Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 11:25 am
Браво Джаска-И на мен ми е чудно -що требва да се чака -Още повече че има позивни -Кирил добре го знае това -Че тоя закон вероятно нема да бъде на дневен ред поне в тоя мандат на това правителство-.Айде да речем че сме я създали таз Федерация не като спасителна команда за всеки от нас имал или имащ проблеми със Закона отнасящ се до нашето така наречено хоби-Да погледнем по глобално на ситуацията-да ги решим нещата кардинално дето се вика-Ми за туй толкоз пъти намеквам или дори го казвам в прав ред -но не виждам действие или може да не съм информиран за такова от страна на БНФМ-както и останалите колеги разбира се-Съжалявам че пак ще има обидени но в крайна сметка всичко поне между нас трябва да е ясно-Радващо е че има Юристи -колеги ако са такива найстина би трябвало да знаят пътят за променяне на тоя закон-още повече че сигналната лампичка ни беше светната от Нумизматите не е нужно да преоткриваме нещо си.И между другото тук приказките за някаква си анонимност са меко казано неуместни -всички се знаем поне в един периметър 100-150км.-знаем кой къв е и с кво се занимава-ма айде да не си вадим очите щото не е за това темата.Мисълта ми е че ако искаме да постигнем нещо или някаква промяна в Закона която да ни легализира-Трябва действие-Колкото до археологическите обекти -тая недомислица най лесно би трябвало да се оправи -дори само на базата на това че просто не виждам как археолозите ще си маркират и обезопасят обектите по нивите и горите-Защото по тоя закон първо те носят наказателна отговорност за несвършената си работа и т.н. и т.н.......................Казах го вече на друго място -Просто наемете 1 или дори 2-3 Топ-Адвокати и Атака-като трябва ще се стигне и до Страсзбуг -за какво иначе беше нужно да създаваме тая Федерация.
Джони Цезар
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 1:19 pm
stan960 написа:
Браво Джаска-И на мен ми е чудно -що требва да се чака -Още повече че има позивни -Кирил добре го знае това -Че тоя закон вероятно нема да бъде на дневен ред поне в тоя мандат на това правителство-.Айде да речем че сме я създали таз Федерация не като спасителна команда за всеки от нас имал или имащ проблеми със Закона отнасящ се до нашето така наречено хоби-Да погледнем по глобално на ситуацията-да ги решим нещата кардинално дето се вика-Ми за туй толкоз пъти намеквам или дори го казвам в прав ред -но не виждам действие или може да не съм информиран за такова от страна на БНФМ-както и останалите колеги разбира се-Съжалявам че пак ще има обидени но в крайна сметка всичко поне между нас трябва да е ясно-Радващо е че има Юристи -колеги ако са такива найстина би трябвало да знаят пътят за променяне на тоя закон-още повече че сигналната лампичка ни беше светната от Нумизматите не е нужно да преоткриваме нещо си.И между другото тук приказките за някаква си анонимност са меко казано неуместни -всички се знаем поне в един периметър 100-150км.-знаем кой къв е и с кво се занимава-ма айде да не си вадим очите щото не е за това темата.Мисълта ми е че ако искаме да постигнем нещо или някаква промяна в Закона която да ни легализира-Трябва действие-Колкото до археологическите обекти -тая недомислица най лесно би трябвало да се оправи -дори само на базата на това че просто не виждам как археолозите ще си маркират и обезопасят обектите по нивите и горите-Защото по тоя закон първо те носят наказателна отговорност за несвършената си работа и т.н. и т.н.......................Казах го вече на друго място -Просто наемете 1 или дори 2-3 Топ-Адвокати и Атака-като трябва ще се стигне и до Страсзбуг -за какво иначе беше нужно да създаваме тая Федерация.
Е, точно за това трябва да говорим, и точно по тоя начин.
avrelius Легионер
Заглавие: ДЖОНИИИИ Чет Мар 11, 2010 1:35 pm
(2) Теренните проучвания на археологическите ценности се осъществяват в земните пластове, на тяхната повърхност, на сушата и под вода(демек навсякъде без атмосферата и космоса) ----- тва е от закона и за съжаление работата с металдетектори като нищо ще мине за теренно проу4ване--нали колега джони ?! и археологи4ески ценности(не пише обекти) се досети кво е и 4ия собственост и става ала-бала
§ 16. В тримесечен срок от влизането в сила на закона собствениците на специални технически средства са длъжни да поискат тяхната регистрация от министъра на културата по реда на този закон. -- джони,само недей казва,4е металдетекторите не са специални техни4ески средства (мен хи4 не ми се иска да са третирани така)
и джони,земи и намери нормативните актове към новия закон,там доста интересни неща има,даже разсяснения подробни.и доста неща не са отменени от стария закон за съжаление.
вярно е,4е закона хи4 не е демократи4ен в доста голямата си 4аст,но с измененията колекционерите все пак успяха доста,а НИЕ кво постигнахме? --това ли :'''' А ако казанджия, малджия бъде хванат да рови в земята, го чакат до 5 години затвор''''-- копирано от нета(не са мои думи) -моля админа да не променя текста ! -верно не сме иманяри,но само ние си го знаем все още това
Последната промяна е направена от avrelius на Чет Мар 11, 2010 2:54 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 1:39 pm
avrelius написа:
(2) Теренните проучвания на археологическите ценности се осъществяват в земните пластове, на тяхната повърхност, на сушата и под вода(демек навсякъде без атмосферата и космоса) ----- тва е от закона и за съжаление работата с металдетектори като нищо ще мине за теренно проу4ване--нали колега джони ?! и археологи4ески ценности(не пише обекти) се досети кво е и 4ия собственост и става ала-бала
§ 16. В тримесечен срок от влизането в сила на закона собствениците на специални технически средства са длъжни да поискат тяхната регистрация от министъра на културата по реда на този закон. -- джони,само недей казва,4е металдетекторите не са специални техни4ески средства (мен хи4 не ми се иска да са третирани така)
и джони,земи и намери нормативните актове към новия закон,там доста интересни неща има,даже разсяснения подробни.и доста неща не са отменени от стария закон за съжаление.
вярно е,4е закона хи4 не е демократи4ен в доста голямата си 4аст,но с измененията колекционерите все пак успяха доста,а НИЕ кво постигнахме? --това ли :'''' ако ............., малджия бъде хванат да рови в земята, го чакат до 5 години затвор'''' (перефразирано)
Колега всичко дотук добре но какво значи теренно проучване ???????????
Джони Цезар
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 1:41 pm
avrelius написа:
вярно е,4е закона хи4 не е демократи4ен в доста голямата си 4аст,но с измененията колекционерите все пак успяха доста,а НИЕ кво постигнахме? --това ли :'''' ако ............., малджия бъде хванат да рови в земята, го чакат до 5 години затвор'''' (перефразирано)
Ако имаш повече информация, сподели я. Всички искаме да знаем. Ще прочета пак и ще ти отговоря по- обстойно. Публикувай ги тука тия нормативни актове, да ги прочетем и ние. И не се коси! Всички искаме да сме наясно с дереджето си!
Джони Цезар
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 2:12 pm
slavitoooo написа:
avrelius написа:
Между другото напълно е възможно закона да има един куп придружаващи го документи, които да обясняват тълкуването му по съвсем различен начин. А, и още, освен тоя закон трябва да се справим и със тълкуванеето на закона за горите и земеделската собственост, или как беше точно не помня, щото и там има неща, които пряко ни засягат.
Последната промяна е направена от Джони на Чет Мар 11, 2010 2:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avrelius Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 2:17 pm
slavitoooo написа:
avrelius написа:
лошото е,4е не знаем кво то4но озна4ава,(има юристи запознати с материята-да кажат)но на който както му уйдисва така си го разбира.и за това ще духаме супата
Джони Цезар
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 2:26 pm
Колега всичко дотук добре но какво значи теренно проучване ???????????[/quote]
лошото е,4е не знаем кво то4но озна4ава,(има юристи запознати с материята-да кажат)но на който както му уйдисва така си го разбира.и за това ще духаме супата[/quote]
И това е много вярно!
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 2:29 pm
avrelius написа:
slavitoooo написа:
avrelius написа:
лошото е,4е не знаем кво то4но озна4ава,(има юристи запознати с материята-да кажат)но на който както му уйдисва така си го разбира.и за това ще духаме супата
А мисля ,че точно това трябва да разберем ? "Теренно проучване " това е археологичен термин за третиране на дадено място от АРХЕОЛОЗИ - тоест там пластове ,керамика , с едни четки търкат и прочие !
Да хубаво но първо ние не сме археолози и второ в Устава сме записали ,че търсим метали ! За мене търсенето на метали не е"Теренно проучване " ! Така ,че не виждам защо да си регистрирам детектора щом не съм АРХЕОЛОГ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avrelius Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 2:46 pm
по4ти всеки ден 4етем как ловят колеги с МЕТАЛДЕТЕКТОРИ. наблягат на металдетектори.и хи4 не им пука,4е ''ние не сме престъпници''и кво?!--те малджии ли са,казанджии,иманяри?! питат ли ги:ей,вие желязо и метали ли само търсите? според мен са пове4ето колеги-търса4и,но въпреки вси4ко берат ядове. ето 4аст от текст от пресата: ''не са представили документ за собственост на металотърсача. Местността, в която са били е установено,че не е културно-исторически паметник. Металотърсачът е предаден с протокол за доброволно предаване'' всеки си мисли: мен няма да ме хванат,аз имам познати,аз ще внимавам,ще се оглеждам,ще се услушвам,ще бягам,ще лягам,ще се крия,ще си плащам и да не продължавам.колегата стан пусна тема за съд и средства,мисля 4е идеята е добра.не виждам друго разрешение
denarr Преторий
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 2:49 pm
които тарси инфо 6те намери. аз тези спец изданиа сам си ги купил от загригени в кави4ки за арх ценности археолози.
vale Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 5:28 pm
Ми аз от кога предлагам да сьверем пари за адвокат Ма някой хора тук ми дрьпнаха конско-сякаш искам пари от федерацията
joro i Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 5:35 pm
Ако федерацията си има подготвен адвокат всеки би го наел срещу заплащане разбирасе,а не да се чуди кой да наеме за да го защитява
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 5:53 pm
vale написа:
Ми аз от кога предлагам да сьверем пари за адвокат Ма някой хора тук ми дрьпнаха конско-сякаш искам пари от федерацията
Приятелю , не съм ти дръпнал конско ! Ха сега да видим колко пари трябват и колко ще се съберат !
От мене имате 200 лв.
Да видиш как стоят нещата - щото отстрани е лесно ! Ще говорим пак след време !
Последната промяна е направена от slavitoooo на Чет Мар 11, 2010 6:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
vale Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 6:04 pm
Сьс сигурност си прав че в кухнята нещата са много сложни за това мисля че федерацията има нужда от сериозна правна защита .
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 6:16 pm
vale написа:
Сьс сигурност си прав че в кухнята нещата са много сложни за това мисля че федерацията има нужда от сериозна правна защита .
Първо се абстрахирайте че сме хиляди ! Говореше се за армия от 300 000 търсачи ДРЪН -ДРЪН - ДРЪН !!!!!!!!!!!!!! Някой партия искаха да правим ! И нея щях да подкрепя - само че както се вижда няма желаещи за депутати от нашите среди !!!
И друго всички тук знаят от какво има нужда хобито само ,че едно е да знаеш , друго е да можеш , трето е да почнеш , и четвърто е ТО да вземе да стане !!!!!!!!!!!!!!
Последната промяна е направена от slavitoooo на Съб Мар 13, 2010 7:57 am; мнението е било променяно общо 1 път
Джони Цезар
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 6:31 pm
slavitoooo написа:
vale написа:
Приятелю , не съм ти дръпнал конско ! Ха сега да видим колко пари трябват и колко ще се съберат !
От мене имате 200 лв.
Да видиш как стоят нещата - щото отстрани е листно ! Ще говорим пак след време !
Много дигаш мизата бе, Слави, ще стреснеш колегите с тия цифри! Но ако всички са сърцати като тебе може и за чеверме и за "Руфинка" пари да останат! Майтапя се, разбира се! Аз също ще дам, колкото мога. Що някой не пусне една анкета дали колегите биха дали пари, ще е по-лесно и ще се добие представа. После някой от председателите на Федерацията, да вземе да открие сметка и да я поликува някъде тук. А най-важното помислете какво ще искаме от тоя адвокат. Щото само да размахваме юмруци...ще ни се смеят!
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 6:40 pm
Джони написа:
slavitoooo написа:
vale написа:
От мене имате 200 лв.
Да видиш как стоят нещата - щото отстрани е листно ! Ще говорим пак след време !
Много дигаш мизата бе, Слави, ще стреснеш колегите с тия цифри! Но ако всички са сърцати като тебе може и за чеверме и за "Руфинка" пари да останат! Майтапя се, разбира се! Аз също ще дам, колкото мога. Що някой не пусне една анкета дали колегите биха дали пари, ще е по-лесно и ще се добие представа. После някой от председателите на Федерацията, да вземе да открие сметка и да я поликува някъде тук. А най-важното помислете какво ще искаме от тоя адвокат. Щото само да размахваме юмруци...ще ни се смеят!
Първо трябва един адвокат да каже колко ще струва едно такова дело и колко време ще се проточи щото времето е пак пари !
Предлагам да се направи инициативен комитет в който хората да не са от УС - Те имат друга работа за момента ! И ако и с това се натоварят няма да свършат ни една - не си мислете ,че те спят и се почиват !!!!!
vale Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 6:40 pm
Еми то е ясно какво искаме ние а пьк човека който чете законите ще ни каже какво може да се промени
Джони Цезар
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 7:05 pm
И според мен да е някой мастит адвокат, не някой от нашите селски адвокатчета, нищо, че ще е малко по-скъпо, но с трици маймуни не се ловят!
avrelius Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 7:25 pm
denarr написа:
които тарси инфо 6те намери. аз тези спец изданиа сам си ги купил от загригени в кави4ки за арх ценности археолози.
LEX.BG
avrelius Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 7:27 pm
http://imperio.bulgarianforum.net/forum-f31/topic-t2338.htm да не разсикваме на две места един проблем
avrelius Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 7:30 pm
Джони написа:
slavitoooo написа:
avrelius написа:
Между другото напълно е възможно закона да има един куп придружаващи го документи, които да обясняват тълкуването му по съвсем различен начин. А, и още, освен тоя закон трябва да се справим и със тълкуванеето на закона за горите и земеделската собственост, или как беше точно не помня, щото и там има неща, които пряко ни засягат.
да,има в www.lex.bg ,но са кеширани
Magikman Консул
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Чет Мар 11, 2010 10:24 pm
Джони написа:
avrelius написа:
отри4ам простотията и наглостта. както и мижитуркщината.и други неща още отри4ам,но това е друга тема.определено не си прав,4е отри4ам вси4ко.нали знаеш-няма как да сме еднакви вси4ки.аз например не мога да се примиря като гледам как на 4ерното му викат бяло.или некой тъпанар да се прави на такъв,къвто не е(не визирам теб,говоря по принцип). но виждам,4е доста неща тук се пишат и да са грешни даже,ако това е в интерес на федерацията,то становище не се зима. та ти ми кажи!-нали си колега,нас кво най-много ни бърка от новия закон ?! РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДЕТЕКТОРИТЕ!! и вместо да се наблеге най-ве4е над това,тръгна федерацията алъш-вериша да узаконява. и се тръгна една кандърма,4е детекторите не подлежали на регистрация,щото ала-бала. писах и пак ще пиша:редовия полицай знае,4е детекторите трябва да са регистрирани и ще ни ловят като нарушители. е-няма как да съм доволен. да те 4уя !
Първо: все още не съм член на тая федерация, но ако помислиш, ще видиш в това начинание има смисъл. Второ: ето ти малки извадки от новия закон по отношение на регистрацията на детекторите:
2. "Специални технически средства" са геодезични уреди, геофизична апаратура и други технически средства, използвани преди, по време и след теренните археологически проучвания.
§ 16. В тримесечен срок от влизането в сила на закона собствениците на специални технически средства са длъжни да поискат тяхната регистрация от министъра на културата по реда на този закон.
(3) Регистрираните специални технически средства по ал. 2 се използват само за извършване на теренни проучвания или за друга специализирана дейност, изрично предвидена в нормативен акт.
Когато при извършване на строителни и благоустройствени или селскостопански дейности, при търсене, проучване и добив на подземни богатства и при други дейности, свързани с въздействие върху земната повърхност, земната основа, земните недра и под вода, се открият структури и находки, които имат признаци на културни ценности, дейността се спира незабавно и се прилагат съответно чл. 72 и 73.
За мен, четейки закона като обикновен гражданин, не като адвокат, регистрацията на металотърсачите е необходима САМО, ако имаш намерение да правиш теренни проучвания с тях. Ако няма да правиш официални теренни проучвания, придружени със съответните документи и по реда на закона, не е необходимо да правиш регистрация на уреда си.
И още: от третия абзац, става ясно че можеш да търсиш подземни богатства.
Възможно е полицаите да имат такива инструкции, за нашия район знам, че не е така, но това не означава, че те са законни. Или поне някой не е прочел закона както трябва.
Освен това в закона много точно е описано кои неща аджеба в земята са със стойност на национално богатство. И това изобщо не включва всичкото злато, което все още е в земята. Така че , по смисъла на тоя закон, мога да си търся, колкото си искам, с нерегистриран металотърсач, стига да не съм върху археологически обект. Как ще се разбера за последното с органите на реда- проблема си е мой.
Джони,според закона-Чл. 146. (1) Археологически обекти са всички движими и недвижими материални следи от човешка дейност от минали епохи, намиращи се в земните пластове, на тяхната повърхност, на сушата и под вода, за които източници на информация са теренните проучвания.[ Та на каквото и да попаднеш,даже и извън археологическа зона,си вътре.Е това трябва да се промени в закона-формулировката.Чл.146 трябва да е за обекта на археологията.И защото вървейки с металотърсача,правиш проучване на терена.
ELATION Легионер
Заглавие: Re: За закона, Федерацията, форума и търсачите... Пет Мар 12, 2010 10:41 pm
Искам да вметна нещо,като се надявам да не засегна някой от малцинствата ако има такъв човек да се занимава с металдетектинг. Да не казвам че всеки ден ,но поне през ден срещам роми който търсят метали.Та ми е чудно как така на тях никой нищо не им казва.Минава патрулката край тях и си заминава ,обикновените хора едва ли не ги съжаляват.Но ако бяха с автомобил и хубав уред?Ако бе някой редови търсач?Каква ли ще да е ситуацията,мисля че на всички е ясно .Така че кой е дискриминиран? Относно закона ,казали сте почти всичко и то доста изчерпателно.Поздравявам ви за това. Но до като всички членове на федерацията а и всички любители на това хоби не започнат да мислят като един,да се подържат и отстояват правата си успехи в тая насока няма да има. Лично аз пожелавам на всички в най скоро нещата да се променят и да потръгнат както в Европейските страни а и както виждам Руснаците са на светлини години в законодателството по тоя въпрос.Успех на всички