Но за нея иска страшно много вода,с тия вани нема да стане.Видял сам доста машини самоделки ,казвам ви това е машината.Има и още няколко добри решения,а другите са скъпи игра4ки за забавление през уикенда.Късмет на вси4ки.
Ето и една от моите драги която може да промива доста ако има кой да хвърля.С хващане на водата и повторното използване става добре но трябва да се закара поне 3 тона вода.Трудно се добива злато и за това е скъпо. Успех на всички.
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 12, 2010 8:10 pm
Прав си Стефане,3 тона вода вани ,помпи,то по добре да товариш пресят материал и да го миеш под някоя върба до наи близката река на рахат.
Гост Гост
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 12, 2010 8:20 pm
brutus написа:
Прав си Стефане,3 тона вода вани ,помпи,то по добре да товариш пресят материал и да го миеш под някоя върба до наи близката река на рахат.
Знам место където някога са вадили материял и са го карали на 2 километра с дървени каруци.Става въпрос за хиляди кубици материял.
leo 1 Преторий
Заглавие: пособия за добив на злато направи си сам пособия за промиване на речно злато Вто Юли 13, 2010 10:47 pm
здравей стемла този клип с новата ти драга мястото случаино ли е избрано от теб или отстрани по склоновете има златинки. как да се ориентираме на такива места и склонове ако в рекичката има златинки но малко не задоволяващи можели да се очаква добри резултати някаде.
Гост Гост
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Вто Юли 13, 2010 11:10 pm
leo 1 написа:
здравей стемла този клип с новата ти драга мястото случаино ли е избрано от теб или отстрани по склоновете има златинки. как да се ориентираме на такива места и склонове ако в рекичката има златинки но малко не задоволяващи можели да се очаква добри резултати някаде.
В червения бряг който се вижда няма нищо защото е земя не е насип а от там където копая има но е донесено от течението.Ориентираш се по златинките-форма и големина,щом намираш по някоя златинка трябва да има някъде и повече събрано на едно място,но петната с концентрация са малки може да е 1 квадратен метър и да няма повече.За да започнеш да намираш такива петна трябва повече практика и опит.
tomi Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 19, 2010 8:56 pm
Здравейте всички,форума е супер.Търся да купя хубаво корито.иначе ходя на белишката река,над Вакарел посока панагюрище.
Гост Гост
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 19, 2010 9:08 pm
tomi написа:
Здравейте всички,форума е супер.Търся да купя хубаво корито.иначе ходя на белишката река,над Вакарел посока панагюрище.
Здравей и добре дошъл в форума,честно казано за корито не знам от къде можеш да си купиш но може да си направиш,стига да кажеш какво имаш в предвид хубаво.По белишката река излиза ли,как е?
tomi Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 19, 2010 9:18 pm
аз имам дървено корито което аз съм си правил,ама искам да си взема по хубаво.иначе от 1г ходя на тази река ,и не се оплаквам.ама докато го намеря къде е,доста проби минаха.утре пак ще хода.имам вила на 1км от реката.от 2 седмици ходя на курс по златарство.предполагам че до 1-2 месеца.ще мога да си го обработвам.форума е супер и единствен в българия.иначе по малко има ,но мен ме кефи,като хоби
Гост Гост
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 19, 2010 9:35 pm
tomi написа:
аз имам дървено корито което аз съм си правил,ама искам да си взема по хубаво.иначе от 1г ходя на тази река ,и не се оплаквам.ама докато го намеря къде е,доста проби минаха.утре пак ще хода.имам вила на 1км от реката.от 2 седмици ходя на курс по златарство.предполагам че до 1-2 месеца.ще мога да си го обработвам.форума е супер и единствен в българия.иначе по малко има ,но мен ме кефи,като хоби
Пак казвам че няма от къде да си купиш а може да се направи,само кажи какво искаш да бъде и ще ти се даде съвет как да го направиш.
Гост Гост
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 19, 2010 9:42 pm
Ако искаш намери ме на скайпа та се уточним какво точно искаш.
багер4е Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пет Юли 23, 2010 3:28 pm
Ето една самоделка,снимана с телефон
Дължина 1м. без фуниятя,стандартната широчина на лист поцинкована ламарина 0,8 мм.
Гумена стелка с подложка.
Работната скаричка застопорена под болтчетата отпред.
Закрепване на прагчетата отзад.
Така се прави прагчето,височина 1,2мм.
Първите 3 прагчета монтирани върху стандартните метални,2 на гладката част третото обратно,вършат работа като оня Le trap,бях ги накичил до края но коритото се претоварваше,просто няма смисъл.Те са от пластмасов перваз за под.Широчина на коритото 25см. височина 11см. Всички размери копирах точно от хамериканците.При работа се получи провес на дъното завинтих три напрачни летви отдоло и готово.Като цяло скарата я фиксирам с малки дърводелски стеги.Поради ефекта на вентури на фунията по средата по време на работа се образуваше V образно течение,окротих го с четката Горния край на коритото е закантено чрез прегъване,обвръзвам то и с багажни ластици за кола,за да може да се поставят камъни отгоре при работа Общо взето едно корито работи за пет лигенаджии,но по-важното е че са работи с целия обем на пулпата,а не на порции,докато я насвием до необходимото.
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Нед Юли 25, 2010 4:20 pm
Здравеи багер4е,зелената стелка не е ли изкуственна трева и ако да после добре ли се 4исти.Не остава ли дребосък.
багер4е Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Нед Юли 25, 2010 11:13 pm
Като тази,в лиген добре се чисти.
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Нед Юли 25, 2010 11:41 pm
Това от де го зе и коло срува.Мерси предварително.
багер4е Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 26, 2010 8:41 pm
От два различни магазина на практис.Зеленото е 87см на 1,20 струваше 56лв.от него отрязах за коритото и за едно легенче и има за още 2 корита. Двама пенсионери са завъртяха около него,ауу как първично го грабнах... Другата стелка е без подложка 60 на 40см.но с по едър профил 18лв. В комплектчето за проучване имам и много ситна стелка,ако искаш да снимам
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 26, 2010 10:25 pm
Благодаря не снимаи пове4е,защото ми се вижда скъпо.А ко желаеш погледни във Зебра АД ,гумени подови настилки среден рифел,1м.на1,20м.струва около 22-23лв.+доставка кам30лв.От друга страна тия праг4ета които слагате,за мен са безмислени,достатъ4но е стелка с тази ламаринената мрежа от горе.Аз правех тест моят шлюз е на станок от згъваем стол около 80см.със стелки от москви4 само и нищо друго .От пред слагам легена да те4е в него и от време на време пробвам по някога има няколко дребосъка,но това е нищо.И сега винаги си е от пред и като се сетя го прекарвам още веднъж горе през машинката и готово.Та тази разпънатата ламаринена мрежа ок,но другото са Американски измислици.Аиде ,4е реките зеха да се 4истят,със здраве.
багер4е Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 26, 2010 11:13 pm
Идеята на коритото прагчетата и всичко останало е да се приближава до хидродинамичните процеси на реката,традиция какво да правиш,например дали цветарката Семерамида 7000 г пр.христа е подържала империя насред пустинята,като си е поливала цветенцата с винтови шнекове...
Последната промяна е направена от багер4е на Съб Юли 31, 2010 4:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Пон Юли 26, 2010 11:35 pm
Напълно те разбирам приятелю,нека всеки го прави както знае,това 4е праг4етата ннямат смисъл е само моя констатация.
багер4е Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Сря Юли 28, 2010 1:20 pm
Зацепих,щом твоя шлюз е на станок от сгъваем стол и матеряла го прекарваш повторно през машинката,значи е нещо с помпа,затова и не ти трябват прагчета
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Сря Юли 28, 2010 8:49 pm
Да така е.
gergovia Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Съб Юли 31, 2010 3:35 pm
kolegi daite savet-pompi4kata za blue bowla,ot kakvo moje da se vzeme.pompi4ka za 4ista4ki ne stava-barzo izgaria pri prodaljitelna rabota :
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Съб Юли 31, 2010 8:18 pm
Ако непременно държиш да е електри4еска,помпи 12в. за декоративни фонтани.Аз го имам направен и го свързвам към 4ешмата в двора.Не разбирам защо трябва да е електри4еско и да го мъкнеш и него на реката.
gergovia Новобранец
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Нед Авг 01, 2010 2:37 pm
4ешмяната вода отнася дребните златинки,направо плуват отгоре и.багер4е беше писал за при4ината.
brutus Легионер
Заглавие: Re: направи си сам пособия за промиване на речно злато Нед Авг 01, 2010 2:50 pm
А другата вода каква е.Наистина нещо може да изпуснеш,но като си сабереш златинките останали в легена.после материала от долната кофа можеш да го пуснеш още веднъж.
направи си сам пособия за промиване на речно злато