Заглавие: Почистване на монети. Чет Мар 25, 2010 10:18 pm
Колеги ето ви нещо интересно за по младите колеги.От един от многото Руски форуми един администратор колега ми го прати да го кача и при мен във форума.Дано ви бъде интересно.
Заглавие: Re: Почистване на монети. Чет Мар 25, 2010 10:36 pm
кире благодаря за клипчето като млад и начинаещ търсач щеми бъде от полза
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Почистване на монети. Чет Мар 25, 2010 10:38 pm
borisov написа:
НЕДЕЙ ! От чистене на съвременни до чистене на антични има ... балкан разлика
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Почистване на монети. Чет Мар 25, 2010 10:50 pm
Aemilivs написа:
borisov написа:
Емиле някъде да вижадаш да съм писал антични монети,че аз не виждам да съм го писал.Така че то се вижда че монетите не са антични.Темата е нумизматика а не антични монети.
Заглавие: Re: Почистване на монети. Чет Мар 25, 2010 10:57 pm
Kiril62 написа:
Aemilivs написа:
borisov написа:
Емиле някъде да вижадаш да съм писал антични монети,че аз не виждам да съм го писал.Така че то се вижда че монетите не са антични.Темата е нумизматика а не антични монети.
Добе е че подчертавате какви монети се чистат така,че ше почне едно търкане,едно варене и ходи после обясняваи колко струват червени костаци.
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Почистване на монети. Чет Мар 25, 2010 11:28 pm
stemla написа:
Kiril62 написа:
Aemilivs написа:
borisov написа:
Добе е че подчертавате какви монети се чистат така,че ше почне едно търкане,едно варене и ходи после обясняваи колко струват червени костаци.
Така е ... някой се беше поглъгал и за електролизата ..ама и тя е за съвременни..да топиш антични в електролиза - голяма грешка
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 9:54 am
Кире руснаците имат ли желание да се срещнем някаде?
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 8:07 pm
а антични.. как да ги чистим.това е много важно да се напише .кой какви методи ползва.примерно варили ги .потопява ли ги в разтвори и какви са те и т.н. неко опитните напишат за да знаем ние начинайщите
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 9:39 pm
stoian8411 написа:
а антични.. как да ги чистим.това е много важно да се напише .кой какви методи ползва.примерно варили ги .потопява ли ги в разтвори и какви са те и т.н. неко опитните напишат за да знаем ние начинайщите
Само механична обработка ! Среброто може с малко комплексон,ама избягвай да топиш 3ти век денари,антониани и бели фолиси в него. Наскоро експериментирах и бронз чистих с комплексон.Резултата беше добър,но нещата които чистих бяха запазени.
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 10:03 pm
дай повече имфо за механично чистене, ако желаеш може и на лични.какво представлява и т.н..ще съм много благодарен
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 10:33 pm
stoian8411 написа:
дай повече имфо за механично чистене, ако желаеш може и на лични.какво представлява и т.н..ще съм много благодарен
Ловиш игла и жулиш... може да ползваш и кибритени клечки даже и бъркалки от кафе ама е тегава работа...много добър вариант е да вземеш еленов рог и от него да направиш разлини по големина и дебелина игли. друго...има едни мини шлайфове на батерий.В Плевен в един магазин са 15лв последно.И с тях става но трябва да имаш страхотна ръка и опит. Абе общо взето...с каквото и да я чистиш,ако е хубава ще излезе.Ако не е - няма да излезе
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 10:44 pm
много често монетите са с нещо като варовик по тях, или много втрърдена кал.имат покритие като от камък някакъв съвет за предварителна обработка- за да по умекне натрупването за да се пристъпи към механична обработка.мисля че потапянето във вряща вода за около 15 минути има ефект.това е съвет на човек който има доста опит.и действа.чел съм за престояване на монета в зехтин, някой знаели нещо за това.или за разтвор на сода в който също се поставя монетата
Гост Гост
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 11:12 pm
stoian8411 написа:
Колега ще кажа нещо което сигурно много хора от форума знаят,но винаги всеки може да научи нещо ново,та механичното почистване на монети,за бронзови ще ти кажа,става с лупа на стоика и някакъв предмет с които внимателно да отстраняваш,налепите по монетата.Предмета се ползва един вид като длето,може да бъде игла от спринцовка,някаква подходящо заточена медна тел,някаква пластмасова пръчка но не и отверка или нож,аз лично ползвах кокали от пиле,като се заточат вършат добра работа.С едно памуче с вода се овлажнява монетата и се стремиш да отстраняваш налепите като внимаваш да не нараняваш патината,може да отнеме и дни почистването на една пара.
BEKS Консул
Заглавие: Re: Почистване на монети. Пет Мар 26, 2010 11:30 pm
А пък ако няма да си ги запазваш за себе си,по добре не ги пипай само лекичко между пръстите за провека да не е нещо ценно,който ги копува той да чисти.
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Съб Мар 27, 2010 8:07 am
добър съвет. благодарско
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Съб Мар 27, 2010 9:16 am
а някой използвал ли е ултразвукови ванички за почистване и дали имат ефект
Magikman Консул
Заглавие: Re: Почистване на монети. Съб Мар 27, 2010 9:17 am
Четете за чистене на монети,пък някой път ще почерпите http://forum.kladoiskatel.ru/viewforum.php?f=33&sid=93688beee2b8cd5bbf74c311f8986322
outsider Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Съб Мар 27, 2010 2:49 pm
с тая четка освен прах да чистиш за друго не става и плстмаса не може да нарани струва 3лв. лупа, микроскоп и стъргалки за сега е най удачния вариант за античните
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: Почистване на монети. Съб Мар 27, 2010 3:10 pm
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 7:30 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Magikman Консул
Заглавие: Re: Почистване на монети. Съб Мар 27, 2010 4:23 pm
Рецепти за почистване,и за изкуствена патина http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2461 http://xlt.narod.ru/texts/clean.html Цитата: malets98rus от Январь 13, 2009, 20:10:16
А я пользуюсь химией,применяю трилон Б,лимонную кислоту,нашатырный спирт,медицинский спирт :'(,пищевую соду-это для очистки монет;Для нанесения патины:раствор 50 г медного купороса и 5 г марганцовокислого калия на 1 литр воды и нагреть до температуры 70-80 С.По поводу высказывания о плохом воздействии трилона Б на "Колю" и "Сашу",могу представить фото результата,если монета не убитая,то после трилона Б у нее есть все шансы остаться в коллекции.Всем удачи в нелегком труде реставратора... Трилон Б е химикал,който се ползва за почистване зеленишката по стъклата на аквариумите,в България май се казва Комплексон III http://www.numizmat.nm.ru/hranenie.htm
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Нед Мар 28, 2010 3:17 pm
някай ползвал ли е ултразвукова ваничка. и ако дали е доволен от нея.дали си заслужава човек да си даде парите
adminn Admin
Заглавие: Re: Почистване на монети. Нед Мар 28, 2010 4:07 pm
Тая книжка е добра http://numizma.com/nnnn/product_info.php?cPath=21&products_id=243
А тука има доста препарати за чистене:
http://numizma.com/nnnn/index.php?cPath=53_54
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Нед Мар 28, 2010 7:47 pm
а за ултразвуковата ваничка някой ще дадели имфо
adminn Admin
Заглавие: Re: Почистване на монети. Нед Мар 28, 2010 8:50 pm
stoian8411 написа:
а за ултразвуковата ваничка някой ще дадели имфо
Няма две мнения, че ултразвука е страшно ефективен. в съчетание с универсалния препарат за почистване, а дори и обикновенна дистилирана вода.
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Почистване на монети. Нед Мар 28, 2010 9:14 pm
значи нама опасност да увреди монетата.така ли да разбирам