Да интересно и аз се ползвам от сайта който е дал колегата - На него Мартен не присъства - Вероятно найстина е паднал мн.отдавна,интересното е що няма сведения за него и не е проучено мястото.
-Повечето информация за Мартенския кратер я има в интернет.Но как да се установи дали един кратер е от метеорит в някои случаи е трудно дори за учените.Има един случай мисля че беше в Америка при който учените мислят за някакъв кратер че е от вулкан.Но учения Х купува кратера и мястото около него и го изучава над 15години.Накрая доказва че е метеоритен кратер. -Има понори които много приличат на кратери.Но при тях отдолу май имаше карстови скали и пещери.
С една дума, дали е кратер или не неможе да се определи от нас, а трябва доста изследвания да се направят от учените за да се установи действително , че е кратер. Благодаря , Ти за информацията.
Много интересна тема. Аз съм астроном, магистър по астрономия и астрофизика. Преди близо 4 месеца търсейки информация за падналите метеорити на територията на България случайно попаднах на сайта на град Мартен, където видях да пише "В местността "Ямата" в околноста на Мартен се намира може би единственият в България метеоритен кратер, който може да се види". Писах имейл на кмета на града с въпрос дали някога този предполагаем кратер е бил изследван, той ми отговори, че на дадения етап нищо не знае и в последно време много хора са започнали да се интересуват от него (кратера).
Лично не съм ходил да видя предполагаемия кратер на място и благодаря на vvurbanov за публикуваните снимки.
Около кратера трябва да има изхвърлена пръст, вътрешната му част трябва да е плоска, а центърът му да бъде слабо изпъкнал (подобно на кратерите наблюдавани на Луната). Обаче поради ерозията и други процеси, тези характеристики може да са изчезнали. Наличието на дървета на предполагаемия кратер показва, че той ако наистина е такъв, трябва да се е образувал преди много, много години.
Може целият "кратер" да се претърси с металотърсач за останки от метеорит, но ако метеоритът не е съдържал метали, тогава няма как те да бъдат забелязани. Другият метод е чрез изследване на аномалиите на електромагнитното поле.
Мисля, че при интерес и покана от страна на града, геолози и астрономи биха провели изследване на обекта.
А при намиране на камъни с необичаен външен вид те могат да бъдат изследвани с цел да се установи техния произход. Така че, ако някой е намерил необичаен камък там, нека да го покаже на някой специалист от университетите или институтите, където работят геолози и/или астрономи. На тях също ще им е интересно да изследват такъв обект.