Здравейте. Подариха ми въпросната машина и искам да Ви помоля да обясните накратко как се работи с нея. На дисплея има само една стрелка по средата с положения "желязо" и "не желязо" в ляво и дясно. Не са ми ясни цифрите от 1 до 5 от ляво и отдясно на скалата. Също не ми е ясно и как работи потенциометъра за дискриминацията. Въобще много неща не са ми ясни. Благодаря предварително за отговорите. Абсолютно начинаещ съм
maximus_kn Консул
Заглавие: Re: Micronta 4003 Чет Яну 27, 2011 7:55 pm
Най-лесно е да вземеш различни метали и да тестваш.Ако не се справиш сам,намери някой,който РАЗБИРА от тия неща и ще ти покаже.
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Micronta 4003 Чет Яну 27, 2011 8:26 pm
Petar написа:
Здравейте. Подариха ми въпросната машина и искам да Ви помоля да обясните накратко как се работи с нея. На дисплея има само една стрелка по средата с положения "желязо" и "не желязо" в ляво и дясно. Не са ми ясни цифрите от 1 до 5 от ляво и отдясно на скалата. Също не ми е ясно и как работи потенциометъра за дискриминацията. Въобще много неща не са ми ясни. Благодаря предварително за отговорите. Абсолютно начинаещ съм
На индикатора ти е разграфено от 1 до 5 на ляво значи че като метнеш в обсега на антената желязо стрелката ще мръдне в тази посока и от 1 до 5 на дясно значи че като метнеш монета в обсега на антената стрелката ще мръдне в тази посока(числото се увеличава с приближаването на метала към антената) - в общи линии е това...Потенциометъра на дискр. като се върти наляво или дясно разпределяш металите в коя група искаш да ги отчита апарата на цветни(не желязо) и черни(желязо) в лавата или дасната полвина...
Petar Новобранец
Заглавие: Re: Micronta 4003 Чет Яну 27, 2011 10:14 pm
Благодаря, за сега няма кой да ми помогне с обучението, ще трябва да се справям сам. Това за потенциометъра за дискриминация означава ли, че ако го дам най в дясно ще индикира само цветно? Желязо за сега не ме интересува.
Petar Новобранец
Заглавие: Re: Micronta 4003 Пет Яну 28, 2011 1:47 pm
Благодаря на колегите от лични. Машината е бая стара, сигурно към 15-20 години, но е супер запазена. Едва ли е нещо особено но нали знаете- на сиромах човек и половин ....... Потенциометъра на дискриминацията няма положения, върти се свободно. Само на 1/3 от хода си по посока на часовника се чува прещракване /както като се включва от волума/. Странното е, че като доближа детектора до желязо /печката и железобетона/ стрелката отива най в дясно където е "не-метал". Пак да питам нещо- червеното копче което е като спусък кога се натиска? При търсене ли?
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Micronta 4003 Пет Яну 28, 2011 2:08 pm
Никъде не съм споменавал да приближаваш апарата към печка или колона...Врътката за дискр. е ключ галета превключва дискр. на степени - щом не се движи плавно...Превключи на една степен и метни монета или парче тел и виж каво става - така ще разбереш на коя степен как работи...
Petar Новобранец
Заглавие: Re: Micronta 4003 Пет Яну 28, 2011 4:46 pm
Не си споменавал ама аз така го тествам у дома, много е студено навън. Иначе дискриминацията се движи плавно. Кажи нещо за червеното копче моля те.
dobo67 Про-Консул
Заглавие: dobo67 Съб Яну 29, 2011 12:38 pm
С туй червено копче Петър ще хваща печката от метър.
FILIP2 Консул
Заглавие: Re: Micronta 4003 Нед Яну 30, 2011 9:38 am
мисля че стрелката деиства като пенпоитер с доближаването на метала стревката отива на дясно поздрави
laki Консул
Заглавие: по темата за апарати те Нед Яну 30, 2011 7:34 pm
Приятелю когато е голямо желязото стрелката ти го дава винаги като цвят ,тоест отклонявасе на дясно,когато желязото е по малко и рьждиво си го дава като желядо -на ляво.Когато хванеш голямо желязо в земята -изтегляш сигнала в периферията му и стрелката обрьща посоката от цветно-тоест на дястно да показва започва да показва наляво тоест да си го определя правилно.Ако сигнала е голям цвят колкото и да отдалечаваш от центьра кьм периферията -все ще си остане на дясно.