Заглавие: Re: xlt e-series Пет Юни 14, 2013 9:20 pm
Бил е номер 1, но преди 15 години.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Нед Юни 16, 2013 7:56 am
Avrelian написа:
Бил е номер 1, но преди 15 години.
Е чак пък № 1 и сега не е лош - някай топ модели и това не могат...
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Нед Юни 16, 2013 9:50 am
Кое му е хубавото? Става само за идеално чисти места, малко керамика да има и умира, Ето ти пример с DFX, а други без да са топ модели се справят по-добре:
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Нед Юни 16, 2013 6:20 pm
Става дума за ХЛТ а не за ДФХ - нещо май ги бъркаш...
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Нед Юни 16, 2013 8:57 pm
Въпрос с повишена трудност за Печката - каква е разликата между White's XLT и White's DFX ?
Avrelian Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Нед Юни 16, 2013 9:00 pm
ДФХ е по-малкия брат на ХЛТ-то.
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Нед Юни 16, 2013 10:06 pm
Защо по-малък брат? Какво повече има XLT, което няма DFX? Кой е по-добрия от двата модела?
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Пон Юни 17, 2013 8:59 am
Ancient Hunter написа:
Въпрос с повишена трудност за Печката - каква е разликата между White's XLT и White's DFX ?
Схемното решение... Честотата на която работи... И на клипа се вижда че пробива подова керамика като дрелка - ДФХ-са не може...
kaponcheto Про-Консул
Заглавие: Re: xlt e-series Пон Юни 17, 2013 9:30 am
xlt-то беше топ модел, после излезе DFX също топ модел но малко по нов ДФХ работи прекрасно но не и с оригиналната антена, след него излезе спектрата а защо темата не е в раздела на WHITE's
adventurer Преторий
Заглавие: Re: xlt e-series Пон Юни 17, 2013 10:40 am
НЕ СЪОБРАЗИХ ,ЧЕ ТРЯБВА ТАМ ДА Я ПУСНА
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Пон Юни 17, 2013 12:11 pm
pechkata написа:
Схемното решение... Честотата на която работи... И на клипа се вижда че пробива подова керамика като дрелка - ДФХ-са не може...
XLT е по-стария модел и с нищо не е по-добър от DFX. Имал съм ги и двата. С XLT работех от 95-та до 98-ма год., после като излезе DFX с него също немалко време. Знам им и "кътните зъби" и на двата. DFX е по-новия и уж подобрен модел. Като го пуснаха, спряха XLT. Има много малко разлика в схемите, добавена е още една честота и работи на 3 и 15kHz, а XLT работи на 6,5982кHz И двата са зле на керамика, и на тежки почви особено с оригиналните сонди. С DD сонди малко се променят нещата и успяват да засичат под някои керамики. Така, че не ги бъркам, а исках да ти покажа, че нищо особено не са. Спектрата вече е съвсем друго нещо, стига да знаеш кога какви настройки да направиш
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Пон Юни 17, 2013 12:20 pm
Ясно ми е колко и как си работил с тях щом не правиш разлика между двата... И на бялото казваш че е черно - на клипа се вижда точно това че чува под подова керамика...
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Пон Юни 17, 2013 12:42 pm
pechkata написа:
Ясно ми е колко и как си работил с тях щом не правиш разлика между двата... И на бялото казваш че е черно - на клипа се вижда точно това че чува под подова керамика...
Не знам какво ти е ясно, но пропускаш нещо мноооооого важно - да покажеш има ли някакъв сигнал от керамиката, колко е силен сигнала и как настройваш апарата към нея, (нещо такова - https://www.youtube.com/watch?v=yiTUIjpRG-E Виж в началото какъв силен сигнал има от керамиката). Защото може би знаеш, а може би не, че керамиките са много различни - много от тях не са изобщо проблем и за най-елементарния и калпав апарат, а други са толкова активни, че не може да работи почти никой мoнетар, освен ПИ. Вместо да махаш 5 мин. с апарата над керамиката с монетата под нея, да беше показал колко е проблемна и как настройваш апарата към нея. Така човек остава с впечатлението, че няма изобщо сигнал от нея, т.е. не е проблемна. Същия пропуск правиш и в други клипове с други апарати и в крайна сметка нищо не е ясно! P.S. не всичко е такова каквото изглежда на пръв поглед Помисли над тая картинка:
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Вто Юни 18, 2013 9:48 am
https://www.youtube.com/watch?v=yiTUIjpRG-E
Енержито е трепач... И Стефане керамиката не трябва да я пее на цвят - трябва да влезе в зоната на грунд от почва(черен метал) тогава детектора ще работи хем на почва и хем на керамика...
Заглавие: Re: xlt e-series Вто Юни 18, 2013 10:32 am
Ники, тя керамиката си е в зоната на грунд баланса, може да я свири и като черно, с нисък тон. Апарата може да се балансира към земята по цялата скала на Ground Balance, зависи каква е. Тук по нашия край най-често баланса е към 6-8, на по тежки почви е 3-4, понякога 2. На поляните в Сливек до Ловеч, баланса беше точно 5. Обърни внимание в началото на клипа, че Ground Balance е на 8, затова я свири цвят. Ако се постави на 2 например, сигнала от нея ще е с нисък тон, като желязо. Някъде към 4 точно тая керамика се изчиства, т.е. няма нито висок, нито нисък тон. Но целта на клипа е друга, да се види колко е силен сигнала от нея, а не къде се настройва керамиката в ръчен режим. Има керамики, които накъдето и да въртиш грунд баланса, все няма сигнал от тях, но има и други - нямат изчистване или ако почти намериш "нулата", дават и висок и нисък тон. Ако се настройва ръчно и керамиката се "чисти" на 4, а земята на 6, то тогава трябва да се избира към какво да се настройваме - почва или керамика, и винаги от едното от двете ще има нежелан сигнал. Като се включи Auto GEB обаче, няма сигнал от никакви почви, керамики, камъни, включително и от железа, без значение накъде е Ground Balance. Остава само цвят. Затова е добре, на селищата например където има керамика с различeн сигнал от почвата, да се включва Auto GEB. Аз съм направил тук друг пропуск - да покажа, че няма сигнал от железата, както е на тоя клип -> https://www.youtube.com/watch?v=3jnHvUcKkdk Изчиства керамиката, засича монетата под нея като цвят, но от желязото няма сигнал. Виж накрая Гарета как греши, и хем тая керамика е средна хубост, не е много люта. Всички Гарети умират на нея, не само АСЕ250. И то на 1лв, за по малки монети да не говорим. XLT и той е същата работа, няма никой. Нямам сега под ръка никакъв White's да заснема да ти покажа. Навремето много хора (вкл. и аз) си накупиха XLT-та като излязоха и после много бързо се отърваха от тях, като видяха как на някои обекти гъдулките вадят цвят там от където вече са минали XLT-тата. Не са лоши апарати, добре замислени са, здрави и надеждни машини, но за много места не са подходящи.
P.S. Между другото, АСЕ250 е най-продавания детектор в света. Гарет направиха милиони само от него, нищо, че не е най-добрия
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Вто Юни 18, 2013 10:56 am
Не ме разба в случея Енержито прави грунд в положителната фаза и дава 10ст. на +30 на VDI и ако направи грунд на 0 и това число +30 ще изчезне... Или бъркам нещо...?
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Вто Юни 18, 2013 11:15 am
Няма да изчезне +30 В случая и ти не разбра за какво става дума. Апарата не "прави грунд" в никаква фаза, а тотално "изключва" всичко освен цвят. Но цвят който ни интересува, а не сигнала от керамиката например. Не е ли това целта - да не ни притеснява керамиката с фалшиви сигнали, а в същото време да засичаме монетата под нея като цвят? И без значение как го прави апарата, важен е резултата нали? Може би се бъркаш водейки се от някакъв друг тип схемотехника. Има 2 вида грунд баланс - фазово изрязване на нежеланите сектори, където попадат сигналите от земята, при което се губят маса полезни сигнали и втория тип е истинско балансиране, както е на NRG-тата. В случая и процесора участва в грунд баланса. Ако се видим някой път ще ти начертая и обясня подробно какво точно и как става, и по аналоговата част и в софтуера, че така с 2 думи едва ли става много ясно. Като ми остане време ще направя видео с ръчен баланс да видиш къде прави грунда, и че пак сигнала от монетата е същия. Тук правим ръчен баланс и сигнала от монетата не изчезва нали, остава същия: https://www.youtube.com/watch?v=3jnHvUcKkdk Т.е. както се изразяваш - правим грунда на 0, няма положителна, няма отрицателна фаза.
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Вто Юни 18, 2013 11:25 am
pechkata написа:
Не ме разба в случея Енержито прави грунд в положителната фаза и дава 10ст. на +30 на VDI и ако направи грунд на 0 и това число +30 ще изчезне... Или бъркам нещо...?
Ясно, разбрах какво имаш в предвид, но в случая се бъркаш, защото грунд баланса не е свързан с дискриминацията и не влияе по никакъв начин на VDI индикацията на където и да е баланса. Щеше да е така както казваш, ако баланс на грунда се правеше чрез типичното изместване на фазата на управляващия сигнал за синхродетекторите, както е на болшинството апарати, и на почти всички БГ детектори. Но тия управляващи сигнали в нашия случай са фиксирани на всички канали и затова не мърдат индикациите за металите. Грунд баланса и дискриминацията се настройват от друго място Всъщност турците вече са го направили видеото, няма нужда да ходя да снимам същото. Обърни внимание, че тук балансират ръчно и VDI не се променя като има керамика върху монетата:
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Вто Юни 18, 2013 1:13 pm
Да сега ме разбра - та нали и аз демонстрирах същото със ХЛТ-то 10ст. ги дава +70 на VDI под първата тухла на втората тухла се променяше между +30 и +45 ама не можах да го покажа защото много бързо изчезваше от дисплея...
Ancient Hunter Цезар
Заглавие: Re: xlt e-series Сря Юни 19, 2013 12:33 am
pechkata написа:
...защото много бързо изчезваше от дисплея...
Увеличи "Fade Rate" и няма да изчезва толкова бързо. От това се регулира колко бързо да се изчиства дисплея след сигнал.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: xlt e-series Сря Юни 19, 2013 1:06 pm
Ancient Hunter написа:
pechkata написа:
...защото много бързо изчезваше от дисплея...
Увеличи "Fade Rate" и няма да изчезва толкова бързо. От това се регулира колко бързо да се изчиства дисплея след сигнал.
Така е добре при по дълбоки сигнали да изчезва бързо а при по плитки ги задържа малко повечко време...