Заглавие: Търсене на трюфели Сря Ное 04, 2015 4:02 pm
Доста колеги се запалиха и по това печелившо хоби,затова пускам тази тема.Въпроса ми е следния,вярно ли е че кучетата са доста скъпи и само с кучета ли се търсят трюфели,къде се търсят и как.
Доколко то знам летните труфели могат и на очи да се търсят, защото са на повърхността. Но есенните са подземни и са само с обучено куче. Много е интересна темата, защото се печели по-вече от злато.
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Чет Ное 05, 2015 6:43 pm
От тази тема се интересувам от година и ми е доста интересна. В интерес на истената много Колеги са се запалили и по това хоби. По Северо-Източна Бълграия ходихме няколко пъти с местни Колеги за труфели и бях много впечатлен. Ще кача още снимки по темата:
Безплатна доставка до всяка точка на страната. www.mdetectors.bg 12 ГОДИНИ С ВАС!
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Пет Ное 06, 2015 3:34 pm
Ето колко трюфели може да се съберат
Безплатна доставка до всяка точка на страната. www.mdetectors.bg 12 ГОДИНИ С ВАС!
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Пет Ное 06, 2015 3:36 pm
Белият трюфел (Tuber magnatum pico) е най ценният и скъп сред събратята си. Цената му може да достигне 10000$ за килограм. Докато черните трюфели са сравнително по евтини зависи от сорта цената им варира между 200$ и 1500$ за килограм. написа:
Ето това кокершпаньолче върши чудеса. Човека е ловец и сам го е обучавал.
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Вто Дек 15, 2015 9:15 am
Ето с това кокершпаньолче/Англия/се разходихме между Сливен и Котел ,но поради студеното време нямахме много резултати.Поне видях как се търсят трюфели и как работи тази красавица.
Така е и аз съм взел едно бретонче и съм го обучил е ще е готово вече на пролет но и сега има усет вади трюфела и ми го носи на ръка но чувам и виждам че много колеги се занимават с това хем ти плащат веднага и е по безопасно най вече за това и имам един Гарет Про и мисля за бартер за куче което знае какво е трюфел чист бартер
В Разград есенно зимния трюфел неска беше 75 лева за кило а летния е 630 за кило такива са цените днес но то всеки ден е различно летния достигна това лято 750 лева за кило летен трюфел но времето позволява и излиза летен трюфел все още но и там нещата не са добри братята роми без кучета с мотиките като минат и догодина и трева няма да има разряват мицела и там вече няма гъба така че кво да кажа
Ето какво прави Нерон(кучето на един приятел от Балчик).Когато кучето макар и малко е добре обучено дава резултати,намерени са в Източна Стара Планина и предбалкана.
Абе явно там има, ама дайте информация за Северо-Западна България по планините има ли трюфели?
peneff72 Легионер
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Пет Фев 05, 2016 5:45 pm
Четох в интернет, че имало над 100 вида трюфели и само 3 вида струват пари. Единият вид го няма в България, тъ ... да си додем на думата: да не само приказки за големите цени. Казаха ми, че най-често килото било 80-100лв. Нека, някой колега, който е изкарал пари да напише нещо!
adminn Admin
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Пет Фев 05, 2016 6:24 pm
Истината е че само първо качество струват пари другите качества са драстично по евтини и тази цена за което си писал е долу горе вярно. Не че аз съм продавал досега, но се интересувам много от тази тема и така ми казаха колеги от Пирдоп.
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Съб Апр 30, 2016 9:07 am
Треска за бели трюфели владее българи. По-ценните от злато гъби, за които доскоро нямаше категорични доказателства, че виреят у нас, са били открити от ловците на природното чудо и вече са превърнати в печеливш бизнес. Редкият и най-цененият вид сред всички трюфели се крие на места със специфична почва и само от най-големите разбирачи успяват да го изровят. За разлика от черните, белите не са разпространени масово в нашите гори и се търсят предимно през зимните месеци. Няма гаранция, че ще бъдат открити, затова кампаниите по ловуването им продължават и в момента. Попаднат ли на белите съкровища, ловците запазват находищата в дълбока тайна. След като ги открият с помощта на добре обучени кучета, пласират количествата в чужбина, като за килограм средно се печелят по 4000 долара или към 7000 лева. „Откритите бели трюфели в България засега са два вида. Единият е точно този, който се води най-голям и скъп деликатес“, разказаха ловци на гъбите. Те обаче споделят, че треската за търсенето на трюфели става опасна. „Има доста хора които се препитават само с това. Повечето търсачи не опазват находищата, явно защото не знаят как да го направят“, обясняват събирачите. По думите им в момента издаването на разрешителни от доста горски стопанства е забранено именно заради унищожаването на трюфелните находища. В момента се търгува с масовите летни трюфели, уточни за „Труд“ експертът в областта Пламен Димитров. За първо качество или екземпляри над 20 г цената е 100 лв., докато за второ качество парите падат до 45-50 лв. Във влажни години като настоящата трюфелите, които са всъщност туморни образувания на коренната система на дърветата, излизат на повърхността и са лесни за намиране, посочи Димитров. По думите му така стават лесна плячка за „бракониерите“, които буквално изкореняват вековни дървета само и само да открият семейство от ценните гъби. „Ако сме държави със закони, по правило трюфели се ловят, а не се копаят. Това се прави само и единствено с обучени кучета, които никога няма да извадят неузрели представители“, каза още професионалният ловец на скъпите гъби и добави, че у нас се прави точно обратното. Всъщност невежи копаят и вадят дори зелените трюфели, които нямат специфичния аромат, заради който са толкова ценни за кулинарията, и все пак ги пласират. Така общото качество на българския трюфел пада значително, защото ресторантите получават гъби, които нямат нужните вкусови качества, и съответно не са готови да плащат добри суми.
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Съб Апр 30, 2016 10:24 am
Вече почти ми доказаха, че труфели има почти в цяла България, а не само в северо източна и средна гора. Хубаво е че могат да бъдат търсени и без куче, лошото е че цената обикновено е 40- 60 лева на килограм но това също не е малко.
Сега видях темата , ето снимки на мойте Кокери . Първата снимка е на мъжкаря Рудолф , чист търсач. Днес купих другият мъник на 2 мес. още си няма име,и той е търсач с фамилия.
OMD Detectors Консул
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Чет Дек 29, 2016 6:56 pm
Малкият кокер вече си има име Бъстър , игрив и умен типично за породата си....
Ако има желаещи на следващият събор на БАТСЗМ може да направим едно състезание за търсене на трюфели , от мен ще има награди за най-добрите търсачи.
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Чет Дек 29, 2016 8:52 pm
Обучен ли е да търси трюфели?
OMD Detectors Консул
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Чет Дек 29, 2016 9:17 pm
mdetectors.bg написа:
Обучен ли е да търси трюфели?
Бъстър има впечатляващо родословие,родителите му са много добри търсачи.Закърмен е с нюх към трюфелите като другото ми куче.На пролет ще мине Италианския курс за търсачи.Ако има фенове на кокерите и трюфел търсенето могат да пишат в темата,имам много контакти по темата и мога да помогна на желаещите.
solid Легионер
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Нед Яну 08, 2017 8:50 am
Темата е интересна,но както всичко във нашата Държава се унищожава до цялостно изчезване,така и трюфелите ще бъдат унищожени.Трябва да се приеме закон като при ловджиите,кога можеш да ходиш на лов за трюфели и най важното със какво .
solid Легионер
Заглавие: Re: Търсене на трюфели Нед Яну 08, 2017 9:05 am
И най-важното,според мен най-много печелят не ловците на трюфели а хората който продават кучетата за трюфели,защото тази есен нямаше никаква гъба само слухове имаше,че някъде излезнал бял трюфел,но на много търсачи им остана само разходите по гориво,коли,кучета и тн.