Заглавие: Направи си сам метал детектор Нед Мар 14, 2010 1:17 pm
кризата засегна всички, включително и колегите, ето затова вместо скъпа гаражна машинка, по-добре си направете сам металотърсач
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
deadman_ Цезар
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Мар 14, 2010 10:29 pm
Какво ли не мислят хората вече!това сме ние!
BG------------
vende Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Вто Мар 16, 2010 11:08 pm
ПРОСТ МЕТАЛОТЪРСАЧ Този металотърсач реагира при приближаване на метален предмед до феритната антена WA1,а самота антена влиза в състава на генератор за висока честота,реализиран с транзистора VT1.Честотата на генератора може да се измиеня с променливия кондензатор С1.
От изхода на високочестотния генератор сигнала отива на С4 и се детектира от диодите VD1,VD2.Напрежението получено на С5,R6,отпушва транзисторите VT2,VT3 и свтодидиода HL1 светва.Тава състояне на светване на светодиода може да се регулира с потемциометъра R3,като при завъртане към "-" светодиода светва и уреда е готов за търсена на метални предмети.
При приближаване на магнитен предмет до феритната антена довежда до изменяне на честотата на генератора и съответно намаляне на напрежението на базата на VT1 и светодиода изгасва.
С изменяне на честотата на генератора с променливия кондензатор и подбиране прага на светване на светодиода с потенциомеъра може да се постигне добра чувствителност на уреда за търсена на метални предмети до няколко сантиметри/до 30см/ от магнитната антена.Възможна е настройка на генератора при което може да реагира и при приближаване с ръка...което може да се използва и за други цели .
Феритната антена е с диаметър 8 - 10мм и дължина 80мм,навива се с емаилиран проводник 0,25мм еднослойно с 83 навивки с извод от 9-та навивка от към извод 1.
Металотърсача може да се използва за търсена на малки предмети в дома,в шивашки цехове за откриване на счупени игли в шитите дрехи,по плажа за откриване на изгубени монети,пръстени,обеци и т.н.
vende Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Вто Мар 16, 2010 11:09 pm
МЕТАЛОТЪРСАЧ на принципа биене Този металотърсач работи по принципа на суперхетеродина,която се използва при суперхеторидинните радиоприемници.Схемата използва двучестотния метод.
Генератори.Честотата на двата генератота е 5,5MHz.Първият генератор е реализиран с транзистора Т1 и 5,5MHz керамичен филтър ,които се използва в канала за звука при телевизионните приемници.Втория генератор е по схема Колпитц, реализинан с траназистора Т3 и бобината L1 шунтирана с кондензатора VC1.Честотата на тези два генератора/да ги наречем Fx иFy/се смесват от транзистора T2 и се получава биене между двете честоти/Fx-Fy/.
Изходния сигнал от колектора на Т2 се подава на детектора реализиран с D1 и D2.Изправения сигнал отива на нискочестотен филтър състоящ се от съпротивление R12 и два кондензатора С6 и С10 и след филтъра сигнала отива на нискочестотния усилвател IC1 .
Бобината L1 е навита с проводник 0,25мм и има 20 навивки на диаметър 10см -въздушно и след това се запечатва със смола.Зада работи нормално уреда трябва двата генератора да са настроени на една честота зада се получи нулево биене когато до бобината няма метален предмет.Подстройката на генератора с променлива честота става с променлия кондензатор VC1.Когато честотите на двата генератора са еднакви имаме нулвело биене тогава Fx=Fy и тогава няма звук от говорителя.Когато до бобината се приближи метален предмет - той променя индуктивността на бобината което довежда до изменение на честотата на генератора с променлива честота и тогава Fx-Fy не е равна на 0 и се получава биене между двата генератора което е звуков сингал които се чува от говорителя.
stoian8411 Преторий
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Вто Мар 16, 2010 11:47 pm
брей
Гост Гост
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Сря Мар 17, 2010 10:00 am
Вижте това http://vbox7.com/play:8bb5adba&al=1&vid=2180992
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Чет Мар 18, 2010 12:41 pm
eto o6te 1 http://vbox7.com/play:ec001996&al=1&vid=
Virosss Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Съб Юни 19, 2010 11:42 pm
Не хващам каква е идеята на тази кутийка от CD ?! Някъде бях гледал нещо подобно, но в онова клипче слагаха калкулатора зад радиоприемника и ги увиваха в тиксо....
Всъщност каква е идеята на калкулатора!?
ztdmp Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Юни 20, 2010 12:26 am
Virosss написа:
Изчислява VDI-то на засечения обект.
Гост Гост
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Юни 20, 2010 12:42 am
ztdmp написа:
Virosss написа:
Изчислява VDI-то на засечения обект.
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Юни 20, 2010 12:44 am
По-добре със сито да търся ,повече ще намеря на плажа
paco Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Юни 20, 2010 4:05 pm
ето една схема която работи Вервайте ми!
Гост Гост
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Юни 20, 2010 4:16 pm
Последната промяна е направена от PHOENIX на Вто Дек 21, 2010 12:30 am; мнението е било променяно общо 1 път
paco Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пон Юни 21, 2010 10:27 am
То е защото беше секретна и докато я взема голям бой падна.Е това беше мнооого отдавна.
Гост Гост
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пон Юни 21, 2010 10:37 am
Последната промяна е направена от PHOENIX на Вто Дек 07, 2010 9:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
ztdmp Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пон Юни 21, 2010 10:46 am
Тая схема ми напомня на нещо от Варна или Нови пазар.
paco Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Юни 27, 2010 3:54 pm
ето и схемичката на магнума
бушон Преторий
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Вто Юли 06, 2010 11:14 am
PHOENIX написа:
.. огън ... вода .. кръв ... ако имаше начертана стара карта, нямаше да има и съмнение за автентичността и
... има още какво да се желае, за пълна автентичност трябва да се добавят петна от железен трихлорид и колофон.
Petronii Цезар
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Чет Авг 19, 2010 7:48 pm
Относни ръкописната схемма .
Аиде и аз да направвя сефтето на този форум ,вижда ми се интересен и затова се регистрирах.
Изключително се радвам да вида тази схема ,сигурно е от зората на селф мейд , това е класическа цигулка и то в един много добър вариант , особено изваждащите стъпала . Аз също съм си направил детектор ,само че е автоматичен баланс ,на базата на класиката фишер 1266 .
pantera Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пет Авг 20, 2010 8:33 am
По оригиналната схема или си я пипнал тук-там?
Petronii Цезар
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пет Авг 20, 2010 10:08 am
pantera написа:
По оригиналната схема или си я пипнал тук-там?
Е не е точно като оригиналната , има известни различия , но в общи линии като цяло е функционално еднакво . управлението на фазовия детектор и звуковото стъпало са малко модифицирани ,ама тоя вариант нещо не ми харесва ,но сега нямам време и не ми се занимава да лепя нова платка.
pantera Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пет Авг 20, 2010 11:19 am
Заинтригува ме реализацията на автоматичния баланс,но не знам до колко си склонен да споделяш собствено схемно решение "на светло"!
Petronii Цезар
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Пет Авг 20, 2010 12:30 pm
pantera написа:
Заинтригува ме реализацията на автоматичния баланс,но не знам до колко си склонен да споделяш собствено схемно решение "на светло"!
Ми той фишера си е с автоматичен баланс , а и не са мой решения, тази схема я има в много форуми и е вариантно решение от много такива,на мен ми я беше пратил един свестен човек ,киро от добрич,не го познавам лично и не знам дали все още се разправя да влиза по форуми ,защото само се заяждаха с него,това беше преди пет години .Аз просто я събрах и приспособих да действа,има недостатъци ,но върши работа.
pantera Легионер
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Авг 22, 2010 4:40 pm
Благодаря ти за отговора,просто съм на място без НЕТ с дни наред и не влизам да чета по форумите...
aiko Консул
Заглавие: Re: Направи си сам метал детектор Нед Авг 22, 2010 5:54 pm
Не знам, но за мен лично схемата на Tesoro Golden Sabre (олекотената от геотеча), няма равна по повтаряемост и лесно подкарване. Правих го два пъти и това ми беше прохождането в самоделните металотърсачи. Без да имам осцилоскоп и двете копия ги докарах да ловят левчето над 30 см. Да не говорим, че дискриминацията спи просто