Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др.
+5
FILIP2
LAV DJOI
terizis
VIKING
ivan.to1
9 posters
Автор
Съобщение
ivan.to1 Новобранец
Заглавие: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Съб Юни 11, 2011 12:58 am
Привет колеги.Понеже са ми казвали,че намериш ли монета трябва внимателно да се почисти да се използват специални препарати та се зачудих киселинните дъждове биха ли могли да увредят монетите и др. предмети който биха били полезни за разкриването на културното ни наследство.Ако това е възможно не е ли по добре да се опитаме да спасим каквото можем да го продадем на музейте и всички да сме доволни.Знам,че се водят дела по този повод (хвала) но докато се отлагат дела и бюракратичната машина заработи може да минат 1,2,5,50год.до тогава може да не остане нищо.Не може да се работи на археологичен обект,добре но бюрократичната машина да заработи и да очертае тези граници и да се знае тука може тука не.Опасявам се,че ще очертаят цялата България но дано не съм прав.Поздрави.
VIKING Про-Консул
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Съб Юни 11, 2011 7:10 am
Ванчо още преди да излееш си в нарушение брат та кво остава зачистене и продаване.нека сигният тва е работа на "културното ни министерство" не бери грижа
terizis Новобранец
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Нед Ное 25, 2012 9:22 pm
здравеите да попитам нещто ,,монета с вуква,,М,, всредата.ниакои не6то .влагодариа.
LAV DJOI Легионер
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Нед Ное 25, 2012 9:27 pm
M Power
Един грош да имаш,ама като чорбаджия да го дадеш
FILIP2 Консул
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Пон Ное 26, 2012 12:24 pm
LAV DJOI написа:
M Power
хахахаха това ми хареса точно и ясно
don Про-Консул
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Пон Ное 26, 2012 4:38 pm
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Пон Ное 26, 2012 4:43 pm
До горния колега:задай си въпроса -до колко увреждат монетите изкуствените торове,тогава мисли за киселинния дъжд!
TyT Легионер
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Вто Ное 27, 2012 12:20 am
оцелиш ли е,няма смисъл от почистване
Джони Цезар
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Вто Ное 27, 2012 1:04 am
VIKING написа:
Ванчо още преди да излееш си в нарушение брат та кво остава зачистене и продаване.нека сигният тва е работа на "културното ни министерство" не бери грижа
Даже и когато излизаш не си в нарушение - зависи къде и как практикуваш металдетектинг. Айде спрете да насаждате страх в търсачите, че заприличвате на говорители на щат в Министерство на културата. И без друго там им се иска да четат собствения си закон по друг начин, не според законодателството на РБългария, не им помагайте и вие.
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др. Вто Ное 27, 2012 2:28 am
Колко ще бъдат запазени антиките зависи от състава почвата.И на вече от степента на нейната киселинност,алкалност или неутралност.При това положение киселинните дъждове със сигурност увреждат антиките.Но не са само те,механичната обработка на почвата също ги съсипва.Доста антики които съм намирал имат поражения от плуговете,браните,дисковете и лющилниците.Има случаи на натрошени статуетки,фибули,пръстени обици и други.Даже ми е чудно как все още може да се намери нещо цяло което не е унищожено от тракторите.Вследствие на оранта се променя положението на предмета в почвата,който до тогава си е изградил някакво равновесие спрямо околната среда.Тоест водата и химикалите по друг начин и от друг ъгъл почват да атакуват предмета.Водата и влагата започват да се задържат на други места и по тоя начин тръгва нова корозия. Тия работи със сигурност ги знаят,но не могат да забранят третирането с химикали,торове и обработката на почвата.Защото много голям процент от обработваемата земя е зает от паметниците на културата. Не само министерството на културата никой в България не се интересува от опазването на паметниците на културата.Това което се прави с тия забрани на металдетекторите и търсенето е една фалшива загриженост за антиките. Управляващите не ги е грижа за здравеопазване,пенсии,заплати,икономика а ще се интересуват от антиките.Всички които до сега са били на власт са полагали усилия само да откраднат повече.
Възможно ли е киселинните дъждове да увредят монетите и др.