Заглавие: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 12:32 pm
колеги,попадна ми една книга от тоталитарно време,руска за обучение на служебни кучета,оказа се че братушките доста успешно са използвали кучешкото обоняние,за да откриват медни и други руди,интересно дали кучетата могат да открият и от благородните.
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 12:43 pm
,
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 7:36 pm; мнението е било променяно общо 1 път
rado Новобранец
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 12:49 pm
в книгата пише,че овчарките без проблем са откривали находища от медна руда.
djasko Про-Консул
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 3:46 pm
yaponetsa написа:
rado написа:
колеги,попадна ми една книга от тоталитарно време,руска за обучение на служебни кучета,оказа се че братушките доста успешно са използвали кучешкото обоняние,за да откриват медни и други руди,интересно дали кучетата могат да открият и от благородните.
кучета се изпозват за откриване на мини(военни) ,ама за руди не ми се верва.
Патината може да надуши
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 3:48 pm
То сигурно може да се надуши,но на колко ще хваща? Лично моята немска овчарка,хващаше парче луканка на 5 метра въздушно!
djasko Про-Консул
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 4:30 pm
PlovdivTrakiq написа:
То сигурно може да се надуши,но на колко ще хваща? Лично моята немска овчарка,хващаше парче луканка на 5 метра въздушно!
С по голям нос, ще бърка по на дълбоко.
sitalk Джадай
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 5:44 pm
А дискриминатор имат ли?
djasko Про-Консул
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 6:13 pm
sitalk написа:
А дискриминатор имат ли?
Е как...
топи Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 6:34 pm
гледаш опашката на къде сочи.аз се прекарах.имам ротваилер.трудно му я виждам.все едно и ПИ
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 8:17 pm
Кокаин хваща до 2м в земята смятаи
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 8:37 pm
А прасетата хващали най-много,но неможело да се обучат
apti Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 8:50 pm
PlovdivTrakiq написа:
А прасетата хващали най-много,но неможело да се обучат
...ех ако можеше да се обучи...хем щеше да го изравя сигнала...а и много се въдят...
vende Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 9:13 pm
http://lovnikucheta.start.bg/
vende Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 9:27 pm
http://nemskaovcharka.start.bg/
vende Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Чет Мар 11, 2010 9:29 pm
http://www.cynology.info/
cynology Новобранец
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 4:49 pm
rado написа:
Това е пасаж от моя книга - уводната част, за използването на кучетата в различни дейности на хората:
През 1962 г. проф. Арно Кахма от Финландия предлага методика за обучение на кучета за разкриване на полезни изкопаеми. След три години, по време на пробните изпитания, на площ от 3 км2 обучено немско овчарско куче открива 1330 минерала, а специалистът-геолог за същото време - едва 270 минерала.
Руснаците доразвиват методиката, но впоследствие се отказват от приложението на кучетата в тази област.
Друга интересна сфера, в която кучетата са използвани, това е да разкриват разгонени крави по миризмата на естралния секрет. Методиката е разработена от академик Эрнст от ВАСХНИЛ (Всесъюзната академия на селскостопанските науки на името на Ленин). Тази методика се доразвива по-късно в САЩ. През 80-те години на миналия век исках да я приложа тук в България (имах честта и удоволствието да се познавам с акад. Эрнст, който ми подари методиката), но прекия ми началник в института ме отсече с думите "не се занимавай с мастии".
vezir Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 5:20 pm
Е ама аз от две години работя с куче.Сам съм го научил,ама работи само зимата на влажна почва.Паля си огън огън на завет, с две луканки в джоба и тубичка вино и кучето ми носи монети,монетка резенче луканка,колкото по голяма монета толкова по голямо парче луканка,напоследък и то се изтарикати,само стерции и колонии ми носи.
Virosss Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 5:30 pm
А ако намери гърне, требе и вино да му даваш с луканката Хем компания ще си имаш
Мойто куче съм го научил ракия да пие, салата яде... остана билот да го науча да играе и нищо повече не ми требе
Последната промяна е направена от Virosss на Вто Юни 29, 2010 5:33 pm; мнението е било променяно общо 1 път (Reason for editing : Допълвам нещо към пост-а ;))
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 5:51 pm
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 5:30 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 5:52 pm
Кучето до метър намира ,а прасето до 2м хероин ако е голямо количество,но много трудно подлежи на дресировка
Virosss Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 7:33 pm
yaponetsa написа:
Руснаците ползват кучета за откриване на мини още от 2СВ.Методиката била много проста - заравят мина и в-ху нея поставят некво лакомство.Кучетата свикват с това че в-ху мината винаги има лакомство и след време когато го пуснат,а то открие мина,кучето почва да рови окло нея.Просто е свикнала гадинката винаги да има нещо за хапване около мината и инстинктивно го търси. Некой ако има време за губене и умно куче може да пробва тоя метод и за монети,ама незнам как ше е дискриминацията
Всъщност тази методика се нарича апортиране и има различни методики за обучение. Всеки дресьор си има някой техники по които да учи животинчето. Най-простият вариант, за заучаване е първо да се научи кучето да донася любима играчка и след това се заучава да разпознава различните метали по миризмата с определена команда, като му се дава лакомство, за да прави връзката...
Варианта който описваш ти, едва ли е точно такъв, понеже кучето ако почне да рови мината е много вероятно мината да избухне... но вероятно са измислили някакъв подобен начин.
Но преди всичко, требе да се работи най-вече за разпознаването на миризмите, което не е никак лесна задача за един дресьор. Моето куче съм го научил като му кажа донеси играчката и ходи да ми носи някоя от играчките с които то си играе.. предполагам, че ако намеря време и тихо място, вероятно ще успея да го науча и да разпознава металите... т.е. ще включим "Дискриминацията"... но честно казано доста ще ми е трудно с това Сибирско Хъски... доста са своенравни и правят само когато желаят
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Вто Юни 29, 2010 10:12 pm
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 5:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Virosss Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Сря Юни 30, 2010 1:45 am
В руснаците никак не се съмнявам Даже се чудя дали има нещо от което да не разбират. Един факт е, че някой от най-видните дресьори са именно руснаци и едно от най-простите джаджи за трениране на кучета идва именно от русия - кликера.
cynology Новобранец
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Съб Окт 02, 2010 11:09 pm
Virosss написа:
В руснаците никак не се съмнявам ;) Даже се чудя дали има нещо от което да не разбират. Един факт е, че някой от най-видните дресьори са именно руснаци и едно от най-простите джаджи за трениране на кучета идва именно от русия - кликера.
Щракалката (от англ. "кликер" - clicker) като методика за обучение на кучета е разработена в САЩ на основата на принципите на бихевиористите и по-специално школата на Скинър - т.н. Необихевиоризъм. Тя е елемент от така нареченото "позитивно обучене". По времето, когато последователите на Скинър започват да прилагат неговото учение в дресировката на кучета, в СССР са прилагани основно силовите методи на обучение (compulsory trayning).
Не винаги казвай това, което знаеш, но винаги знай това, което казваш !
Pukanka Легионер
Заглавие: Re: откриване на метали с кучета Нед Юли 29, 2012 9:45 pm
Ако ще уча кучетата ми да търсят нещо, то това ще са трюфели. Цената им е почти колкото на златото в някой държави. А в България не е още много разпространено. В Италия продават готови обучени кучета за търсене на трюфели за 2000 евро. Наскоро се сдобих и с книга в която е описано как точно става обучението.