здравйте интересува ме някой има ли инфо ,снимки,за монети на тракийскtо племе Дентелети
предварително благодаря
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Дентелети Пон Май 14, 2012 6:06 pm
teres1 написа:
здравйте интересува ме някой има ли инфо ,снимки,за монети на тракийскtо племе Дентелети
предварително благодаря
В средата на IV век пр. Хр. дентелетите отсичат свои племенни монети от бронз, които са много редки днес. За пръв път за открити и обнародвани германския антиквар и нумизмат д-р Филип Ледерер (Philipp Lederer - (1872-1944) през 1941 г., а по-късно проф. Тодор Герасимов без сериозни основания ги обявява за фалшиви. През 1990-те г. в района на Пазарджик и Ветрен са намерени нови екземпляри от същия монетен тип с етнонимен надпис "ΔANTHΛ/HTΩN", което несъмнено потвърждава тяхната автентичност. http://apollon.blog.bg/history/2012/04/11/cenna-za-bylgarskata-istoriia-moneta-na-plemeto-denteleti.938384
мерси за отговора, бат кире, а някакви други снимки намират ли се изобщо в интернет,много интересна монета,само един номинал ли са секли,няма никъде данни за тегло, диаметър,и така нататък.странна работа
поздрави на всички в форума и не губете надежда
QNUS Консул
Заглавие: Re: Дентелети Вто Май 15, 2012 1:00 am
teres1 написа:
мерси за отговора, бат кире, а някакви други снимки намират ли се изобщо в интернет,много интересна монета,само един номинал ли са секли,няма никъде данни за тегло, диаметър,и така нататък.странна работа
поздрави на всички в форума и не губете надежда
надеждата умира последна ,това намирал ли си го колега или просто питаш?
teres1 Легионер
Заглавие: Re: Дентелети Вто Май 15, 2012 10:42 pm
колега намирал съм го това красиво нещо и затова питам
teres1 Легионер
Заглавие: Re: Дентелети Вто Май 15, 2012 10:47 pm
просто исках ако някои колега е виждал или намирал или е чувал за тази паричка да сподели мнение или информация
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Дентелети Сря Май 16, 2012 6:40 am
Не бях чувал нищо за тази хубава монета.Радвам се че я видях поне на снимка.Ясно е че най голям шанс да се попадне на нея е по земите на дентелетите.Но може да изкочи и на най неочаквано място.Например в гр.Асют ( Египет) излезе колективна находка в която имаше няколко декадрахми на дероните.Виж Мушмов да не е публикувал нещо.Гризе ме съмнение,а не мога да намеря къде съм му забутал книгата.