Заглавие: Каква е тази монета /шайба/ ? Вто Дек 04, 2012 10:57 pm
Може ли да ударите едно рамо с тази монета - прилича на бобче, но не успях да намеря подобна с такъв бик/носорог на реверса
caracalla Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Вто Дек 04, 2012 11:00 pm
Колега и аз мисля че е бобче но е доста захабена.
Anubis_ Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Сря Дек 05, 2012 12:04 am
Понеже не мога да пращам ЛС ще ти отговоря тук, че според мен тази монета не е тракийското племе Одризи, т.к. май всички тяхни монети които видях бикът е обърнат на ляво.
На мен реверса най-много ми прилича, на този носорог на Домициан, но обверса определно е различен
asparuh Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Сря Дек 05, 2012 10:26 pm
Anubis_ написа:
Може ли да ударите едно рамо с тази монета - прилича на бобче, но не успях да намеря подобна с такъв бик/носорог на реверса
Koлега правилно си предположил че е бобче.Монетата е на Селевкт 1 (312-281 пр.Хр) сечена в Антиохия на обверса е Медуза.
Anubis_ Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 06, 2012 2:00 pm
Мерси за информацията - сега като разгледах неговите монети май наистина е такава.
След още малко зачистване на обверса по-скоро ми се струва, че е Атина с шлем, което не се вижда от снимката, но като се погледне монетата се вижда очертаният контур.
От всички разгледани монети в нета навсякъде е медуза, а само на една имаше с Атина, но и тя е в кофти качество
и ми е интерсно дали е възможно да е тази комбинация?
asparuh Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 06, 2012 2:34 pm
Anubis_ написа:
Мерси за информацията - сега като разгледах неговите монети май наистина е такава.
След още малко зачистване на обверса по-скоро ми се струва, че е Атина с шлем, което не се вижда от снимката, но като се погледне монетата се вижда очертаният контур.
От всички разгледани монети в нета навсякъде е медуза, а само на една имаше с Атина, но и тя е в кофти качество
и ми е интерсно дали е възможно да е тази комбинация?
Има прилика в това на снимката която си показал колега ,варианти несъмнено има и колкото по-малко-толкова по добре.Съвета ми е да си я запазиш в годините,твоята е по различна ....!!!!Вгледай се за надписи,зад облаците понякога излиза слънце ,предполагам че се сещаш.
Anubis_ Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 06, 2012 2:47 pm
Да, надписи има под и над бика както при монетите на Селект I, но има още какво да се желае от към почистване, но нещо ме е страх да не и смъкна патината
asparuh Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 06, 2012 5:04 pm
Anubis_ написа:
Да, надписи има под и над бика както при монетите на Селект I, но има още какво да се желае от към почистване, но нещо ме е страх да не и смъкна патината
Засега най добрия гледан филм по бтв.е "под земята ООД " е актуален -после е друго време...
Anubis_ Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Нед Дек 09, 2012 10:40 am
След още малко почистване на монета се показаха буквите EΣΣAΛ над бика и KH отдолу.Поровиха се още малко из нета и се оказа, че това е монетата
Thessalonica 187-31 BC O.Head of Athena right in Attic helmet R.Bull grazing right ΘEΣΣAΛO / NIKHΣ
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 13, 2012 7:54 pm
Anubis_ написа:
-Селевк I Никатор-Един от Диадохите на Александър и по точно Началник на Конницата по време на смърта му -Един от основните претенденти за трона след смърта на Великия................................................
asparuh Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 13, 2012 9:16 pm
stan960 написа:
Anubis_ написа:
-Селевк I Никатор-Един от Диадохите на Александър и по точно Началник на Конницата по време на смърта му -Един от основните претенденти за трона след смърта на Великия................................................
Така де пак е Селевкт,може да има варианти ама все тая.
Anubis_ Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 13, 2012 10:47 pm
Често срещани ли са тези солунски бобчета?
asparuh Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Чет Дек 13, 2012 11:28 pm
Anubis_ написа:
да.
nasko75 Джадай
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Пет Дек 14, 2012 6:14 am
Anubis_ написа:
Да ако ходиш достатъчно и зависи в кои край на България ходиш като ходиш във Варна няма как да извадиш ТЕСАЛОНИКА , ПЕЛА, ще вадиш Одесос
който търси намира
ivanasen Джадай
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Пет Дек 14, 2012 6:52 am
Anubis_ написа:
По нашият край , Колега ги "имаше" много.
Добрите приятели са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че винаги са там.
Понякога за да бъде истинско приятелството е нужен и скалпел!!!
Anubis_ Новобранец
Заглавие: Re: Каква е тази монета /шайба/ ? Пет Дек 14, 2012 11:37 am