"Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав" се нарича новата изложба, която бе открита в Историческия музей в Русе. Тя е посветена на предстоящия световен лимес конгрес, посветен на границите на Римската империя, който ще се проведе през септември в Русе.
Изложбата се организира от Национален археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей - Русе със съдействието на Община Русе, Министерство на културата, музеите от Велико Търново, Разград, Враца, Тутракан, Свищов и Нумизматичен музей - Русе. Темите, по които са разпределени експонатите в изложбата, са няколко.
Сред тях са култът към императора, въоръжението на римската армия, битката на император Деций с готите при Абритус, търговските връзки на лагерите по Долен Дунав, култовете и религията на войниците по Долнодунавския лимес, римските култови ями, животът на готите, документи от императорската канцелария, знамена и награди, дори осветлението в лагера.
Една от най-интересните находки е бронзовият декрет, издаден от името на римския император Лициний I /308-324 г./ и предоставен за изложбата от Нумизматичен музей – Русе. Декретите представляват договор между императора и войниците, и регулират отношенията между държавата и армията. Екземплярът е изключително рядък в световен мащаб. Това е единственият в България запазен императорски декрет и се предполага, че произхожда от Дуросторум /днес Силистра/.
Акцент в изложбата са още главите на римските императори Каракала и Гордиан III. Първата е изработена от мрамор, с големина 13 см, и е открита през 1977 г. в Принципията на лагера на Първи италийски легион в Нове при Свищов. Тя се отличава с изящната си изработка и датира от началото на второто десетилетие на 3 век. Главата на император Гордиан III е част от бронзова статуя, открита в Никополис ад Иструм.
Е всички Русенци ще могат да посетят изложбата.
На мен ми идва мако далече
Дано колегите от севера да прочетат новината ...преди да са ми премахнали темата .
Всяка РЕКЛАМА ,прилика и съвпадения с реални лица или места е напълно случайна .