Имам проблем с батерията на Lorenz-a. Тя е 12v 3Ah NiCd. Държи само по 3-4 часа и се зарежда за час и половина. Предполагам, че е заради т.н. memory effect при NiCd батериите. Както и да е, ще я сменям с 3.7А NiMh (http://www.ebay.co.uk/itm/12V-3700mAh-NiMH-Compact-rechargeable-battery-pack-/220451458586?pt=UK_ToysGames_RadioControlled_JN&hash=item3353ee4e1a). Обаче на моята има някакъв елемент (не разбирам от електроника) между две от батериите. Въпроса ми за какво е сложено това нещо и дали да го прехвърля на новата NiMh батерия? Иначе на зарядното пише, че може да зарежда NiCd и NiMh батерии до 4.5Ah, така че би трябвало да няма проблем да се смени батерията с тази от линка по-горе.
Ето малко снимки на оригиналната батерия:
N@SKO Про-Консул
Заглавие: Re: Батерия Вто Ное 01, 2011 10:29 am
Предполагам е токова защита от късо съединение или температурна.И в двата случая е хубаво да си я сложиш.
AlexP Про-Консул
Заглавие: Re: Батерия Вто Ное 01, 2011 10:48 am
Температурен сензор си има (жълтото и кафявото кабелче отиват към него). Ще го лепна на новата батерия. А за това жълтото елементче, не знам дали да го сложа. Трябва да разопаковам новата батерия. Сигурно ще работи и без него. Може би е необходимо да го има само при NiCd батерии?
mateus Легионер
Заглавие: Re: Батерия Вто Ное 01, 2011 12:13 pm
Бушонче.
AlexP Про-Консул
Заглавие: Re: Батерия Вто Ное 01, 2011 2:25 pm
Не прилича на бушон. То е залято. И батерията беше опакована. Ако изгори, как ще го смениш. Не ми е проблем да го сложа на новата батерия, ама да не се отрази отрицателно на работата и.
mateus Легионер
Заглавие: Re: Батерия Вто Ное 01, 2011 3:47 pm
AlexP написа:
Не прилича на бушон. То е залято. И батерията беше опакована. Ако изгори, как ще го смениш. Не ми е проблем да го сложа на новата батерия, ама да не се отрази отрицателно на работата и.
Mисля че е бушон.Пробвай го с омметър-трябва да показва нула ома.Такива бушони слагат и в трансформаторите между намотките и те не приличат на бушони но са.Няма да пречи на батерията.Успех!
AlexP Про-Консул
Заглавие: Re: Батерия Вто Ное 01, 2011 4:06 pm
Ще пробвам като ми дойде новата батерия от UK. Между другото старата батерия от 2 дена я разреждам до край и после пак я зареждам и май се пооправи. Но все пак ще я сменя. С 3.7Ah Ni-Mh би трябвало да кара повече.
Това жълтото вързано последователно на батерията е стопяем предпазител(бушон) разбира се че като прекъсне батерията няма да работи - предпазва батерията от късо съединение при проблем с букса,кабел и др. ...Другото с двата кабела е температурен датчик да следи температурата - подава импулс към зарядното при зареждане...И двете не влияят на работата на батерията но е хубаво да ги има...Ако батерията е вградена в кутията на апарата няма нужда от предпазител(бушон)...
mateus Легионер
Заглавие: Re: Батерия Сря Ное 02, 2011 1:01 pm
AlexP написа:
Ще пробвам като ми дойде новата батерия от UK. Между другото старата батерия от 2 дена я разреждам до край и после пак я зареждам и май се пооправи. Но все пак ще я сменя. С 3.7Ah Ni-Mh би трябвало да кара повече.
И за новите е препоръчително -заряд -разряд
AlexP Про-Консул
Заглавие: Re: Батерия Сря Ное 02, 2011 3:16 pm
Батерията е вградена вътре в кутията (Lorenz Pulse 5). На новите модели се носи отделно, на кръста. На моя също има опция да се използва външен акумулатор. Май няма да си играя да го слагам това нещо на новата батерия, щом няма нужда от предпазител, както казва Печката.
kelesis_ss Преторий
Заглавие: Re: Батерия Сря Ное 02, 2011 6:45 pm
Приятел,при какъвто и да е дефект това нещо ограничава тока и предпазва системата ти от по големи поразии,защитата се самовъзтановява при нормализирането му,температурния сензор няма да ти помогне при не дай боже някакъв дефект.