Подреждане на римските императорски монети по номинал?
3 posters
Автор
Съобщение
ivanasen Джадай
Заглавие: Подреждане на римските императорски монети по номинал? Нед Авг 12, 2012 12:29 am
Здравейте! От много отдавна ми се върти в главата да ви питам колеги - как се подреждат римските монети по номинал . Например коя е най-скъпата , след нея коя е и т.н. Знам , че има денар, сестерций, ауреус, антониян, фолис, дюпондии , ас ................ За пример давам 1ст, 2ст, 5ст, 10ст, 20ст, 50ст и 1лв нещо подобно макар, че вечи има и книжни пари. Дори , ако знаете напишете и за византийските монети. Благодаря!
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Подреждане на римските императорски монети по номинал? Нед Авг 12, 2012 6:25 am
През годините римските монети търпят няколко реформи.Някои монетни типове изчезват възникват нови.Някои монети губят част от теглото си,други чистотата на метала.Намерих някои таблици,но липсва колониалното монетосечене.Има римски дидрахми и тетрадрахми,но и тях не ги виждам.Търси в интернет информация. http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_currency
QNUS Консул
Заглавие: Re: Подреждане на римските императорски монети по номинал? Нед Авг 12, 2012 7:03 am
ivanasen написа:
Здравейте! От много отдавна ми се върти в главата да ви питам колеги - как се подреждат римските монети по номинал . Например коя е най-скъпата , след нея коя е и т.н. Знам , че има денар, сестерций, ауреус, антониян, фолис, дюпондии , ас ................ За пример давам 1ст, 2ст, 5ст, 10ст, 20ст, 50ст и 1лв нещо подобно макар, че вечи има и книжни пари. Дори , ако знаете напишете и за византийските монети. Благодаря!
Това вече е направено от Христо Харитонов намери каталога му"Златото на Византия" и "Среброто на Византия",там са описани по номинали.
Подреждане на римските императорски монети по номинал?