Форум за Металотърсачи www.imperio.biz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Форум за Металотърсачи www.imperio.biz

Металотърсачи България. Форум за мнения за металдетектори и металдетектинг. Спортен клуб по металдетектинг MDETECTORS

ИндексИндекс  ГалерияГалерия  Мнениея за МеталотърсачиМнениея за Металотърсачи  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  Списание IMPERIO.BGСписание IMPERIO.BG  

Някой да знае какъв инструмент е това ?

Go down 
+3
vvurbanov
хаймана
Shooter
7 posters
АвторСъобщение
Shooter
Новобранец
Новобранец
Shooter

Някой да знае какъв инструмент е това ? Empty
ПисанеЗаглавие: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyНед Дек 23, 2012 9:09 pm

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/6/123rxr.jpg/
Върнете се в началото Go down
хаймана
Легионер
Легионер
хаймана

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyНед Дек 23, 2012 9:19 pm

Това е от турско и служи за всичко което се бута в огъня !!!!!
Shooter
Новобранец
Новобранец
Shooter

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyНед Дек 23, 2012 10:00 pm

[quote="хаймана"]Това е от турско и служи за всичко което се бута в огъня !!!!![/quotе
А има ли вероятност да е от XIII-XIVв. ?
vvurbanov
Консул
Консул
vvurbanov

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyНед Дек 23, 2012 10:50 pm

Мисля че се казва огрибка.Там където се меси тесто и най вече в нощовите тестото полепва и с тоя инструмент се огриба.
Mark Antoni
Легионер
Легионер
Mark Antoni

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyПон Дек 24, 2012 9:09 am

правилно Върбанов .
Shooter
Новобранец
Новобранец
Shooter

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyПон Дек 24, 2012 11:36 pm

vvurbanov написа:
Мисля че се казва огрибка.Там където се меси тесто и най вече в нощовите тестото полепва и с тоя инструмент се огриба.
Благодаря! интересното е,че го намерих в подножието на една крепост XII-XIVв. заедно с керамика от този период(може би и по-ранна)
vaskonti
Преторий
Преторий

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyПет Дек 28, 2012 10:04 pm

Върбанов ти е казал точно какво е. Помня баба ми /лека и пръст/ ползваше такава след като е месила хляб и събираше полепналото отстрани.
Shooter
Новобранец
Новобранец
Shooter

ПисанеЗаглавие: :) Благодаря за отговорите Ви !   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyСъб Дек 29, 2012 10:13 am

vaskonti написа:
Върбанов ти е казал точно какво е. Помня баба ми /лека и пръст/ ползваше такава след като е месила хляб и събираше полепналото отстрани.
pechkata
Джадай
Джадай

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyСъб Дек 29, 2012 10:54 am

Shooter написа:
Огрипка - стъргалка може да се ползва за различен вид работа най често се използва за стъргане при обработка на животински кожи - със дървена дръжка като шпакла и халката е за връзване на връв...Периода е относителен използвано е от древноста до наше време...
vvurbanov
Консул
Консул
vvurbanov

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyНед Дек 30, 2012 2:50 am

pechkata написа:
Shooter написа:
Огрипка - стъргалка може да се ползва за различен вид работа най често се използва за стъргане при обработка на животински кожи - със дървена дръжка като шпакла и халката е за връзване на връв...Периода е относителен използвано е от древноста до наше време...
Точно така колега,само с едно уточнение че стъргалките са използвани още от през неолита. http://www.myspace.com/bolgare/photos/8530230
Shooter
Новобранец
Новобранец
Shooter

ПисанеЗаглавие: :)   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyПон Дек 31, 2012 12:38 pm

Това ми беше мисълта и на мен, че не е задължително да е от турско време, може да е от по-ранен период. Благодаря ви за помощта!
d.dr
Легионер
Легионер
d.dr

ПисанеЗаглавие: Re: Някой да знае какъв инструмент е това ?   Някой да знае какъв инструмент е това ? EmptyПон Дек 31, 2012 1:19 pm

Shooter написа:
Това ми беше мисълта и на мен, че не е задължително да е от турско време, може да е от по-ранен период. Благодаря ви за помощта!
И аз така мисля колега,ето и от мен едно стъргало ,стрела и едно длето от едно място извадениhttps://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/600/imgp5918u.jpg/

Някой да знае какъв инструмент е това ?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Някой знае ли нещо за това .....
» Някой знае ли какви са тези скали
» Кой какъв инструмент исползва за изваждането на метала?

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Форум за Металотърсачи www.imperio.biz :: Общи форуми :: Общ форум-
Идете на: