Да виненият оцет е киселина ,но по никакъв начин не уврежда патината,само омекотява налепите.Пробвай на някой бронзак без особена стойност за да повярваш.Ако си работил с вар или цимент и ти се е напукала кожата на ръцете,ако ги намажеш с оцет веднага облекчава и омекотява кожата,така ,че не е толкова силно киселинен.
И както ти побеляват ръцете след тая операция,що не кажеш че същото става и с патината -Мое ги намажеш с вазелин да придобият цвета на естествената патина ма след неколко часа пак същото и требе да повтаряш историята.Плюс това тая галимация с оцета може да се получи при едър бронз със здрава патина -Я я опитай при рехава светлозелена патина или при медни антониниани даже с посребровката-Един такъв "спец" по нашенско преди 12г. така еба майката на гърне с 1800 антониниана -Просто го поля с 4-5 бутилки оцет и го остави да отлежава дока додат прекупвачите-Нали са сещате после ква беше цената на монетите ...................................
balkan Новобранец
Заглавие: Re: почистване на монети Вто Сеп 11, 2012 1:04 am
аз лично с КОКА-КОЛА ги почиствам, малко повечко трябва да седят, но се чистят повече от перфектно
Да ви питам колеги, не ползвате ли от готовите разтвори за почистване на различните видове монети? В Мдетекторса продават, аз бачкам с тях и смятам, че резултатите са повече от добри. Иска се малко повече търпение, щото става по-бавно, но за сметка на това стават качествено ! Късмет на всички !
jordan можеш ли да покажен някоя снимка на преди и след почистването с тези разтвори. С какво ли не чистих една монета и не става и не става и накрая я развалих с една четка на дремела с косъмчета като на четка за зъби добре ,че монетата и без това не ставаше за нищо както и да е
Да не забравите , че притежанието на антични монети е престъпление и се наказва с глоба от няколко хиляди лева и между другото се опитват да те изкарат прекупвач и да ти лепнат 50000 глоба и 5 г затвор.
Мм,даа -Положението с НК е кофти-Никакви промени -Именно за това преди се дърлях с този и онзи дето завели дело на Пилат Понтий в МК и он им рекъл -Па нема ядове носете си металдетекторите,дръжте си ги за украшение у избата, търгувайте си с тех и т.н. бла,бла,бла -После обаче............................ -Между другото случайно ми попадна статия във в.ТРУД -Очевидно ще има промени в Закона и дори е сформирана работна група за това -Дали обаче те ще се отнасят и до нашего брата за сега -Тъмна Индия -Нещо обаче ще има осезателна промяна на статуквото щото археологическата гилдия беше надигнала вой до небесата...................
Колега , само на теб ли ти направи впечатление тази "малка " подробност? Археолозите се вайкаха защото мислят да им "вземат "комисията , която казва кое е обект и на кого да дадем парите.
-Ами,не е малко брат -Демек ша им отрежат баят от субсидийте-Упс,далаверата........................... ps -Или по точно идеята е да подлежат на Данъчен Контрол................................
pet1r90 Цезар
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Сеп 13, 2012 6:15 pm
виште сега днеска на мен какво ми се случи преди 11 месеца граничните ни пребраха , предадохме лопатите и машините с протокол за доброволно предаване . днес ми звани някъв от прокуратурата и ми каза да отида да си взема машината с лопатата ..... отивам аз и ми дава един плик с ламаринки гилзи , боклуци .... и един човал с лопатите . викам му аз ами де са машините той ми вади един лист и ми чете метало търсачите били пратени в минестерството на науката . монетата била предадена в музея в грдад Добрич . само че не беше една монета ..... къде е другата и останалите работи .... никои не знае ... както и да е подписвам се аз на тефтера му там и взимам човала с лопатите 4 на брой и си излизам от съда ... излязох и късам човала с радоста че ми върнаха по-не хубавата лопата ама КУРЕЦ на колегите лопатите вътре ама моята я няма ...... сложели една изгнила съпа и счупен вързан с тел ужас ....
колко са долни , лопата ми пребрали копеленцата ..... че такива неща днеска с мен ...
Чумата Преторий
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Сеп 13, 2012 9:51 pm
До съд стигна ли се?
За да опазим богатствата по българските земи се изисква култура.
pet1r90 Цезар
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Сеп 13, 2012 10:17 pm
не , този кавал в прокуратурата каза че делото се прекратило и прокурора се е възпроизнесал .... голяма работа е решил да ни изчезнат машините и лопатата да ми сменят , гадовете .....
Истината е нагоди от няколко вида игли малка телена четка, и четка за заби със скъсени връхчета никакво мокрене на монетите с вода. И много търпение .Това се отнася за медните монети сребърните ,може малко да киснат в вряла вода.медни монети не ги топете в оцет резултата после е плачевен .Ако си я почистил добре може малко с паста за зъби и с четка леко да се полира след това на края пак на сухо с четка за зъби ( скъсени връхчета)се полира докато ти хареса блясъка на патината.Вазелин или мазането с него е краен избор освен ако е много матова патината това е по ваш избор. Капката дълбае камъка не със силата си, а с постоянното си падане.
kokodgambo6666 Новобранец
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Май 13, 2013 7:57 pm
БЛАГОДАРЯ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНИЯТ ОТГОВОР
stan960 Джадай
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Май 13, 2013 10:17 pm
-РрГоГо е прав относно бронзовите монети -Ако вземете да ги варите вероятно калта и патината ша образуват такова съединение дето да нема отлепване освен ако не искате да ги изчистите до бронз или мед -За сребърните също не съм сигурен че е от голямо значение дали ша ги вариш-Безпредметно е -При тях си има химически разтвори дето действат безотказно и без варене.......................................
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: почистване на монети Вто Май 14, 2013 11:34 am
Бронзовите монети ги слагам да киснат в бадемово масло и след това с остро медно телче ги почиствам.
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Понякога за да бъде истинско приятелството е нужен и скалпел!!!
pirat1944 Легионер
Заглавие: Re: почистване на монети Вто Май 14, 2013 4:50 pm
ivanasen написа:
Бронзовите монети ги слагам да киснат в бадемово масло и след това с остро медно телче ги почиствам.
привет,колега,,,а ,,случайно,,да знаеш къде се продава бадемевото масло,,,и има ли ,,,ефект,,че нещо все ,,калпави,,излизат, и доста труд се хвълля,че да добият що годе,,пазарен,,вид,,
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: почистване на монети Вто Май 14, 2013 5:28 pm
pirat1944 написа:
ivanasen написа:
привет,колега,,,а ,,случайно,,да знаеш къде се продава бадемевото масло,,,и има ли ,,,ефект,,че нещо все ,,калпави,,излизат, и доста труд се хвълля,че да добият що годе,,пазарен,,вид,,
Икаров бадемово масло във всяка аптека се продава. Около 3 лв. Поставяш монетата и кисне 1-2 дни След това налепа става мек и лесно пада.
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Понякога за да бъде истинско приятелството е нужен и скалпел!!!
-Колега Върбанов -Според мен колегата Августус 1 е нещо като новозапалил се по античната нумизматика -Вероятно за това държи всичко да е полирано да блясък -Кой да му каже че примерно една от забележките на дилърите е: -Монетата да е почистена - Но колкото се може по малко да се третира химически или механично.........................-Иначе тва е една от предпоставките им да те ебават с цената.
Колега stan960, дилъри, цени... Твърде опасно изказване. Нека пазим форумите чисти от такива провокативни постове. Късмет на всички колеги.
Правилна забележка. Много 007 има и тук така че умната
Колеги здравейте. По назад в темата писахте 4е кислородната вода върши работа. За какви монети е подходяща. За бронзовите казахте 4е става , а за сребърна дали ще става.
Аз ги 4истя сребърните с лимонена киселина оба4е имам една която не съм сигурен 4е е цялата сребърна. Може да е само посребрена. Много слепнала кал има по нея и затова не съм сигурен. Страх ме е 4е ако е посребрена ще я прецакам ако я сложа в лимонена киселина. Трябва ми нещо което само да омекоти налепа