Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Нед Фев 14, 2010 10:21 am
Колега и да е нямало,ще е имало сребро,защото говорим за денари и златни парета.И да се изключи нацяло фараонското царство-един от тези рудници,които се описват от древните автори се е експлоатирал минимум 1000години.И да не си стигнал до таблицата с деление,а да си научил само умножението ти ставаясно за огромните тонажи злато и сребро добити в древността.Това имах впредвид в предния пост без да претендирам,че знам къде кво се е добивало!!!
danio1978 Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Нед Фев 14, 2010 11:06 am
То от толкова вадене на злато и сребро в древноста за наши дни не е останало кой знае колко за вадене
ulpia.au Преторий
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Нед Фев 14, 2010 1:24 pm
Съвсем нормално е билосредно състоятелния помпеец да носи в джоба си от 2 до 20 сестерции,Семеиство което е имало вкъщи около 10 000 сестерции минавало за богато.Изключение-което потвърждава правилото-представлява съкровището от Боскореале,в което освен сребърни предмети има само златни монети;близо до помещението на пазача са намерени 21 ауреи(2100сестерции),..в стената над килера-16 ауреи(1600сестерции),а в кесията на човека носещ сребърните съдове-1000 ауреи(100 000 сестерции) сечени от Август до Домициан,...или общо еквивалента на тези 1037 ауреи е 103 700 сестерции,....да допълня тази находка е изкарана при разкопките на Помпей.
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Вто Мар 09, 2010 11:28 pm
Да ,има находчици .Аз също знам за една хваната до едно село по пътя Плевен -Русе.Там е имало селище от 1до5 век от н.е.Мисля че са били от ветерани от легиона при Нове дн. Свищов. Находката е от 500 монети ,за жалост нямам инфо какви .Но е достоверно на 100%като си помисля че същия ден търках там -късмет по някога нещата опират и до това.Надявам се двамата младежи да са останали доволни.Нека всички имаме техния късмет.
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Вто Мар 09, 2010 11:58 pm
ELATION написа:
Да ,има находчици .Аз също знам за една хваната до едно село по пътя Плевен -Русе.Там е имало селище от 1до5 век от н.е.Мисля че са били от ветерани от легиона при Нове дн. Свищов. Находката е от 500 монети ,за жалост нямам инфо какви .Но е достоверно на 100%като си помисля че същия ден търках там -късмет по някога нещата опират и до това.Надявам се двамата младежи да са останали доволни.Нека всички имаме техния късмет.
На Обнова ли ?
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 11:13 am
не колега не е на Обнова,разходи се още 15 км по посока Русе,мисля че си бил на тоя обект.
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 12:49 pm
Деляновци ?
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 6:29 pm
Не,не е Диляновци,Г.Студена но в момента мисля че е засяято с пшеница,есента ще се оре и тогава ще е идеално за работа.Ако те интересуваа нещо детайлно пиши по скаип,но си напиши името от форума
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 6:39 pm
Горна Студена е доста повече от 15км от Обнова ...
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 7:47 pm
Моя грешка колега,заблудих се с Българене.
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 8:04 pm
Над ТКЗС-то или на калето зад гробищата?
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Сря Мар 10, 2010 10:48 pm
Не бе колега,абе драсни ми на скайп мисля че грешиш с местноста.
tsole Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Пет Дек 31, 2010 3:47 pm
pet1r90 написа:
Бреиии страшна работа , още малко и до тонажи ще се стигне
az znam za 9000 и нещо талери
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Пет Дек 31, 2010 8:11 pm
ELATION написа:
Можеш ли си спомни ден,месец,година - да сравним и нашите знания за терена...
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Съб Яну 01, 2011 11:37 pm
pechkata написа:
ELATION написа:
Можеш ли си спомни ден,месец,година - да сравним и нашите знания за терена...
Преди по вече от 10 г.мисля че беше юли края или началото на август.Това си спомням.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Нед Яну 02, 2011 9:47 am
Да ако става дума за селището успоредно на гл.път Плевен - Русе...От 10г. насам е реголвано най-малко два пъти...
ELATION Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Нед Яну 02, 2011 7:51 pm
pechkata написа:
Да ако става дума за селището успоредно на гл.път Плевен - Русе...От 10г. насам е реголвано най-малко два пъти...
Говоря ти за преди 10 години,а находката я хванаха в ниското до дърветата.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Нед Яну 02, 2011 8:05 pm
ELATION написа:
pechkata написа:
Говоря ти за преди 10 години,а находката я хванаха в ниското до дърветата.
Да и аз така разбрах(имам такова инфо)...
Гост Гост
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Пон Яну 03, 2011 6:00 am
Във връзка с темата искам да опиша един друг случай. През 1903г.в землището на с.Величково Пазарджишко,недалеч от Смильово градище/Смилец/,Трифон Маринов от същото село намира 25 кг.златни византииски монети на Исак Ангел/12в./,златен кръст,сребърна ваза и 10 сребърни тасчета.Тази голяма находка тогава предизвиква фурор.Това е извадка от книгата ,,Пазарджик и пазарджишко:" на Батаклиев. Интересното в случая е,че днес в музея няма и спомен от находката. Находката е намерена в същата местност където бяха намерени и прословутите чиний които до ден днешен България не може да си върне от аукционите по света.Замислям се вурху лоялността на законотворците,наистина ли желаят да ползват европейския опит или все още ще създават закони угодни само на малцина.
miroslavmladenov Про-Консул
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Чет Фев 10, 2011 10:10 pm
все още...
Dominos Про-Консул
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Чет Фев 10, 2011 10:30 pm
Намерете в някоя друга тема беше за иманярството през комунизма, през живково жреме, власта си е имала специална група за такива работи, които купуват, копаят -бе квот са сетите, таа не е чудно че ги няма тези работи по музеите, сичко е зето продадено, разграбено и тн.
Не питай старило, питай патило!
wallb2 Консул
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Чет Фев 10, 2011 10:57 pm
Ето го и самият късметлия и в ръцете с новопазарската гадулка
inranxan2000 Новобранец
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Чет Авг 18, 2011 9:02 am
аз пък съм намирал само стотинки.... и то повечето е така на пътя без машинка
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Пет Мар 23, 2012 11:33 pm
Верно на снимката е Ромата.Даже не е остарял много.С това гърне търсачите придобиха известност каквато въобще не им беше нужна.До този слу4ай на търса4ите гледаха като на симпати4ни,безобидни и добродушни хора.Нуждаещи се от леко ле4ение в психото.От 1986г. се поде такава мащабна кампания против търса4ите,която не е затихнала до наши дни.Вестниците и телевизията продължават да настройват населението срещу търса4ите.Заглавия като Иманяри обраха 4ерквата,Открадната е крава с телето пак от търсачи естествено, настройват хората срещу търса4ите.Веднъж докато търся дойдоха да ме проверят полицаите защото в близкото село откраднали две агнета. .........Валентин от Нови пазар.
G.M.2 Легионер
Заглавие: Re: Ромата открил най-голямото имане в България Съб Мар 24, 2012 6:37 pm
vvurbanov написа:
Верно на снимката е Ромата.Даже не е остарял много.С това гърне търсачите придобиха известност каквато въобще не им беше нужна.До този слу4ай на търса4ите гледаха като на симпати4ни,безобидни и добродушни хора.Нуждаещи се от леко ле4ение в психото.От 1986г. се поде такава мащабна кампания против търса4ите,която не е затихнала до наши дни.Вестниците и телевизията продължават да настройват населението срещу търса4ите.Заглавия като Иманяри обраха 4ерквата,Открадната е крава с телето пак от търсачи естествено, настройват хората срещу търса4ите.Веднъж докато търся дойдоха да ме проверят полицаите защото в близкото село откраднали две агнета. .........Валентин от Нови пазар.
Прав си колега,че хората гледат на търсачите като на Хайдути.Пример по самият мен,а мръдна с машинката и хоп районният веднага звъни.Мнооого злоба в тоя народ,мани мани!