моля ако някои разчете това да пише ( би трябвало да е българско име , може и да има прекъсване някаде между думите ) http://prikachi.com/images.php?images/204/5914204d.jpg
моля ако някои разчете това да пише ( би трябвало да е българско име , може и да има прекъсване някаде между думите ) http://prikachi.com/images.php?images/204/5914204d.jpg
Колега , мисля , че първата дума означава георгистон , а втората дума Сефгз?он.
геор/г/истон Сефгз?он. Мисля че е име на човек.
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Понякога за да бъде истинско приятелството е нужен и скалпел!!!
horo Про-Консул
Заглавие: Re: помагайте колеги Пон Фев 25, 2013 3:56 am
благодаря колега ,но мисля че даже трите имена са написани .......
borislav.zlatanov.14 Новобранец
Заглавие: Re: помагайте колеги Пет Мар 29, 2013 8:11 pm
horo написа:
благодаря колега ,но мисля че даже трите имена са написани .......
Надписът е на старогръцки, който малко от малко си прилича със съвременният гръчки. Това са трите имена на някой си. Последната дума може да е описание на това с какво се е занимавал... Успех с дешифрирането.
tepes Цезар
Заглавие: Re: помагайте колеги Пет Мар 29, 2013 8:41 pm
Това е собствено и бащино име на човек ГЕОРГИС НА ....(името на баща му) ΓΕΩΡΓΗΣ ΤΟΥ ... и бащиното име го е писал някой неграмотен.. Първата буква на баща му е С (сигма), втората е Е (епсилон), третата е И (иота) с две точки (принципно епсилон и иота се четат И. Когато иота е с две точки се чете ЕИ). Четвъртата пак е И (иота), което според мен е изключено.. Петата е З (зита), шестата е българско И, понякога така пишат И (ита), но в първото собствено име И (ита) е написано както трябва т.е. Н. Последните букви са О и Й (омикрон и ипсилон), които заедно се четат У. Получава се СЕИИЗИУ.. Освен ако третата буква не е И (иота), с две точки, а Ф (фита), понякога също така пишат Ф, но с по дебели точки, тогава става СЕФИЗИУ, което е по-разумно.
Последната промяна е направена от tepes на Пет Мар 29, 2013 9:54 pm; мнението е било променяно общо 1 път
fisher Легионер
Заглавие: Re: помагайте колеги Пет Мар 29, 2013 9:53 pm
Георги Стойчев .....ов
atina Про-Консул
Заглавие: Re: помагайте колеги Пет Мар 29, 2013 9:57 pm
fisher написа:
Георги Стойчев .....ов
Узуов
tepes Цезар
Заглавие: Re: помагайте колеги Пет Мар 29, 2013 10:01 pm
По-точно Георги Сефизиев Узо не знам дали са имали във Византия, но са ибичали печени агънца с винце.. Предполагам, че надписа е византийски, поне буквите имат такъв характер, не е старогръцки, нито съвременен.
stan960 Джадай
Заглавие: Re: помагайте колеги Пет Мар 29, 2013 11:39 pm
-Дали па не е Сейзоглу щото преди да ги асимилират все още се е личало кой е бил от турски пройзход именно по фамилията -Това е предположение само -с гръцкият съм пълна нула,но имам вещи познати в областа след два дена ще видя кво ще ми кажат.
zolak Легионер
Заглавие: Re: помагайте колеги Съб Мар 30, 2013 12:03 am
Стана ми интересно-та затова ще предположа. Ако е мислюманско име "Сейзоглу" отпред личното няма да е "Георги".
това ,което не може да ме убие ,ме прави по-силна
tepes Цезар
Заглавие: Re: помагайте колеги Съб Мар 30, 2013 12:25 am
Все още има много гръцки фамилии които завършват на -оглу. В много области, старите хора говорят на турски в къщи, въпреки, че са гърци и нямат турско самосъзнание. Напр. има фамилия Христоглу. Горното име не завършва на -оглу, а точно по правилата на граматиката, за гръцко бащино име на -у Георгис е име на човек от плебса, истинското име е Георгиос.
stan960 Джадай
Заглавие: Re: помагайте колеги Съб Мар 30, 2013 12:28 am
-Верно е ма оглуто го е имало най вече в Северна Гърция та ако са замислиш дали не дискутираме по името и фамилията на некой български чобанин от нея област естествено минал метаморфозите на времето в което е живял родът му................................................ ps tepes-Мисля си че разликата май идваше от къде си -Централна Гърция -Георгиус,Периферията -Георгис
Последната промяна е направена от stan960 на Съб Мар 30, 2013 1:06 am; мнението е било променяно общо 1 път
tepes Цезар
Заглавие: Re: помагайте колеги Съб Мар 30, 2013 1:05 am
Не е само в северна Гърция има много преселници гърци от Константинопол, Смирни, Мала Азия и т.н. които са били с турски фамилии, повечето са ги сменили, особено младите
stan960 Джадай
Заглавие: Re: помагайте колеги Съб Мар 30, 2013 2:49 pm
zolak написа:
Стана ми интересно-та затова ще предположа. Ако е мислюманско име "Сейзоглу" отпред личното няма да е "Георги".
-Друг път кат ти стане па интересно почети повечко.....................................
Venko Новобранец
Заглавие: Re: помагайте колеги Нед Мар 31, 2013 3:41 pm
Колеги, не се правя на разбирач, нито на преводач,бях в кипар за няколко години! първо да попитам, дали надписа е преписан поправилниа начин????? Аз го прочитам като йоргос тон гифтион,,,,,, зависи и кая част на гърция е намерен,,,,,, защото гръцкия език не е един и същ ,,,,,,,има много диалекти,,,,!!!!!!
Gandalf Джадай
Заглавие: Re: помагайте колеги Нед Мар 31, 2013 5:35 pm
Venko написа:
Колеги, не се правя на разбирач, нито на преводач,бях в кипар за няколко години! първо да попитам, дали надписа е преписан поправилниа начин????? Аз го прочитам като йоргос тон гифтион,,,,,, зависи и кая част на гърция е намерен,,,,,, защото гръцкия език не е един и същ ,,,,,,,има много диалекти,,,,!!!!!!
И аз не съм разбирач но също и аз бях в Кипър и знам че въобще в Гърция и Кипър езикът не е точно един и същ. Тоест, подкрепям "Venko" !
tepes Цезар
Заглавие: Re: помагайте колеги Нед Мар 31, 2013 10:27 pm
Venko написа:
Я вземи го преведи, да разберат и другите, за какво става дума
Последната промяна е направена от tepes на Пон Апр 01, 2013 2:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
CLASSICA Новобранец
Заглавие: Re: помагайте колеги Пон Апр 01, 2013 2:38 am
Venko написа:
Колеги, не се правя на разбирач, нито на преводач,бях в кипар за няколко години! първо да попитам, дали надписа е преписан поправилниа начин????? Аз го прочитам като йоргос тон гифтион,,,,,, зависи и кая част на гърция е намерен,,,,,, защото гръцкия език не е един и същ ,,,,,,,има много диалекти,,,,!!!!!! Приятелю!Става въпрос за гифтион .Не е г,а "С".Как се пише гама и как сигма?Малки букви ръкописно.Или в кипърския сигма се чете -гама.Но като ти гледам и българския ръкопис Venko,простено ти е и за гръчкия диалект-кипАрски.
Що бе, човека е направил някакво предположение. Поне не е поредния дежурен "съгласен" или "подкрепящ" нагаждач, който гони "пагони".. Зависи къде е бил написан този надпис, ако е бил на вратата на обществената тоалетна, нищо чудно да излезе прав.
Що бе, човека е направил някакво предположение. Поне не е поредния дежурен "съгласен" или "подкрепящ" нагаждач, който гони "пагони".. Зависи къде е бил написан този надпис, ако е бил на вратата на обществената тоалетна, нищо чудно да излезе прав.
Много си тъп бе! Виждаш че не ти обръща никой внимание и гледаш как да го привлечеш чрез заяждане! Уникален смотаняк си!
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: помагайте колеги Вто Апр 02, 2013 12:10 am
Не си прав,колега.Аз винаги му обръщам внимание и постовете му ми харесват.Поздрави!
Хаосът е или временен,или гибелен!
horo Про-Консул
Заглавие: Re: помагайте колеги Вто Апр 02, 2013 3:23 am
за да бъда по-точен до колкото мога , този надпис е от пръстен печат които е намерен уж на българия по средата има изобразена птица което е присъщо за този период 14-16 век , преписал съм достоверно надписа като съм отпечатал на восък но се затродних със разчитането като гледам и вие колеги не оспявате :-) доста се ровех за да открия някаква информация за азбука по това време но уви е доста объркана то за рим и гърция по се намира.......... иначе благодаря ви за отговорите е не на всички то винаги се намира някои да осер..
Показах надписа на един познат преподавател византолог и също не можа да му намери края, има съмнение, за четвъртата буква.. Третата буква каза , че е И (гиота) с две точки, а шестата И (ита). Имам един познат, който се занимава с папирология, днес или утре ще говоря с него..
Надписа не е византийски, нито гръцки. Най вероятно е славянски. Не могат да ми кажат каква е четвъртата буква. Ще питам още един човек, който уж е по учен, професор папиролог, но не вярвам, да може да отговори и той. Според моите скромни познания, няма такава буква и в славянската азбука
Надписа не е византийски, нито гръцки. Най вероятно е славянски. Не могат да ми кажат каква е четвъртата буква. Ще питам още един човек, който уж е по учен, професор папиролог, но не вярвам, да може да отговори и той. Според моите скромни познания, няма такава буква и в славянската азбука
Тук сега какво да кажа! Знам , че бачкаш в Гърция . С езика си на ти и въобще не споря. Трябва ли да уси........м темата с поредното джавкане с теб? Не! Не съм такъв. Евала за познанията , но престани с простотиите. Ставаш смешен.
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Понякога за да бъде истинско приятелството е нужен и скалпел!!!