Заглавие: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 5:55 pm
Уважаеми, колеги понеже всички железни метеорити съдържат никел, а па у нашенско не можахме да открием никел тест, ви моля за някъкъв съвет - Как да направя тест дали във един метал има никел?
От западните сайтове съветват със предполагаемия метеорит да се драсне на бяла порцеланова плочка, ако оставя ръждива диря значи е обикновенно жилязо, но ако оставя сребриста следа е много възможно да е метеорит.
Също се интересувам със каква киселина ще стопя 100% желязото, а ще останат благородни метали ако има такива?
Благодаря ви !
monetar Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 6:00 pm
хах, това е интересно но и трудно
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 6:05 pm
gen4o написа:
така понеже всички железни метеорити съдържат никел,а па у нашенско не можахме да открием никел тест ви моля за някъкъв съвет как да направя тест дали във един метал има никел
от западните сайтове съветват със предполагаемия метеорит да се драсне на бяла порцеланова плочка ако оставя ръждива диря значи е обикновенно жилязо но ако оставя сребриста следа е много възможно да е метеорит
също се интересувам със каква киселина ще стопя 100%желязото а ще останат благородни метали ако има такива
благодаря ви
Сярната киселина разяжда желязо - не знам дали разяжда никел - мисля че не.....
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 6:14 pm
не сярна киселина колега трябва ти концентрирана азотна киселина 56% все пак бачкам в хим. завод и съм всеки ден "в" кисилините наврян азотната разтваря желязото и всички цветни метали и сплави без никела и благородните метали и имаи предвид че ако ползваш 500 гр. киселина трябва съдът да е поне 5 л. защото киселината е много активна
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 6:30 pm
vanko1.1975 написа:
не сярна киселина колега трябва ти концентрирана азотна киселина 56% все пак бачкам в хим. завод и съм всеки ден "в" кисилините наврян азотната разтваря желязото и всички цветни метали и сплави без никела и благородните метали и имаи предвид че ако ползваш 500 гр. киселина трябва съдът да е поне 5 л. защото киселината е много активна
Знам че азотната разяжда цв.метали - разяждам платки , ама не знаех за никела нали и той е цветен - еми сярната разяжда ли никела.....
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 6:34 pm
благодаря за отговора,беше ми много нужен по принцип работя със концентрирана азотна киселина но ме интересуваше дали стопява желязото
мерси за инфото
а какъв е кафевият газ който се отделя
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 6:39 pm
gen4o написа:
благодаря за отговора,беше ми много нужен по принцип работя със концентрирана азотна киселина но ме интересуваше дали стопява желязото
мерси за инфото
а какъв е кафевият газ който се отделя
Кафявия газ е разядената сплав във вид на газ...
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:02 pm
ще отговоря и на двамата едновременно кафевият газ е азотен окис които е силно ОТРОВЕН затове не е препоръчително а задължително да се правят такива операций само на открито а относно сярната и тя не разтваря никела но за желязото ще чакаш сигурно месец да го разяде и двете киселини се съхраняват в неръждаеми съдове "ХРОМНИКЕЛ" и другото което е в метеоритите не се търси никел а диаманти за това след пълно разтваряно на метала се слага в съдът с разтвора един маркуч по които тече вода но не силно и се оставя да прелива докато в съдът остане чиста вода и тогава се оглежда по дъното за скъпоструващите зрънца
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:12 pm
доколкото съм чел диамантите са доста малки метеоритите може да съдържат никел иридий платина- диаманти във моя случай конкретно най вероятно става въпрос за никел наистина остана едно сребристо парче
аз ги кисна по няколко седмици във киселина но нямам големи познания по химия
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:26 pm
vanko1.1975 написа:
ще отговоря и на двамата едновременно кафевият газ е азотен окис които е силно ОТРОВЕН затове не е препоръчително а задължително да се правят такива операций само на открито а относно сярната и тя не разтваря никела но за желязото ще чакаш сигурно месец да го разяде и двете киселини се съхраняват в неръждаеми съдове "ХРОМНИКЕЛ" и другото което е в метеоритите не се търси никел а диаманти за това след пълно разтваряно на метала се слага в съдът с разтвора един маркуч по които тече вода но не силно и се оставя да прелива докато в съдът остане чиста вода и тогава се оглежда по дъното за скъпоструващите зрънца
Браво изчерпателен отговор - е това е да си ал-химик.....
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:37 pm
генчо добре че пусна тази тема че и аз имам 3 парчета за които се съмнявам че са метеорити и се каня от 4 месеца да ги обработя и не мога да се наканя но сега се разпалих пак по темата и още утре ще ги обработя , имаите впредвид че диамантите не винаги са прозрачни
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:41 pm
vanko1.1975 написа:
генчо добре че пусна тази тема че и аз имам 3 парчета за които се съмнявам че са метеорити и се каня от 4 месеца да ги обработя и не мога да се наканя но сега се разпалих пак по темата и още утре ще ги обработя , имаите впредвид че диамантите не винаги са прозрачни
Като ги обработиш качи някоя снимка че да видим и ние за какво става дума....
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:42 pm
и наи простия на4ин да се разбере дали един камак е диамант или не е като се потопи в вода диаманта излиза сух са6то така винагее по студен от температурата на околната среда
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:51 pm
опс ванко чакай малко
ако парчетата са железни е добре да им направиш шлиф избираш си по гладката и равна повърхност и със няколко вида шкурка правиш шлифа
след като си готов със шлифа,със клечка за уши и малко от вълшебната киселина намазваш полираната повърхност появават се така наречените витманщенови фигури(можеш да видиш в нета) или прави линии линии на нейман
ако се появат таквизи неща значи метеорита е железен ако не ти представлява трудност снимай ги
успех
топи Цезар
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:52 pm
vanko1.1975 написа:
да не забравиш да вземеш комисионната от 10 000 лв
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:58 pm
занван остаи ги ти тез филми любовни студена вода топла вода ти за selector2 не си ли чувал там празно няма или е или не е без догатки а ако остане камък подобен на диамант след обработка на метеорит то е ДИАМАНТ 100%
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 7:59 pm
еи да не забравите за комисионната Топи мерси приятелю че ме подсети
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 8:08 pm
стара максима каквото и да ти говорят,знай че става дума за пари
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 8:11 pm
като ми разрешат да качвам снимки ще гледате
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 8:28 pm
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 8:20 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Гост Гост
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 8:43 pm
D I A M O N D S E L E C T O R 2 СТИГА С ТЕЗ ИСТЪРКАНИ ДРЪНКАНИЦИ МНОГО СА КАМЪНИТЕ КОИТО ДРАСКАТ СТЪКЛО И БРБРБРБР
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Съб Яну 23, 2010 9:33 pm
преди няколко години на 3 места около разград намерих едни черни стъкла,по късно като ги изследваха стана ясно че структурата е подобна на IMB импакт мелт бреция тези неща приличат на черно вулканично стъкло обсидиан изследвани са със рамаскопия и мьосбауерова диагностика
имат голяма твърдост ,и надраскват стъклото и порцелана съдържат оливин плагиоласт магнетит
миналата година с монетара бяхме на експедицийка във едно шуменско село където през 1986 година е паднал метеорит отидохме намерихме мястото със помоща на очевидец кратера и което беше най интересното за мен същите черни стъкла като във разград
според учените това не е метеорит а шлака но шлифовете доказват друго -булат
ето това е галерията със намерените неща http://gen4odim.snimka.bg/astronomy/imb-meteorites.339646.10450723
monetar Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Нед Яну 24, 2010 11:49 am
иска ми се и тази година живот и здраве да си направим една експедицийка за 2-3 дена до с.Гумощник където е паднал метеоритен душ, може по пътя да се одбием и до други места, всеки който иска може да дойде
monetar Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Нед Яну 24, 2010 11:54 am
https://www.youtube.com/user/gradev75 ето и видео
gen4o Легионер
Заглавие: Re: Всичко свързано със метеоритите. Нед Яну 24, 2010 12:07 pm