Заглавие: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Авг 04, 2008 3:07 am
Подарявате ли на музеите? Това е проява на родолюбие и демонстрация на добър вкус. Предоставям снимка на няколко фактури за подарени от мен артефакти. Поне три пъти по толкова изобщо не знам къде са, включително и за един много ценен предмет от тракийската епоха подарен още по живково време на един регионален музей..
................................
НЕ МИ ПРАЩАЙТЕ ЛИЧНИ - ВЕЧЕ НЕ СЪМ СОБСТВЕНИК И ГЛАВЕН АДМИНИСТРАТОР НА ТОЗИ ФОРУМ, И НА САЙТА IMPERIO.DIR.BG Новите ми сайтове: www.metaldetecting.eu I www.metaldetectings.com I www.moneti.org
Последната промяна е направена от imperio на Пон Май 07, 2012 11:26 am; мнението е било променяно общо 1 път
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Авг 04, 2008 7:22 am
браво,много добре а понеже не си личи много по снимката,а като тръгна да я зуумвам се размазва,можеш ли да кажеш какво е изброено на квитанцийте само от тази най-отпред виждам пише фолиси и нещо неолитно мале тия музейните са като докторите.пишат с гъзерете си
imperio Цезар
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Авг 04, 2008 4:22 pm
Ами какво...какво ли не. Като почнеш през неолита, Тракия - бронзов шлем, керамични съдове, стрели и други подобни с военно предназначение, монети какви ли не....денари, сребърни и медни антониниани, колонии какви ли не, сестерции, медни 4-ти и 5-ти век, византийски фолиси, половин фолиси и прочее, билонови скифати, пръстени, фибули.....де да знам , не помня всичко. В последно време не нося по музеите, но не че нямам желание, просто не бачкам щото нямам време.
Аааааа, и нещо много важно да уточня! Тези неща съм ги носил доброволно с най-голямо желание, а не че ме е ритал някой по глезените. Защото има някои хора дето с рев правиха даренията след посещения на едни органи.
Обаче виж как са описвани - медна монета, керамичен съд.....обща работа. Пък като добавим че на има уредници на музеи на които съм носил които не могат да различат монета от 20 ст. от римска сестерция. Ето затова е много важно да са в час с материята и този които предава артефактите и този които ги приема за да не се създават условия за злоупотреби.
НЕ МИ ПРАЩАЙТЕ ЛИЧНИ - ВЕЧЕ НЕ СЪМ СОБСТВЕНИК И ГЛАВЕН АДМИНИСТРАТОР НА ТОЗИ ФОРУМ, И НА САЙТА IMPERIO.DIR.BG Новите ми сайтове: www.metaldetecting.eu I www.metaldetectings.com I www.moneti.org
hron Новобранец
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Авг 04, 2008 4:55 pm
Много добре си направил и така трябва, но по този начин облагодетелстваш единственно хората в музея. Никои няма да види тези неща колкото и ценни да са те. Ако ще се носи такова нещо трябва да се опише точно иначе е (кьор фишек) утре те могат да искарат шепа Акчета и да покажат "римските монети" които са описани, а твоите сестерции и денари и т.н. да се расхождат по западните аукциони. Нека един мазен музеен работник да си вдигне тлъстя задник да обикаля горите и да сваля по две кожи по трънаците за да види как се намират. Не мисля, че начина по които си направил тези дарения е правилен. За себеси знам, че бих дарил всичко ако съм сигурен, че нама да изчезне в джоба на някои хайванин, а като има опис и снимка нека да ги вземе.
bai venco Новобранец
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Авг 18, 2008 4:28 pm
На нашия регионален музей и шепа пулета не давам. Да си даря там находките е все едно да им кажа "Ето пичове, продайте ги и се почерпете за мое здраве" Пък и не се знае при новите условия дали дарителя няма да си изпати от едно такова дарение.
sitalk Джадай
Заглавие: * Съб Окт 11, 2008 11:54 pm
Може да си изпатиш,зависи какви хора са там.В нашия засега уж няма.И аз редовно им нося.Но не само дарение.
Wotan Новобранец
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пет Ное 07, 2008 6:24 pm
На нашия местен музей директора е бивш иманяр и закоравял мошеник за износ на антики зад граница още от 80те години,отделно не е тайна че голяма част от работите в музея отдавна са фалшификати (явно са се постарали). Та тук ако някой отиде да дари нещо,нито ще е за музея, а дори да остане там- на другия ден джандарите ще блъскат по вратата със заповед за обиск.Просто една кофти истина...
krasko Преторий
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Мар 16, 2009 11:35 pm
imperio написа:
Подарявате ли на музеите? Това е проява на родолюбие и демонстрация на добър вкус. Предоставям снимка на няколко фактури за подарени от мен артефакти. Поне три пъти по толкова изобщо не знам къде са, включително и за един много ценен предмет от тракийската епоха подарен още по живково време на един регионален музей..
а като им даваш некакви пари плащат ли че то и ние си имаме расходи да не ходиме по шубраците с колелета .бензина е скъп а по черните пътища и колите се чупят лесно.
krasko Преторий
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Вто Мар 17, 2009 11:58 am
тези музеи пари дават ли или приемат само подараци.защо само те да имат право да раскопават могили нима за тях това нее оскверняване и кои казва че това което е в едно погребение е държавна собственост мисля че и те са не по добри от иманярите
imperio Цезар
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Вто Мар 17, 2009 4:24 pm
Цитат :
а като им даваш некакви пари плащат ли че то и ние си имаме расходи да не ходиме по шубраците с колелета .бензина е скъп а по черните пътища и колите се чупят лесно.
Всичко съм дал без пари.
Gogo Новобранец
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пет Май 01, 2009 7:14 pm
ами не е , ама ние си я правим такава ...
kodokan Консул
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Май 25, 2009 2:26 pm
imperio написа:
Империо, а може ли да ми опишеш процедурата, по която става дарението на артефакти на музеите. Благодаря предварително.
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Май 25, 2009 4:32 pm
Маани се с тия процедури брато че от там после се отива на други ,,процедури'' . Едно време един колега като Папата имаше проблеми с Полицията -Oправи се тогава,ама от тогаз си е все под око. Наскоро разбрах му дошли на гости пак, намерили некви железа, ралници, косери, абе земледелска история ама ченгетата -оп готов си нашия сега те спипахме. Адвокато обаче як а и тои извадил белешка че ги дарявал на Музея ма те му ги върнали щото не представлявали Археологически ценности. Та още се влачи историята по инстанциите ма тва ш ти струва доста пари и доста нерви нали разбираш.
kodokan Консул
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Май 25, 2009 4:51 pm
stan960 написа:
Маани се с тия процедури брато че от там после се отива на други ,,процедури'' . Едно време един колега като Папата имаше проблеми с Полицията -Oправи се тогава,ама от тогаз си е все под око. Наскоро разбрах му дошли на гости пак, намерили некви железа, ралници, косери, абе земледелска история ама ченгетата -оп готов си нашия сега те спипахме. Адвокато обаче як а и тои извадил белешка че ги дарявал на Музея ма те му ги върнали щото не представлявали Археологически ценности. Та още се влачи историята по инстанциите ма тва ш ти струва доста пари и доста нерви нали разбираш.
Аз питам евентуално какво се прави и как се прави от любопитство,нищо друго конкретно не съм казал. Нали за това е повдигнат този форум. Е виж,че и Империо е направил дарения. Ама ако е така,както го пишеш,тва е много гадно. И крайна сметка кое е археологическа ценност и кое не.Аз мога да имам някакъв грънец или нек'ъв ръждясал връх от стрела примерно и какво - да го изкарат археологическа ценност,така ли излиза? И вместо големите риби,ти си изкупителната жертва?
imperio Цезар
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Май 25, 2009 6:06 pm
Е как се дарява...отиваш в музея, даваш каквото имаш да даваш заедно с информацията за местонамирането и ти дават разписка. Преди седмица ми дадоха награда от един музей (луксозен илюстрован сборник) за дарителска и краеведска дейност. Това лято сигурно ще участвам в една друга инициатива за събиране на данни и популяризиране на историческото минало на една община. Отделно пък имам и други планове.Всичко това е покрай усилията които полагам да получим някаква яснота по повод новия закон. При добра воля много неща могат да се направят.
kodokan Консул
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Май 25, 2009 6:14 pm
imperio написа:
Е как се дарява...отиваш в музея, даваш каквото имаш да даваш заедно с информацията за местонамирането и ти дават разписка. Преди седмица ми дадоха награда от един музей (луксозен илюстрован сборник) за дарителска и краеведска дейност. Това лято сигурно ще участвам в една друга инициатива за събиране на данни и популяризиране на историческото минало на една община. Отделно пък имам и други планове.Всичко това е покрай усилията които полагам да получим някаква яснота по повод новия закон. При добра воля много неща могат да се направят.
Най-малкото,което може да се направи е да се разграничи 'търсач' от 'иманяр' и хората да започнат да правят разлика.
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Май 25, 2009 6:20 pm
То убаво ма първо да се узакониме некак си та да са ни връзани гащите дет се вика. Иначе и аз съм дарявал грънци и друга керамика- тия нащте я подритват па на мен ми е интересно и си ги събирам. Да гледат ората че таа финна керамика и сега не моат да я догодат специалистите. Па за другите работи некак ми е чоглаво щото бая пъти през Музея и па отива Навънка или у некои прикрит ,,Меценат''.
Гост Гост
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Юли 06, 2009 5:35 pm
Искам лиценз за иманяр
“Тука ли дават лицензите за иманяри?”, бодро се интересува в коридорите на Националния археологически институт посетител от Добричко. Потегнат в най-официалния си костюм, човекът стига до и.д. директорката Маргарита Ваклинова. Държи да є връчи лично молбата си за тапия, с която да започне най-после да получава процент от държавата - след 40 г. самоотвержено вадене на “обли камъни и други ценности”. Не се шегува, сериозен е като смъртта. Случката е отпреди 10 дни и се разпространява под формата на виц или хорър - според темперамента на разказвача. Представяте ли си до какво ниво е стигнала търпимостта към иманярите, щом може да се случи подобно нещо, мърморят археолозите от Тракийска секция. Там са станали като “Спешно отделение”: по цяло лято тичат да спасяват могили. Миналогодишният отчет на НАИМ отбелязва много малък превес на планираните разкопки (55.3%) над спасителните. От 118-те обекта, проучени аварийно, 33 са заради иманярски разрушения, но и в голяма част от останалите все по някое време се стига до “дублиране” от по-добре оборудван екип - ако не преди, то след края на разкопките. Все още иманярската мафия разполага с немислима за археолозите апаратура. Геофизичното проучване с машинарии под наем струва скъпо, но за 2008-а този тип изследвания са скочили в сравнение с предишната година - от 18 на 25. Общините са били водещ източник при финансирането на редовните разкопки миналата година, става ясно още от цифрите, събрани и обработени от Иво Чолаков. Те май наистина се интересуват от културния туризъм. Централно държавата подкрепя по-рядко разкопките, когато не строи магистрали. Според статистиката за трета поредна година по-голям брой археологически изследвания 142 (53.8%) са осъществени в Южна България. И пак спасителните разкопки са основната причина за дисбаланса покрай големите инфраструктурни проекти и по-малките частни строежи.http://www.te
Гост Гост
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Пон Юли 06, 2009 5:47 pm
това е статия от списание нумизма. та мисълта ми е че в обществото се насажда негативно мнение за търсачите по всеки възможен повод ще започна с това че навсякъде по медии и мозеи се набляга на факта багериста сложил предметите в кутия от убувки и чак след месец се сетил ги покажи ,в моя град се наблягаше когато бях ученик че еди кои си открил сребърно съкровище и хранел в него кокошките ,и др и др та ето за това аз лично небих предал нищо на музеитеPS ВЪВ ВСЯКА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА ХОРАТА ПРЕДАЛИ НЕЩО НА МУЗЕИТЕ СА НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ А ТУК ГИ ИМАТ ЗА БАЛЪЦИ
Последната промяна е направена от zanvan на Сря Ное 04, 2009 3:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
van Легионер
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Сря Сеп 02, 2009 10:02 pm
imperio написа:
Един познат,е така от" добро сърце и търсачска душа" помогна на "музейните" да открият нещо :Благодарското беше след 5/6 месецауж за други деяния)- полиция, съд, глоби и рязко в ГЗ!!!!!!
imperio Цезар
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Сря Ное 04, 2009 1:54 pm
Публикувам описите на предметите от квитанциите които са ми издаване за дарение на музеите. Описвам съдържанието само на тези разписки които съм запазил. Много изобщо не знам къде са ,включително и квитанцията която ми беше издадена преди близо 25 години от Врачанския музей за дарението на бронзовия тракийски шлем (Спас Машов сигурно си спомня случая).
Описвам нещата както са написани, за много от тях нямам спомен точно за какво ставаше дума, а има и откровено забавни моменти (денар на Елагабал беше описан като "денар на Лагабал"). Много от нещата бяха аматьорски реставрирани от мен преди да ги занеса защото на музея искаха бая пари. Само за това според новия закон мога да отнеса глоба.
Последната промяна е направена от imperio на Пон Май 07, 2012 11:28 am; мнението е било променяно общо 1 път
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Сря Ное 04, 2009 2:00 pm
van написа:
imperio написа:
Един познат,е така от" добро сърце и търсачска душа" помогна на "музейните" да открият нещо :Благодарското беше след 5/6 месецауж за други деяния)- полиция, съд, глоби и рязко в ГЗ!!!!!!
Поздравление за написаното ,нека видят и в прукоратурата и в в Министерството че има хора от нас които даряват в музейте, и то със доказани факти , а не само да се пишат глупости и да се манипулира общественото мнение относно нас.
sitalk Джадай
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Сря Дек 09, 2009 4:17 pm
Ето и от мен някои неща,дадени в музея
Последната промяна е направена от si_talk на Сря Дек 09, 2009 5:22 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
sitalk Джадай
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Сря Дек 09, 2009 5:12 pm
АКТ508 Възпоменателен медал,13в.-1бр Каска от Първата св.война-1бр.
имам и доста неща без протоколи и все още чакам протоколи за последните дарения...много са заети хората
Последната промяна е направена от si_talk на Сря Дек 09, 2009 5:42 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Нашия принос - подарявате ли на музеите??? Чет Дек 10, 2009 10:50 am
Браво колега, нека видят заинтересованите лица че има колеги които даряват на музейте.Най лесно е да се пишат глупости и да се манипулира общественото мнение относно всички нас.