Заглавие: Re: Златоносни места. Сря Юни 08, 2011 11:09 pm
Здравей колега.Намерих скала която и изградена от малки твърди ръбести и жълти камъчета и взех проба директно с лопатата в скалата която се доста ронлива.Направих няколко промивки и неможах да хвана златина може щото съм със скромен опит и реших че е пирит и няма как да хвана злато.Сега гледам снимките и виждам пирита на жили а моето беше бая голяма скала и се чудя какво съм намерил със сигурност не е злато и сгреших ли че се отказах толко лесно.Поздрави.
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Златоносни места. Сря Юни 08, 2011 11:27 pm
Значи колега поразтроши скалата, или около нея вземи проби.То ще си покаже,просто това е признак и е възможоно да има и злато.Ако не ти е далече това място по спокойно си работи.Успехи.
Заглавие: Re: Златоносни места. Сря Юли 06, 2011 10:18 pm
как се различава златото от пирита,като са в такава жила???аз ако намеря такава,бая ще ми се разтупка сърцето...
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Златоносни места. Сря Юли 06, 2011 10:23 pm
miroslavmladenov написа:
как се различава златото от пирита,като са в такава жила???аз ако намеря такава,бая ще ми се разтупка сърцето...
Като натиснеш със нокът пирита той пада а златото не мърда.,и второ слагаш драгата и почваш да работиш,след това през лигенчето като промиваш остава златото на дъното ако има ,другата което е леко заминава.Някой събират и си правят колекций кварц със пирит защото е красиво като цяло.
Заглавие: Re: Златоносни места. Вто Дек 27, 2011 4:37 pm
Това са места по реката където ако има рудно злато и реката го влачи по коритото се утаяват златинките.Те са 19 пъти по тежки от водата и 7 пъти по тежки от материала в самата река.
Кириле не знаеш ли нещо за реките около Варна.Иоще една ме интересува Радова намира се м-ду Гурково и Николаево извира някъде в Хаинбоаз и се влива в Тунджа
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Златоносни места. Съб Яну 28, 2012 6:12 pm
DONADONI написа:
Кириле не знаеш ли нещо за реките около Варна.Иоще една ме интересува Радова намира се м-ду Гурково и Николаево извира някъде в Хаинбоаз и се влива в Тунджа
За тези реки незнам ,но ето на този приятел тук със ника-dan,може да му пишеш той е във Варна и може да се видите със него.Той си купи от мен улея Язон Голд и помпата и го пращах по горното течение на Камчия.При пробите извади хубави златинки, които като нправи анализа бяха с чистота 935.
P.S. Не знам къде,свържи се със него той ще ти каже.
saiganica Легионер
Заглавие: Re: Златоносни места. Сря Авг 29, 2012 9:41 pm
Чак сега видях въпроса ти!Подбалканския път минава точно между Гурково и Николаево!Когато пътуваш за София---от Бургас(Сливен) в дясно на пътя реката е доста широка(руслото)! Преди 20-25г там стоеше едно сито което всеки ползваше метално-скоро минах за риба в Жребчево вече го нямаше!Но съм сигурен че щом по Бай Тошово време се е ровичкало там то нее напразно! поздрав!
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Златоносни места. Съб Мар 14, 2015 11:36 am
Конгломерат
Наличието на конгломератни слоеве в геоложките разрези показва засилена ерозия при по-старите пластове и при такива, които са близо до сушата. Конгломератите са широко разпространени в отлагания с различна възраст, особено в планинските райони и прилежащите към тях области. Те се срещат в основата на големи седиментни комплекси, натрупването на които е настъпило след периода на обширна ерозия на земната кора. Такива конгломерати се наричат базални. Понякога съдържат разсипен тип месторождения на злато, платина и други полезни изкопаеми.Препоръчително е на такива места да се наблегне на по чести и качествени проби по руслото на самата река или около нея.