монета се чисти с четка за зъби космите се режат на половина има и технология гурмене на монети нагряваш и после потапяш в студена вода което не го препоръчвам но понякога съм постигал резултати които ме очудват
Аз ги 4истя така:намазвам "обекта" с те4ен парафин,и го слагам в найлонова торби4ка да престои няколко дена някъде на топло.После с 4етка за зъби внимателно и те така
става въпрос за бронза,само механично щото препаратите направо унищожават патината и ако е била хубава,после те е яд доста време,поне мене ме е било яд много пъти ..
става въпрос за бронза,само механично щото препаратите направо унищожават патината и ако е била хубава,после те е яд доста време,поне мене ме е било яд много пъти ..
Много ясно , че става за бронза!За среброто и златото е лесно - киселина и всичко е о.к. Но за първото проблема е голям ! Зависи от патината дали позволява чистене, иначе в графа шайби. Сполай ти!
Защото Твое е царството и силата и славата, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и във веки веков. Амин.
OFROAD Про-Консул
Заглавие: Re: Почистване Вто Дек 17, 2013 12:46 am
Mladencho написа:
Mладенски, има добри препарати които са много евтини, стига да има бизюк да ги пробва. Аз лично съм съсипал доста ценни монети. Всичко трябва да следиш, време!!!
Поздрави брат!
Rinobs Про-Консул
Заглавие: Re: Почистване Вто Дек 17, 2013 1:28 pm
OFROAD написа:
Mladencho написа:
Mладенски, има добри препарати които са много евтини, стига да има бизюк да ги пробва. Аз лично съм съсипал доста ценни монети. Всичко трябва да следиш, време!!!
Поздрави брат!
за патина или с йод или графит според почвата в която е седяла монетата а относно монетите които нямат чистене ето там си заслужава нагряването или както казваме тук гърмене
Mladencho Цезар
Заглавие: Re: Почистване Вто Дек 17, 2013 2:05 pm
OFROAD написа:
Mladencho написа:
Поздрави брат!
Ползвал съм няколко пъти някакви си там раствори,но вече не ползвам,щото и аз като теб прецаках доста хубави монети и вече само механично,но все пак ако искаш сподели за някои препарати,може да сме полезни на колегите.
Поздрави.
Rinobs Про-Консул
Заглавие: Re: Почистване Вто Дек 17, 2013 2:41 pm
да колега OFROAD сподели някой да опитам нещо по ново за мен
Gandalf Джадай
Заглавие: Re: Почистване Вто Дек 17, 2013 7:22 pm
Rinobs написа:
да колега OFROAD сподели някой да опитам нещо по ново за мен
Ето, може би е ново за теб но колко върши работа , не знам!