испробвал сам го ако има засъхнала кал пада патината си остава безопасно е за монетата но ако е много замарсена или има варовик илинякви окиси по нея непадат
pechkata Джадай
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 8:58 am
miki написа:
испробвал сам го ако има засъхнала кал пада патината си остава безопасно е за монетата но ако е много замарсена или има варовик илинякви окиси по нея непадат
Да в повечето случаи калта пада със патината...Единствен метод за почистване на бронз е със подходящ инструмент и със кръгообразни движения на определени места на монетата или др. предмети...
ivdebul Новобранец
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 1:58 pm
Пробвах с лупа и нещо като игла но остават драскотини-много се старах но!!може да не го правя както трябва.сега ще пробвам с варенето дано стане само да избера„жертвата„ ислагам тенджерата.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 3:51 pm
Процеса е много бавен да и със игла става но на края между буквите и дребните завъртулки на изображението и иглата трябва да е с леко затъпен връх...Направи си две шила(от малка отверка) едното по заострено и по затъпено и първо минаваш на всякъде със по затъпеното шило със въртеливи движения и после оформяш под релефа със по заостреното без да се натиска много - монетата е хубаво малко да се кисне във вода да омекне малко калта и внимателно се отстранява...Накисваш търкаш и така може да отнеме няколко дена и седмица...
borisov Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 4:27 pm
Аз първо накисвам монетат в не много гореща вода и я оставям за 10 15минути да си покисне след това с четка за зъби с леки и въртеливи движения започвам дая почиствам ако от първият път несе получи процедурата се повтаря толкова пъти докато кълта се махне .Давам и друг пример преди седмица 50стотинки от 1937г доста се мъчех дая почистя по всякакъв начи и в оцет съм я киснал но образувалатасе частично патина не мърда та взех паста за зъби доста търкане падна и пастата свърши но монетат стана като нова но не всяка монета може дасе почисти така .Сребърните на Фердинант и Борис със паста за зъби направо грейват стига данеса много проядени.
ivdebul Новобранец
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 5:28 pm
borisov-извинете но става въпрос за бронз-БЕЗ ДА ПАДА ПАТИНАТА.май ще се окаже че ще е по добре да не се пипат монетите каквото се вижда това е.от варенето има някъкъв ефект но слаб.А със шилото.......немам нерви брат по добре ....лопатата и някъде по нивите......................... ....СТУДЕНО М......МУ СТАРА.....не става
ivangrozni Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 6:14 pm
не разбрах за въртеливите движения - по часовниковата стрелка или обратно?
borisov Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 6:19 pm
Знам че става въпрос за брон аз съм ти писъл че 50стотинки от 1937г как ги почистих не за бронзова антична монета тях писах как ги чиста с топла вода и много нежно трябва да бараш когато монетата не е горяла и е дълбоко в земята 90% при мен от случейте изкачат с много добра патина и се почистват много лесно давамти пример есента отивам на един терен пребит от всякъде минавам под едно малко дръвче и хоп сигнал цветен разритах шумата и колонията се обърна виждашесе подчти всичко на нея пребирамсе и само пуснах водата и всичко замина и сега едвам се вижда такаче моят савет е че когато видиш че монетат не е с добра патина просто нея търкай дръж я така който я хареса хареса
ivdebul Новобранец
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 6:37 pm
сигурно зависи от почвата-много са степани с кал при нас.Големите монети добре ама дребните нищо не се вижда.благодаря за съветите.
JORDANOS Легионер
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 11:31 pm
има монети които според мен е невазможно да бъдат почистени по тези начини това лято извадих няколко сас полепнал хоросан .Бях ги прежалил и пробвах сас нагряване и охлаждане и се поллучи.
borisov Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Чет Яну 19, 2012 11:52 pm
Ето тук едно интересно и полезно четиво за почистване на стари монети не е и много скъпо http://numizma.com/nnnn/product_info.php?cPath=21&products_id=243
pet1r90 Цезар
Заглавие: Re: почистване на монети Пет Яну 20, 2012 12:04 am
само мен ме нямаше тук аз ги оправям по следния нашин с лимонена киселита тези които имат мно дебел слой но за 2 - 3 мин да не стане беля ...... иначе от иглата , добро зрение няма по добро ))
ivangrozni Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Пет Яну 20, 2012 10:39 am
за да се свърши една работа както трябва, трябва точния човек, когато телевизора ,компютърът,колата се скапят търсим майстор така е и тук.
Четка с много мек косъм и мноооого търпение.Другото е......
colin96 Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Вто Яну 24, 2012 1:31 am
Ето виж тука.Доста неща пише.Предполагам че няма да се затрудниш че е на английски.Може да ползваш и гугъл преводача също. http://metaldetectingworld.com/cleaning_preservation_coin.shtml .Опитвай първо с по обикновени монети докато му намериш цаката.Късмет
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Мар 19, 2012 2:52 am
Медните,бронзовите и сребърни монети полу4ават разли4ни окиси и налепи.Най 4естия налеп е от варовик.За него се препоръ4ва натриев хексаметафосват.Търговското му наименование е калгон.Понякога налепите са особено упорити и многократно трябва да се киснат и стържат.Стъргалките е добре да са от твърда стомана,разли4ни според големината на монетите.За буквите за полето и за образите.Корозията е важно да се изреже според релефа,а не да се дълбае до здрав метал.4етките със твърд бронзов косъм са най уда4ни.Движението на 4етката само в една посока,никога въртеливи.Здравината на патината е разли4на и методите за по4истване също.За медните окиси по сребърните монети препоръ4ват комплексон.А тъй наре4ените оловни налепи се по4истват с електрохими4на реакция.
charon Цезар
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Мар 19, 2012 8:44 am
vvurbanov написа:
Медните,бронзовите и сребърни монети полу4ават разли4ни окиси и налепи.Най 4естия налеп е от варовик.За него се препоръ4ва натриев хексаметафосват.Търговското му наименование е калгон.Понякога налепите са особено упорити и многократно трябва да се киснат и стържат.Стъргалките е добре да са от твърда стомана,разли4ни според големината на монетите.За буквите за полето и за образите.Корозията е важно да се изреже според релефа,а не да се дълбае до здрав метал.4етките със твърд бронзов косъм са най уда4ни.Движението на 4етката само в една посока,никога въртеливи.Здравината на патината е разли4на и методите за по4истване също.За медните окиси по сребърните монети препоръ4ват комплексон.А тъй наре4ените оловни налепи се по4истват с електрохими4на реакция.
Колега,не мисля,че четка с твърд косъм е най-удачна за почистване
Viver est militare!
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Мар 19, 2012 4:33 pm
На пръв поглед изглежда 4е колкото е по мека 4етката толкова по няма да повреди патината.Но се налага по здраво да се държи защото космите се огъват и не влизат между буквите и в дълбо4ината на релефа.По този на4ин не драскат а страни4но изтриват патината по високите 4асти на буквите и релефа.Пове4ето 4етки са стоманени и само отвън изглеждат като бронзови.Все пак неволно или не понякога патината се надрасква.Сяра на прах от аптеката се смесва с някакъв крем и се намазва повредената патина.Не е кой знае какво но не дразни толкова.
galus Легионер
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Мар 19, 2012 5:59 pm
Купете си бронзови четки от магазин за зъботехници.Не надраскват монетите.Също така от горите си вземете трън от гледичия/рошков/.Идеални са за спекана кал но за горели монети цяр няма.
dukavataz Новобранец
Заглавие: Re: почистване на монети Пон Мар 19, 2012 6:59 pm
При работа на терен си носете малка торбичка с водичка.Не позволявайте монетата да изсъхне.Аз почисвам бронзови и медни монети на слънчева светлина .Ако е много добра понякога и с месец Бавно и търпеливо защото е чакала 2000 г. да е откриеш точно ти. Поздарви на печката ,не съм го чувал скоро с уважение dukavataz.
Повдигам старата тема за да дам информация . Не съм специалист , но давам една идея за почистване на монети , която не е за пренебрегване. Зъботехниците използват пясъкоструйник за почистване на излетия метал. Използва се кварцов пясък под налягане през дюза . Пясъка е с различни големини и почистването е перфектно . Ако имате познат зъботехник , опитайте идеята .