Новак съм в това авантюристко начинание, но имам намерения да се насоча към р.Струма, поради простата причина , че съм от гр.Кюстендил, но днес се натъкнах на една статия, която незнам кога е писана ,че Струма се била превърнала в българския клондайк. Вярно ли е или не също незнам , но виждам че има много компетеннтни тук и ако е възможно за отзиви.Статията може да се прочете в Kustendil.info /река струма се превърна в българския клондайк/.След като я прочетох се замислих дали избщо да си пробвам там късмета или да пробвам в някоя от другите реки в района. Благодаря за вниманието.
maximus_kn Консул
Заглавие: Re: р.Струма Нед Яну 30, 2011 7:18 am
Опитай по Драговищица.Струма я обърнаха цялата в региона.Правиха проучване по Драговищица,обаче не им разрешиха да копаят,защото ще я съсипат.Там може да се работи с по-малка техника.Над Уйно е имало рудодобив и са вадили злато в дреността.
inranxan2000 Новобранец
Заглавие: Re: р.Струма Чет Авг 18, 2011 9:09 am
ходих по струма нагоре от Боснек доста проби направих излизат най много по 1-2 миниятюрни златинки на лопата и само си чешеш крастата... не можеш да избиеш и 1/10 от бензина само казват че от скалите покраи духлата трябва да копаш....ма и там не излизало много
с багери промишлено работели... ; имитация на вадене на инертни м-ли?
miroslavmladenov Про-Консул
Заглавие: Re: р.Струма Пон Окт 31, 2011 7:20 pm
има го това,и не само по струма
goturbas Легионер
Заглавие: Re: р.Струма Вто Ное 01, 2011 7:49 pm
над и под Боснек направих проби... имах предвид по-надолу по течението...
miroslavmladenov Про-Консул
Заглавие: Re: р.Струма Сря Ное 02, 2011 7:11 pm
около кюстендил има-и на теория,и на практика!
goturbas Легионер
Заглавие: Re: р.Струма Чет Ное 03, 2011 9:23 pm
ми дай знак, до отидем да направим някоя проба... око да види и ръка да пипне хаха, иначе лакърдийте са безкрайни... и блъфове отвсякъде.
Стан Новобранец
Заглавие: Re: р.Струма Пон Ное 07, 2011 3:22 pm
Значи преди години попаднах на сведения за добив на злато в Земенския пролом на Струма, там още в древността е правен златодобив, а от миналия век има слухове за хора, намирали доста едри златни късчета там, но си трябва обикаляне и търсене с години.
Preparator Новобранец
Заглавие: Re: р.Струма Сря Ное 09, 2011 6:38 pm
На Струма се работи в промишлени размери трудно ще се добереш до нещо...
goturbas Легионер
Заглавие: тя си е доста дълга река :) Пет Ное 11, 2011 2:12 pm
а и притоци има, тия с багерите и фадромите не могат всичко да овършеят, а и финната работа не се прави с машини
Гост Гост
Заглавие: Re: р.Струма Вто Май 01, 2012 7:11 pm
Здравейте, колеги! Искам да попитам в долният край на река струма някой дали е добивал злато между кресненското дефиле и петрич. Също така само в големите ли реки се добива или в притоците й. Имам и друг въпрос: Има ли отличителни белези върху почвата до реката , речното дъно за да разбереш дали има по-голяма концетрация на злато. Нищо не разбирам от тази това начинание и съм много любопитен.
naik2002 Новобранец
Заглавие: Re: р.Струма Сря Сеп 12, 2012 4:09 pm
inranxan2000 написа:
ходих по струма нагоре от Боснек доста проби направих излизат най много по 1-2 миниятюрни златинки на лопата и само си чешеш крастата... не можеш да избиеш и 1/10 от бензина само казват че от скалите покраи духлата трябва да копаш....ма и там не излизало много
колега качи се на около 2 км. на горе след Чуйпетлово, в ляво ще видиш едни камъни от преди много години, пробвай там.