Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Сря Фев 05, 2014 9:32 am
-Мислех веке сал да са наслаждавам на драканиците ви ма ти ша излееш голем образ СашоМетила,нема лошо де. -Сал дето:- Първо,немаше нужда а си толкоз подробен-Второ,на Констанций II даже и дедо му Констанций Хлор не е секъл денари-И Трето,много се опасявам че след тоя ти и други подобни постове общият ни приятел Трибалчо направо ш та фърли на кучетата а та ръзкъсат вместо него............................................................
sashometila Легионер
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Сря Фев 05, 2014 10:42 am
Много важно, да ме хвърля където ще.Ставаше въпрос за Константинка, от тия дето малко прилича на женичка на тех.
Имаме си земя, имаме си вода, и си правиме кал !
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Сря Фев 05, 2014 3:01 pm
Станчоооо,Станчо! И тоа път не позна кво ша напраа!
Хаосът е или временен,или гибелен!
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Сря Фев 05, 2014 5:43 pm
sashometila написа:
Много важно, да ме хвърля където ще.Ставаше въпрос за Константинка, от тия дето малко прилича на женичка на тех.
-Казваше се нещо като въвеждане на иконописна стилистика при сеченето на монетите -Започват да я въвеждат още по времето на Константин Велики пък и Констанций II макар и арианец е бил ревностен християнин или поне доста се е вслушвал в гласът на епископите и скопените евнуси-Верно че изгледът му в профил с издълженото лице и тънка шия наподобява жена ако не е малко гърбавият му нос но и това е относително понеже стилистиката на изобразяване не е била абсолютно точна при всички монетни дворове -Тоя женски профил най си личи при селиквите-вотки от монетните дворове на Сирмиум, Никомедия и Антиохия,но не ми се верва ти да бъркаш денарът със селиква.........................................
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Сря Фев 05, 2014 6:16 pm
sashometila написа:
И подчертавам, че обектите не са в списъка за Културно наследство, и просто търсех метеорити и златни късове.
Преди 5-10 год. номера че търсим желязо минаваше пред ченгетата ама напоследък на какво не минава вече... Та да не стане така с метеоритите и златните късове... Сдържайте се от подобни коментари че и те четат този форум - поне да останат изненадани ...
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Чет Фев 06, 2014 1:42 am
-Преди 5-10 години всички овластени БГ-подкупни мошенници си мислеха че ша излъжат колегите си от ЕС, ма не стана,номерът не мина...................................
krasi_kn Новобранец
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Вто Фев 11, 2014 3:30 pm
До sashometila,не мога да пиша лични аз съм красимир 0894642829
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Пет Фев 14, 2014 10:07 pm
krasi_kn написа:
До sashometila,не мога да пиша лични аз съм красимир 0894642829
Няма го ,колега.Нещо май го подплашиха,а може и да се е преименувал?
Хаосът е или временен,или гибелен!
Последната промяна е направена от Трибал-М на Чет Фев 20, 2014 6:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Симпличио Консул
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Сря Фев 19, 2014 11:59 pm
Колеги и участници в темата, позволете ми и аз да взема отношение по казуса "законно/незаконно".
Значи всеки гражданин на България има право да си купи металотърсач. Ако си дипломиран археолог и искаш да правиш теренни проучвания с металотърсач, тогава трябва да го регистрираш в Министерството на културата, а след това да получиш разрешително от съответния регионален музей - но това не касае нас, търсачите, защото ние сме любители и нямаме право да проучваме археологически обекти.
Казано още по-ясно, аз мога напълно законно да си купя детектор и не трябва да го регистрирам никъде, но законът ми забранява да го използвам на обект, който вече е бил открит от археолозите, но също така и на обекти, които все още са неизвестни на археолозите и не присъстват в съответния регистър. Така че всеки търсач трябва да знае кои са регистрираните археологически обекти в съответния регион и да не ги посещава с металотърсач. За останалите местности, обаче, рискът се състои в следното - ако полицията дойде, при всички положения ще поиска документи за детектора, а освен това има право да започне раследване какъв е въпросният терен и ако се окаже, те там има някакви, дори незначителни, старинни артефатки, ситуацията става много сложна за търсача, понеже накрая може да се окаже, че това е неизвестен археологически обект и търсачът директно попада под ударите на закона. Затова много внимавайте, колеги, къде упражнявате хобито си, защото от полицията винаги може да ви направят постановка и да излезе, че сте работили на неизвестен археологически обект.
Така, много важен е и въпросът какво да се прави, ако човек намери археологически артефакт:
- ако това стане в частен имот (двор, нива и т.н.), просто в 7-дневен срок трябва да се занесе в съответния регионален музей.
- ако това стане на друго място и го занесете в музея, тогава вероятно те заподозрят в имaнярcтвo, ще направят изследване на въпросната местност и ако се окаже археологически обект, попадаш под ударите на закона. Затова колеги, ако намерите някакъв артефакт, най-добре е да го заровите обратно и да продължите работа, доволни, че с този апарат все пак засичате древни обекти под земята, нали това в крайна сметка е идеята на хобито?
quell Легионер
Заглавие: Re: Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме? Нед Мар 16, 2014 9:47 pm
На подобно място може да очакваш неприятности с властите... А ако трябва да съм сериозен по темата ето: Може да очакваш всичко, като периодика, защото местата за укрепления не са избирани случайно. Застани пред някоя карта и погледни сечението на линиите на някой връх. Отчети естествената му укрепителна сила, както и възможноста за нормално качване до него (повечето имат поне един нормален път, който да се ползва в мирно време с животни и т.н.). След това виж наличието на вода, като отчетеш до колко независими водоизточника има достъп . После виж какво е положението на баира... има ли достатъчно светлина и естествена защита от вятър.... има ли достатъчно равни участъци горе за постройки и място за хора и добитък.... за складиране и т.н. ... Като погледнеш и къде се намира този баир спрямо пътищата по онова време и до какви селища е в близост може сам да си дадеш отговора.... Ако сега един баир ти се стори добър за укрепление... най-вероятно навремето им се е сторил също толкова добър... Тоест там е имало живот през всички епохи през които е имало нужда от такива крепости и там трябва да очакваш всякакви сигнали като периодика...
Антични и Късноантични крепости.Какво да очакваме?