Заглавие: Каква е тази брадва Сря Юни 26, 2013 10:51 am
Колеги някой виждал ли е такава брадва?Двуостра е била и мястото за сапа е прекалено тясно, което ме навежда на мисълта, че не е била използвана като земеделско сечиво...Ако пробвах да я намеря в нета, но без успех.Всички мнения са добре дошли
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Сря Юни 26, 2013 4:14 pm
Сигурен ли си?
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Сря Юни 26, 2013 4:17 pm
RelicHuntingVT написа:
Сигурен ли си?
Истината е тази до доказване на противното...
RelicHuntingVT Про-Консул
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Сря Юни 26, 2013 4:23 pm
Там където е открита, няма дърва за цепене, което не означава, че брадвата не е за това, но просто буди съмнения у мен.Отделно мястото за сап е много, много тънко което е странно също.
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Сря Юни 26, 2013 10:02 pm
Много отдавна бях намерил такава брадва,може би малко по голяма.Две педи дълга беше и по широка ,но я забравих,а и не ми се мъкнеше че много тежеше. Предполагам че тоя инструмент служи за дялане на греди.Аз имам останала една брадва (кривица се казва) от баща ми която служи за дялане.Тя не е със сечението на клин, едната и страна е права за да дяла в права линия гредата. 1. На твоята брадва отвора за дръжката е малък защото ако е голям инструмента ще е издут много по средата и ще пречи да се дяла в права линия. 2.Понеже отвора е малък не може да се сложи дълга дръжка защото лесно ще се счупи.А къса и лека която е необходима и удобна за дялане с една ръка. 3.За сечене и цепене на дърва е необходимо здраво млатене.Някои дървета са усукани трудно се цепят а имат и чепове.Колко пъти е хвърчала брадвата или се е чупил сапът брой няма. 4.Тази брадва е с къса дръжка и тежка за вдигане и цепене с една ръка.При дялането инструмента виси само надолу и се движи напред назад с по малко усилия и без голяма умора Това са предположения.
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Сря Юни 26, 2013 11:48 pm
Добро мислене, благодаря!Като имам време ще я изчистя да видя данеби да има белези или щампи
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Чет Юни 27, 2013 8:15 pm
-Кат вика бае Върбанов случвало се е да видя некоя и друга находка от земеделски сечива -Не съм виждал щампи по тях -Щампите при инструменти в Европа се въвеждат мисля по късничко през средновековието а това сечиво е от по ранен период.
buntar.1971 Про-Консул
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Сря Юли 03, 2013 3:35 pm
Я вижте тук: http://bladeforum.bg/index.php?topic=1275.0 http://www.gransforsbruk.com/en/products/double-bit-axes/ Има още много сайтове за брадви.Явно теорийте на колегите могат да бъдат оспорвани.
borisov Консул
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Съб Юли 06, 2013 9:37 pm
Колега stan960 и аз съм съгласен с теб мисля че е рим намиръл съм същата само че доста по оформена и красива от тази а и на козиграмади археолозите вадиха същата като моята дори казаха че била принедлежала на някакъв тракйски владетел
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Съб Юли 06, 2013 9:52 pm
borisov написа:
Колега stan960 и аз съм съгласен с теб мисля че е рим намиръл съм същата само че доста по оформена и красива от тази а и на козиграмади археолозите вадиха същата като моята дори казаха че била принедлежала на някакъв тракйски владетел
Колега ще направиш ли снимка на твоята, че много искам да я видя Дано да си прав
borisov Консул
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Съб Юли 06, 2013 10:07 pm
Колега много се извинявам но явно съм изтрил снимките немога даги открия как датия обесня значи моята започваше от остриетат по широка и до дупката за сапа ставаше по свита ако ме разбираш
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Съб Юли 06, 2013 10:24 pm
Да, разбирам.Моята не е така равна е и е бая голяма и тежка.Все още не мога да разбера каква е.
OFROAD Про-Консул
Заглавие: Re: Каква е тази брадва Нед Юли 07, 2013 11:29 am
RelicHuntingVT написа:
Да, разбирам.Моята не е така равна е и е бая голяма и тежка.Все още не мога да разбера каква е.
Няма какво да се чудиш, Рим е. Охранителна. Ако ме разбираш де.