Здравейте колеги,
Работих няколко дни с бета версията V4.00 B17 на Деус. Главно работих с новата бяла високочестотна сонда 9" (можете да прочетете наблюденията ми за нея тук:
https://www.imperio.biz/t10521-topic#119328 ), както и с 11" сондата.
Версия V4.00 B17 има редица промени и подобрения в сравнение с V3.2 . Някои са очевидни, други скрити на пръв поглед.
Първото, което ми направи впечатление на мен лично беше бързината на превключване на програмите от дистанционното (пулта). Много бързо вече се работи с настройките без нормалното (дори и минимално) изчакване. В нито една версия до сега не е била така бърза реакцията на бутоните. Бързината на процесора като цяло обаче си има и обратна страна - според производителя заряда на батерията на дистанционното ще издържа с около 1 час по-малко (между 18 до 20 часа с едно зареждане на пулта).
Разбира се като започнах да прехвърлям стоковите програми се набива на очи
XY осцилоскопския екран, който за някои програми е предварително зададен, но може и да се променя по собствен вкус (OPTION > CONFIGURATION > PROFILE). Аз работих често с този екран във версия 3.2, той беше скрит в инженерното меню (за версия 3.2 влизате в OPTION менюто, след което едновременно натискате най-долния бутон (пинпойнт бутона) и бутон
+ или
- тогава се показваше допълнително меню ADVANCED и вътре бяха XY screen и TID screen). XY екран е много полезен според мен, особено когато се работи на ALL Metal (Goldfield) - това е допълнителен способ за идентификация на металите, освен цифрите на проводимост (както знаем понякога има само звук без ID). Тук по XY визуализацията може да се ориентирате дали е цветен метал, дори когато няма цифри на диcплея. Цветните сигнали се изобразяват в горния десен квадрант и долния ляв квадрант. Тук всеки метален обект има така да се каже собствен почерк.
На първата картинка е пример за засечена монета, на втората и третата различни черни метали, а на четвъртата ферит, някои керамики или горещ камък :
Направиха ми впечатление и новите 2 програми, които са с предварително зададен XY осцилоскоп екран (на мястото на 6-RELIC сега е 6-DEEP, на мястото на 9-BASIC 2 сега е 9-HOT - програма с FULL tones измислена от Гари Блекуел за засичане на всичко в земята - тоест без дискриминация). Не само, че програмата е без дискриминация, но тук идва и още една новост на версия 4, а именно минусовата (негативна) дискриминация до -6.4 . Деус може да дискриминира сега от -6.4 до +99 (досега можеше от 0 нагоре). Негативната дискриминация би била полезна за търсене на метеорити, керамика, както и някои дълбоки железа, които досега са мълчали на дискриминация 0.
Забелязва се и нова REACTIVITY стойност 2.5 (досега бяха: 0,1,2,3,4,5). Знаейки колко е бърз Деус, стойности 2.5 - 3 надали ще има нужда да се превишават често. Тук дълбочината се влияе много (колкото по-висока REACTIVITY стойност, толкова по плитък става уредът).
Балансът на земята вече се следи много прецизно от Tracking настройката за земя. По-рано почти не съм използвал Tracking, сега с часове го използвах и забелязах, че дълбоките сигнали, колкото и да минавам над тях не ги отстройва. Тоест вече може повече да се разчита на подобрения земен баланс Tracking.
Звуците на новата версия достигат до по-високи честоти за избор: до 993Hz, докато преди бяха до 800Hz. Но сега заочват от 120Hz, вместо от 100Hz. Аз лично бих предпочел да започват от 60-80Hz, така, ако реша да чувам черните сигнали те биха били не дразнещи за цял ден слушане със слушалки и биха давали по-нисък звук, по този начин цветните сигнали биха се откроявали повече на ниския фон.
Деус версия 4 вече ще има връзка със смартфон. За сега в тестовата версия още липсва тази функционалност, но все пак може да си изтеглите андроид приложението от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.juicymo.contracts.android.xpdetect&hl=bg
и да чакаме да пуснат официалната версия 4, където смартфонът ни ще показва GPS координатите ни на картата от приложението, къде сме минали и информация за засечените обекти (по радиовръзка 2.4 GHz, а не по Bluetooth, доколкото разбрах).
All Metal или Goldfield програмата вече има Audio Response и най-вече Threshold, което липсваше преди за истинска All Metal програма. Threshold настройката е от 0 до 20 като спомага за по-доброто засичане и на най-миниатюрни предмети, както и най-дълбоките. Някои предпочитат по-шумни апарати, други по-тихи. Аз за условията, в които търсих и високата чувствителност (около 93 - 95) поработих на Threshold 1, 2, 3 и 4 и новата бяла сонда 9" показа голяма дълбочина. В същото време много чувствителна за миниатюрни предмети (особено около 55kHz). Липсват настройките за височината на звука на Goldfield програмата вече (аз преди работих на 404Hz, сега е около 300Hz фиксирана височината на тона), както и възможността да настройваме сами TX Gain на тази програма (новата 9" има фиксиран TX Gain за всички програми и честоти, докато старите сонди само на Goldfield са фиксирани мисля на TX Gain 2).
Аз не работя със стоковите програми. Запазвам си винаги мои собствени програми и понякога тествам даден дълбок сигнал или такъв сигнал, който е почти маскиран как го дава на всички запазени програми и дали може още да подобря в тях от към настройки. В случая с версия 4 използвах за основа на моите си програми (изключвам All Metal програмите ми) програмата 6-DEEP, защото според производителя тази нова програма има специална обработка за да се хващат възможно най-дълбоките сигнали. До версия 3.2 нямаше значение от коя програма ще направите впоследствие собствена, но аз лично използвам вече за основа 6-DEEP.
Това са наблюденията ми за сега от бета версия 4.00 B17