Намерих почти квадратен камък с размери на горната страна 9х10 см и 30-35 см височина. Първоначално много ми заприлича на паве. До тук всеки ще кажа каково от това – камък като камък. Има обаче две интересни неща около този камък: 1. Беше намерен в гора, където хора почти не ходят. На около 50 метра има стар римски път, който много отдавна не се използва. 2. Второто и за мен доста по интересно нещо беше, че от горната страна на камъка, точно по средата, имаше дупка – с диаметър колкото пръст и дълбочина около 1 см.
Камъка беше дялан. Единият ъгъл сочеше приблизително север, но не мога да го кажа със сигурност.
Та въпросите ми са: 1. Може ли да се очаква наблизо около камъка да има нещо интересно? 2. Има ли някакви предания, или по-точно нещо като правило за такива побити камъни? Например на север на 20 крачки ще има …
pechkata Джадай
Заглавие: Re: побит камък Пон Юли 11, 2011 7:50 pm
С подобни камъни 10 пъти по големи римляните са определяли границите между провинциите...По край тези камъни е имало пътища и станции...
lomidol Цезар
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 11:09 am
Виждал съм такъв камък на който по-голямата му част е заровена в земята.Точно както ти го описваш и на абсолютно затънтено място.Според мен служи като някаква опорна точка на някакъв уред за измерване.Може да ориентир при картографиране или пък нещо друго.
galus Легионер
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 11:54 am
Това е реперна точка служеща при геодезични измервания.По старите са гранитни а по нови има и циментови.
laki Консул
Заглавие: по темата Вто Юли 12, 2011 12:29 pm
Ето това е точния и верния отговор
charon Цезар
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 4:58 pm
galus написа:
Това е реперна точка служеща при геодезични измервания.По старите са гранитни а по нови има и циментови.
Не е ли полигонова колега? Реперните се правят от тръба...
Viver est militare!
denarr Преторий
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 5:18 pm
трианголажна то4ка така се казва
charon Цезар
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 5:20 pm
denarr написа:
трианголажна то4ка така се казва
Това е по научно му,ние си го даваме на диалект
Viver est militare!
ico303 Новобранец
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 5:27 pm
Камъка беше целия заровен в земята, само горната му страна се виждаше.
Иначе за някаква реперна точка и аз си помислих, но мястото е толкова забутано и трудно проходимо. Освен това камъка е дялан на ръка.
Та затова отвърлих тезата за реперна точка.
denarr Преторий
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 6:08 pm
старите са от делани камани новите са циментови.
borisov Консул
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 8:48 pm
тук при нас чрез такива камани ловните дрожинки си определят границите дори и землищните граници на селата но може и дае бил за обозначение на пътя които минава покраи него както казва колегата
galus Легионер
Заглавие: Re: побит камък Вто Юли 12, 2011 9:54 pm
Може и да греша защото геодезия за последно отворих преди 35 г ,но съвремените реперни точки в градовете са от тръби или метален болт.В миналото ако се поставяха в/у хоризонтална повърхност бяха от бетон или гранит , и ако се поставяха върху стена метален болт с овална глава прорязана хоризонтално за поставяне на мерната лата. Извън града ако е триангулачна тока задължително отгоре има веха /вишка/ и камъка за отвеса на теодолита е с по голям размер и се намира обицновенно в/у подобие на могила. Те са през няколко километра и съставляват триангулачната мрежа/мрежа от триъгълници/.А подробните реперни точки са в/ у самата земя и са на характерни за измерваето на местността.
denarr Преторий
Заглавие: Re: побит камък Сря Юли 13, 2011 11:06 am
вишките са метални и одавна са на втори4ни и останаха само каманите
danio1978 Легионер
Заглавие: Re: побит камък Сря Юли 13, 2011 3:49 pm
galus написа:
Може и да греша защото геодезия за последно отворих преди 35 г ,но съвремените реперни точки в градовете са от тръби или метален болт.В миналото ако се поставяха в/у хоризонтална повърхност бяха от бетон или гранит , и ако се поставяха върху стена метален болт с овална глава прорязана хоризонтално за поставяне на мерната лата. Извън града ако е триангулачна тока задължително отгоре има веха /вишка/ и камъка за отвеса на теодолита е с по голям размер и се намира обицновенно в/у подобие на могила. Те са през няколко километра и съставляват триангулачната мрежа/мрежа от триъгълници/.А подробните реперни точки са в/ у самата земя и са на характерни за измерваето на местността.
Освен могилите с вишките има и точки,който представляват въпросния камък върху,които се поставят така наречените отражатели при измервания и се центроват с отвес върху дупката на камъка.Някаде в радиус от 1до 3 км.трябва да има трингулажна точка върху която някога е имало метална пирамида
inranxan2000 Новобранец
Заглавие: Re: побит камък Чет Авг 18, 2011 8:49 am
аз пък намерих в Родопите камък в които беше забито желязо с метална топка колкото юмрук и то на место отдалечено от път поне на 5 км в долина на река, такова съм виждал и в странджа до пътя