Заглавие: Златна монета от времето на Траян Деций. Пон Апр 26, 2010 10:38 am
Уникална римска монета за милиони долари излязла от търбуха на овен в двемогилското Брестовица. Добичето докопало златната пара по време на паша и доста я предъвкало преди да я глътне, станало ясно от последвалия оглед на находката. Случаят е описан от Димитър Драганов от Регионалния исторически музей в доклад на научната конференция по повод 100-годишния юбилей на музея през есента миналата година. Безценната пара с диаметър 21 милиметра и тегло 4.32 грама излязла на бял свят точно преди 50 години, когато стопанинът на животното Марин Ботев решил да му тегли ножа.
Мечтата на всеки нумизмат по света
била открита при почистването на стомаха на овена. Бай Марин съобщил за монетата на кмета и скоро след това тя била откупена от русенския музей. Дълги години никой не обърнал внимание на находката и тя била интересна най вече с куриозните обстоятелства при откриването й. Нещата се променили коренно, след като с нея се сблъскал историкът Димитър Драганов. Набитото му професионално око веднага уловило униката, който се оказал изключително рядък ауреус на римския император Траян Деций. прочети всичко »
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Пон Апр 26, 2010 10:43 am
Интересно как я е глътнал,на повърхността ли е била
maslinata Преторий
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Пон Апр 26, 2010 11:32 am
от утре всвки с два овена и машинката
nasko75 Джадай
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Пон Апр 26, 2010 11:41 am
Много интересна история
SPARKO Легионер
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Пон Апр 26, 2010 3:49 pm
Тези са много зле изключително рядък ауреус 4.32
AdEoY Про-Консул
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Пон Апр 26, 2010 11:30 pm
Интересно някоя крава може да гльтне цяла
publius Новобранец
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 2:28 am
charon написа:
Защо не? Колко му е при дъжд да се поотмие пръстта... Пък и кой го знае къде се е навирало добичето...
Гост Гост
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 4:52 am
publius написа:
charon написа:
Защо не? Колко му е при дъжд да се поотмие пръстта... Пък и кой го знае къде се е навирало добичето...
където и да се навира тва си е абсолютна ебавка, как ще глътне такава "джанта" .. някоий си покрива следите от фалшификацията с тези измишлйотини .. ама карай важното е шоуто да продължи дет викат куинс /Show Must Go On/.....
publius Новобранец
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 1:53 pm
Ммм да имаш право че трудно ще я глътне, но пък да фалшифицираш толкова редки монети и накрая да стигнат само до музея, а не в ръцете на платежоспособен купувач...
Vologes Новобранец
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 2:32 pm
Милиони долари...
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 3:14 pm
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 7:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 7:26 pm
yaponetsa написа:
За овните незнам,но лично съм виждал заклана крава която в стомаха си имаше сумати пирони телчета и....монета от 50ст от времето на бай тошо.
Предлагам твойте крави да ги изколиш всичките,щото така или иначе пасат на едно много глождещо ме място
ivan113 Преторий
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 7:56 pm
Aemilivs написа:
yaponetsa написа:
За овните незнам,но лично съм виждал заклана крава която в стомаха си имаше сумати пирони телчета и....монета от 50ст от времето на бай тошо.
Предлагам твойте крави да ги изколиш всичките,щото така или иначе пасат на едно много глождещо ме място
има и по хуманен на4ин да глатнат по един спец магнит има ги и след някои ден даги провери с ма6инката ако засвирят ножа цветни са ина4е даживеят
outsider Преторий
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Апр 27, 2010 8:08 pm
SPARKO написа:
Тези са много зле изключително рядък ауреус 4.32
като не е рядък я кажи колко аура си вадил
yaponetsa Цезар
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Сря Апр 28, 2010 11:00 am
.
Последната промяна е направена от yaponetsa на Нед Сеп 18, 2016 7:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
AdEoY Про-Консул
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Сря Апр 28, 2010 7:19 pm
Колеги слушайте внимателно изпражненията,може някое животинче да ги прекара но за мен лично това си е чиста лудост
Karbon Новобранец
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Сря Апр 28, 2010 10:21 pm
Колеги незнам какво налудничево виждаде в това,че добитъка изял монета или каквото и да било подобно..Аз съм свидетел на подобен случай с животно в случая-Гъсок..преди 1 г един приятел затвори няколко Гъсока в двора си..като заколи един при почистване в гушата намери жълтица.Наистина звучи като приказка за дечерулига,но е факт..поне в моя случай,защото съм го виждал с очите си
Последната промяна е направена от Karbon на Чет Апр 29, 2010 2:57 pm; мнението е било променяно общо 1 път
AdEoY Про-Консул
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Сря Апр 28, 2010 10:38 pm
Karbon написа:
Колеги незнам какво налудничево виждаде в това,че добитъка изял монета или каквото и да било подобно..Аз съм свидетел на подобен случай с животно в случая-Гъсок..преди 1 г един приятел затвори няколко Гъсока в двора си..като заколи един при почистване в гушата намери жълтица.Наистина звучи като приказка за дечерулига,но е факт..поне в моя случай,защтото съм го виждал с очите си
Има голяма разлика от преживно животно и птица колега
outsider Преторий
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Сря Апр 28, 2010 11:11 pm
преживното не дъвче само къса тревата и я гълта после когато си почива повръща и си я дъвче на спокойствие не знам кво му се чудите толкова
publius Новобранец
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Чет Апр 29, 2010 4:01 pm
yaponetsa написа:
Aemilivs написа:
yaponetsa написа:
Немислиш логично,ако ги нема добичетата тревата ше стане до кръста.
Айде всички да ставаме животновъди!!!Пускаш си цялото стадо да работи вместо тебе и да се вре из шубрака, вечер ги проверяваш с машинката и ако има нещо интересно ще му мислим...
qnus123 Новобранец
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Чет Апр 29, 2010 5:04 pm
publius написа:
yaponetsa написа:
Aemilivs написа:
yaponetsa написа:
Немислиш логично,ако ги нема добичетата тревата ше стане до кръста.
Айде всички да ставаме животновъди!!!Пускаш си цялото стадо да работи вместо тебе и да се вре из шубрака, вечер ги проверяваш с машинката и ако има нещо интересно ще му мислим...
Кравите с наи-дората дискриминация!
goldhunter Легионер
Заглавие: Re: Златна монета от времето на Траян Деций. Вто Сеп 28, 2010 12:00 am