Заглавие: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Сря Юли 23, 2014 11:02 pm
Здравейте, колеги! Обръщам се към всички Вас с голяма молба за помощ при избор на детектор, който ще ми свърши работа. Накратко ще обясна за какво иде реч: говори се, че дядо Х заровил на място Y и на дълбочина Z малко бели пари за черни дни, но пропуснал да уведоми близките за подробностите, преди да иде на небето. Предвид икономическото положение в страната, близките желаем да проверим тая работа и тя ако се окаже истина, да му благодарим на праотеца дружно и всекидневно докато Смъртта ни събере. Отделно, металдетектинга ми е нереализирана страст от ранна детска възраст, когато заравях предмети с цел да ги намеря и да направя важно археологическо откритие. Просто четях много книги и ме водеха родителските тела все по исторически обекти, белким свикна да се уча от историята и от грешките на другите, а не от собствените си. Дали са успели не знам, но мисля да отделям повече време на това нереализирано хоби и да съчетавам разходката сред природата с възможността да се почувствам откривател, дори и на капачка от Кооп-Кола. За тази цел трябва да се сдобия с подходяща машина и тази машина трябва да може да свърши тези две неща: да преслушам с нея дедовото място и след това да я ползвам за новото хоби. Първо: знам от риболова, че универсален инструмент не съществува (затова имам над 10 блеснарки,) и ми е писнало да съветвам този и онзи коя сопа за какво би му свършила работа, а ето, че сега аз съм в такава ситуация. Освен това четох доста! Така и не ми стана ясно, обаче, с обикновен монетар от среден клас и с по-голяма глава, може ли да се засече, примерно, шепа монети, заровени на 60-80-100 см, или това е невъзможно? Защо питам: ако си взема машина от среден, или висок клас, която да става за хоби, ще мога ли с нея да засека "дедовите", или не? Четох и за "кантарите", но, доколкото разбирам, те не стават за обикновено "търкане" по гори, ниви и поляни, предвид големната и спецификата им. Тоест, ако си купя "кантар" само да проверя за наследството, то няма да мога да ползвам тая машина за хоби. Принципно, винаги купувам стойностни и качествени неща и сега искам пак да направя такъв избор, естествено с Ваша помощ. Знам и че всичко е строго индивидуално- едно предпочитат марката, други- начина на работа и какво ли още не, но все си мисля, че може да се избере нещо качествено, което да ми свърши работа. Искам да купя машина на старо, защото не разполагам с кой знае какъв бюджет. Затова Ви моля с няколко думи да предложите 2-3-4 варианта на марки и модели, които могат да са ми от полза, като споменете и на каква дълбочина тези машинки засичат различни предмети- монета, кесийка, гърненце. Имам ограничено време и съм готов за покупка веднага, така че, ако имате и някой познат, който продава хубава машина, пишете и ще се свържа с него. Мисля, че обясних за какво става дума. Ще Ви помоля да не се впускате в излишни спорове на тема марки и какво ли още не, просто дайте точни, ясни и обосновани предложения. Благодаря на всички предварително и се надявам, че с общи сили ще стигнем до правилният избор! Очаквам Вашите мнения и препоръки! Поздрави!
стрела Легионер
Заглавие: Re: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Сря Юли 23, 2014 11:33 pm
ако е само за това вземи приятел с машинка да ти свърши работа,и да не се разочароваш
Сельо Бангиев Преторий
Заглавие: Re: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Чет Юли 24, 2014 1:19 am
Здравей и добре дошъл в нашите редици, колега! Винаги е радостно да приветстваме нови членове, особено ако са почитатели на мèтъла, а не само на металните артефакти, защото към момента в нашите редици около 99% от търсачите са фенове на чалгата - ако отидеш на някой събор, просто ще ти увисне ченето що селяни се събират там, говорещи мьеко и спорещи коя бангия е най-добрата.
Но не бива да се отчайваш, защото въпросът "какъв детектор да купя" е като "какво да облека днес", тоест всеки детектор в някои случаи върши работа, а в други - не е удачно решение. Едно е сигурно - ако това хоби ти се окаже за цял живот, то със сигурност ще си направиш колекция от детектори (както с въдиците) или пък през ръцетети ще минат много машини, докато търсиш подходящата, но и нея в крайна сметка ще я продадеш, понеже ще ти притрябва детектор за други задачи.
Правилно си се ориентирал към детектор втора употреба, защото има твърде много колеги, които не са наясно с основни истини за хобито и съответно пазарът на детектори втора употреба е много богат на всякакви оферти и постоянно се разширява.
Понеже се надявам да си запознат с основните технически идеи, реализирани в съвременните апарати, направо ще ти дам най-важните насоки при избор на детектор:
- апаратът задължително трябва да има истински режим "всички метали" (True all metal mode), защото това е най-чувствителният режим и най-интересен при практикуване на хобито, защото чуваш всички изменения на параметрите на почвата под сондата и така може да уловиш възможно най-дълбоките сигнали, подсказващи ни за наличието на метален предмет. Истинският търсач винаги работи в режим "всички метали", като при всеки сигнал превключва на режим "дискриминация" и проверява сигнала - ако сигналът е твърде слаб и съответно апаратът не го открива в режим "дискриминация", отстранява се някакъв слой от почвата, докато апаратът вече може да засече ясно сигнала и съответно да го дискриминира (идентифицира). За да работи оптимално в режим "всички метали", апаратът трябва да има настройка на земния баланс, ръчна или полуавтоматична ( за предпочитане и двете) - под полуавтоматичен грунд-баланс се разбира опцията, при която натискаш и задържаш съответния бутон/спусък и "помпаш" апарата, докато сам се настрои. Не ти препоръчвам да купуваш апарат, който има само автоматичен грунд-баланс (тоест апаратът още след пускането сам си прави грунд-баланса), защото винаги автоматичният баланс има някакви отклонения от оптималния режим и съответно ефективността на апарата е по-ниска от максимално възможната.
- апаратът задължително да има VDI-индикация, защото тя е числов израз на най-важния параметър на металния предмет - неговата проводимост. VDI-числото е незаменим ориентир при определяне на вида на метала, а също и типа предмет - понеже апаратите са оптимизирани за търсене на монети, то при наличието на монета VDI-числото е стабилно и това е ясен знак, че имаме или монета, или плътен предмет с овална форма, а не някакви безформени железа или телове.
- апаратът задължително трябва да ти е удобен и ергономичен, защото е много досадно да държиш в ръка тежък апарат и през няколко минути да сменяш ръцете, така целият кеф отива на кино.
Това за мен са най-съществените опции на професионалния апарат, всичко останало може да ти върши някаква помощна работа, но може да е и напълно безполезно и ненужно. За да ти препоръчам конкретен модел, трябва да кажеш колко пари си заделил, че варианти има много.
Няколко думи и за хобито - още преди да купиш детектор, трябва задължително да се простиш с идеята, че можеш да правиш пари или да забогатееш - единствената полза от това хоби е да дишаш чист въздух сред природата, а тръпката е да разбереш какво си открил, след като апаратът ти е засекъл метален предмет в земята. Разбира се, търсачът съвсем случайно може да попадне на някакъв особено ценен археологически артефакт, но това впоследствие може да ти донесе много сериозни проблеми с полицията, ако по някакъв начин се разбере, затова по-добре не си пожелавай да попаднеш на такъв предмет, защото изкушението да го продадеш за сериозни пари най-вероятно ще надделее у теб, а продадеш ли го, със сигурност влизаш в полезрението на тайните служби, защото те имат информатори навсякъде, включително и тук трябва да си много внимателен.
Това е засега, колега, ако имаш други въпроси, заповядай!
Последната промяна е направена от Сельо Бангиев на Чет Юли 24, 2014 12:33 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Чет Юли 24, 2014 8:01 am
...Този шлагер вече е много изтъркан! Ако започнеш да пишеш по някое разказче,със сигурност ще припечелваш повече.Като чета,кадърно момче си,може и до новели и романи да стигнеш и дори известен да станеш... Тази работа с имането е част от масовия фолклор,ама щом си решил,начешай си шугата,може пък да си късметлия-аз ти го пожелавам!
Хаосът е или временен,или гибелен!
cecomotors Легионер
Заглавие: Re: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Чет Юли 24, 2014 11:28 am
Така като чета отгоре дадените съвети ми се струва че моят Текнетикс Омега 8000 с две сонди който е нов на три разходки но се води вече втора ръка ще ти покрие всички желания че и повече.Има го в раздел "Продава"
mario321 Цезар
Заглавие: Re: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Чет Юли 24, 2014 6:50 pm
Трибал-М написа:
...Този шлагер вече е много изтъркан! Ако започнеш да пишеш по някое разказче,със сигурност ще припечелваш повече.Като чета,кадърно момче си,може и до новели и романи да стигнеш и дори известен да станеш... Тази работа с имането е част от масовия фолклор,ама щом си решил,начешай си шугата,може пък да си късметлия-аз ти го пожелавам!
Ах ти маймунка такава надушваш я рибата от далече
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: ПОМОЩ ПРИ ИЗБОР Чет Юли 24, 2014 9:12 pm
mario321 написа:
Трибал-М написа: