Да , Колега един от бизнесите ми е пчеларство . Притежавам 80 пчелина.
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Понякога за да бъде истинско приятелството е нужен и скалпел!!!
solidi Новобранец
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 2:12 pm
Каква система ползвате?Аз съм със дадан-блат
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 3:35 pm
solidi написа:
Същата и съм много доволен. Колко пчелни семейство имаш колега?
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 3:45 pm
solidi написа:
Имали във форума пчелари?
Да, има ,макар и начинаещи...
Хаосът е или временен,или гибелен!
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 4:22 pm
solidi написа:
Колега от къде взимаш восъчни основи? Даваш и восък или не? Ако може цени. Аз взимам от апиактика -ловеч.
solidi Новобранец
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 5:50 pm
ivanasen написа:
solidi написа:
Колега от къде взимаш восъчни основи? Даваш и восък или не? Ако може цени. Аз взимам от апиактика -ловеч.
юни месец купих три отводки,основи не съм купувал подариха ми.Сега се чудя кога да почна със питките за зимното подхранване,някакъв съвет?
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 6:35 pm
solidi написа:
ivanasen написа:
solidi написа:
юни месец купих три отводки,основи не съм купувал подариха ми.Сега се чудя кога да почна със питките за зимното подхранване,някакъв съвет?
Още е рано! През края на януари или най-добре през февруари го правя. Като избирам хубави дни/слънчеви и без вятър/
бобо Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 9:46 pm
ivanasen написа:
Цитат :
Цитат :
Цитат :
. Като избирам хубави дни/слънчеви и без вятър/
Че инъче много ръбът гадините .
бобо Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 9:51 pm
ivanasen написа:
solidi написа:
Същата и съм много доволен. Колко пчелни семейство имаш колега?
Истината е в многокорпусните!!!По-лесно и по-доходно- ,така чувам .Пчеларството е наука!!
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 11:10 pm
бобо написа:
ivanasen написа:
Цитат :
Цитат :
Цитат :
Тук си много прав. Но искам да кажа че баща ми е голям пчелар . Доста ми помага. През лятото работи по къси гащи, джапанки и гол до кръста при пчелите. И въобще не му дреме.
бобо Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 07, 2013 11:56 pm
ivanasen написа:
бобо написа:
ivanasen написа:
Цитат :
Цитат :
Цитат :
Тук си много прав. Но искам да кажа че баща ми е голям пчелар . Доста ми помага. През лятото работи по къси гащи, джапанки и гол до кръста при пчелите. И въобще не му дреме.
Ако се работи правилно, ужилванията са рядкост,но са неминуеми .Ако човек не е алергичен и преодолее психологическата бариера от страха от ужилване-гол до кръста .За многокорпусните-сериозно ти казвам-всички са много доволни.
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Нед Дек 08, 2013 12:04 am
бобо написа:
ivanasen написа:
бобо написа:
ivanasen написа:
Цитат :
Цитат :
Цитат :
Ако се работи правилно, ужилванията са рядкост,но са неминуеми .Ако човек не е алергичен и преодолее психологическата бариера от страха от ужилване-гол до кръста .За многокорпусните-сериозно ти казвам-всички са много доволни.
Прав си , но един майстор ми прави за 50лв бройката с негов материал и ми излиза на далавера.
бобо Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Нед Дек 08, 2013 12:20 am
ivanasen написа:
бобо написа:
ivanasen написа:
бобо написа:
ivanasen написа:
Цитат :
Цитат :
Цитат :
Прав си , но един майстор ми прави за 50лв бройката с негов материал и ми излиза на далавера.
Не знам...,от известно време съм само наблюдател,а не действащ пчелар,но доколкото разбрах в многокорпусните,освен,че се намалява много времето по отглеждане и обслужване,значително се ускорява и пролетното развитие на семейството,което пък е предпоставка за по голям добив.Имам много близки роднини със 150 пчелни семейства,и повечето вече са на многокорпусни.
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Нед Дек 08, 2013 12:26 am
бобо написа:
ivanasen написа:
бобо написа:
ivanasen написа:
бобо написа:
ivanasen написа:
Цитат :
Цитат :
Цитат :
Не знам...,от известно време съм само наблюдател,а не действащ пчелар,но доколкото разбрах в многокорпусните,освен,че се намалява много времето по отглеждане и обслужване,значително се ускорява и пролетното развитие на семейството,което пък е предпоставка за по голям добив.Имам много близки роднини със 150 пчелни семейства,и повечето вече са на многокорпусни.
Прав си , но аз наблягам много на есенното и пролетното захранване и по-този начин постигам добри резултати. В същото време много държа да бъдат през есента обезпаразитени пчелите. Майката също трябва да е млада за да снася необходимият брой яйца и т.н.
solidi Новобранец
Заглавие: Re: Пчелари Нед Дек 08, 2013 11:56 am
Колеги какво слагате във зимните питки?Каква трябва да бъде температурата когато се слагат питките плюсова или минусова?Що отнася до системите кошери вярно е че многокорпусните развиват по голям брой от пчели и съответно и повече мед може да се извади от тях,но има една важна подробност.Трябва да има обилна паша ако такъв тип кошер бъде поставен във планински район предполагам че резолтата от добив ще бъде трагичен.Всяка система има и предимства и недостатаци със многокорпосните се работи по лесно и бързо със цели корпоси,но човек трябва да е по - яК във кръста А при дадана се работи рамка по рамка и е по бавно но пък не се налага да се вдигат тежки корпуси.
saiganica Легионер
Заглавие: Re: Пчелари Нед Дек 08, 2013 9:12 pm
Поздрав до всички колеги, пчелари или не! Направо по темата-питките основно се правят от мед+пудра захар!Като, меда да е от здраво пч.семейство!Същите се поставят в плик(найлонова или книжна)торбичка ,,накълцана"-от-долу(към рамките) в ден с температура поне15градуса!Тази процедура може да се извърши и в по-студен ден ако спешно се нала и то по най-бързия начин защото в края на януари вече има пило!
solidi Новобранец
Заглавие: Re: Пчелари Вто Дек 10, 2013 1:26 pm
saiganica написа:
Поздрав до всички колеги, пчелари или не! Направо по темата-питките основно се правят от мед+пудра захар!Като, меда да е от здраво пч.семейство!Същите се поставят в плик(найлонова или книжна)торбичка ,,накълцана"-от-долу(към рамките) в ден с температура поне15градуса!Тази процедура може да се извърши и в по-студен ден ако спешно се нала и то по най-бързия начин защото в края на януари вече има пило!
Мерси колега как правиш зимен преглед на кошерите?Казваш 15 градуса не е ли много топло,във смисъл доколкото знам при тази температура,пчелите вече не са на кълбо.А целта е да се сложат питките точно над пчелното кълбо.
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Вто Дек 10, 2013 1:35 pm
solidi написа:
saiganica написа:
Мерси колега как правиш зимен преглед на кошерите?Казваш 15 градуса не е ли много топло,във смисъл доколкото знам при тази температура,пчелите вече не са на кълбо.А целта е да се сложат питките точно над пчелното кълбо.
Колегата иска да каже 15 градуса , но плюс минус 1 или 2 градуса нагоре и надолу не е фатално. Но ако е по - ниска температурата има опасност пчелите да се охладят и от там знаеш какво става.
saiganica Легионер
Заглавие: Re: Пчелари Вто Дек 10, 2013 9:22 pm
Мерси колега как правиш зимен преглед на кошерите?Казваш 15 градуса не е ли много топло,във смисъл доколкото знам при тази температура,пчелите вече не са на кълбо.А целта е да се сложат питките точно над пчелното кълбо.[/quote] Преглед в зимни условия е трудна процедура!Правил съм такъв само два пъти(а съм вече пчелар над 30г)!Доколкото разбирам притеснението ти е,че няма да уцелиш мястото точно над кълбото!Но всеки пчелар знае,че то(кълбото)е на най-топлото място в кошера!Даже и да се е приместило(а това се случва заради търсене на храна,бягство от навлажнена пита гризачи и др)То питката е поне колкото длан и ще ,,захапе"част от кълбото!Така че несе страхувай-стига да е тихо и поне в тия температурни граници!
saiganica Легионер
Заглавие: Re: Пчелари Съб Дек 28, 2013 8:39 pm
Колеги пчелите тези дни ще бъдат активни и ще изхвърлят доста загинали пчелички-така,че проверете си прелките и почистете с подкривен тел отвора данеби да е задръстен!Ако сте при кошерите до вечерта може да им повдигнете и мишите предпазители за по-лесно облитане! Весели празници на всички!
solidi Новобранец
Заглавие: Re: Пчелари Вто Дек 31, 2013 12:45 am
При мен има едно умряло пчелно семейство по моя вина.Сега незнам какво да правя със питите и меда които е във тях??? Успешна и здрава 2014г.на всички
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Вто Дек 31, 2013 12:53 am
solidi написа:
При мен има едно умряло пчелно семейство по моя вина.Сега незнам какво да правя със питите и меда които е във тях??? Успешна и здрава 2014г.на всички
Сложи ги във фризер , Колега ! В един здрав найлонов чувал . По този начин ще ги предпазиш от молци, макар , че е студено . А когато се затопли ги прехвърли във други по-слаби кошери така ще ги захраниш!
jordan_nenov Джадай
Заглавие: Re: Пчелари Вто Дек 31, 2013 11:29 am
Здрасти и от мен. Колегата Бобо е много прав за избора на система на отглеждане при пчелните семейства. Многокорпусните кошери са по-удачни и по-лесно се работи с тях, а са доста по-продуктивни. Но това важи за равнинната част на страната и до надморска височина до кьм 700-800 метра, защото там пашата е по-продьлжителна и силите на кошерите се оползотворяват на 100 % И в многокорпусните кошери има доста различни видове. Аз ползвам системата Роже-Делон - алпийски тип кошери, чрез които улавям бързо преминаващата акация. Основно пчелите ми са за опрашване на шипковите ми насаждения, но така и така ги имам, гледам си ги като хората. Ако някой се интересува от системата Роже - Делон, мога да му бьда полезен. Кьсмет колеги и весело изкаране на новата 2014 година ! Наздраве!