Заглавие: механизиран добив на самородно злато Пет Ное 26, 2010 11:37 pm
здравеите хаиде да коментираме механизираните способи за добив на самородно злато.аз съм си правил естекада с капацитет 0.5куб.м.кофа от багер и също така съм смукал с водна инсталация ,но все пак си мисля ,че при тези скъпи горива ръчния способ е също рентабилен.дайте коментари за ваши впечатления
ръчния способ може да е рентабилен в сравнение с някой друг , но не и с механизирания щом си промивал и по механизирания метод пробвай ръчния начин и ще видиш 1 кубик е коло 10-12 ръчни колички , ако успееш да ги промиеш за 1 ден , колко ще промиеш на следващия , а на по следващия да не говорим че ще минава доста по-тежка и излишна фракция през ръцете ти отколкото по механизирания аз съм промивал само по ръчния метод и може да греша , но ако имах възможност да избирам по него време никога не бих се замислил да използвам механизирания а може и да съм мързелив
значи водната смукалка ,както аз я наричах беше с бензинов двигател на сузуки и харчеше 15 20 литра на ден и личното ми наблудение е че каточели не може да усвоява материала на 100% имам предвид че все ми се струваше че губим част от златото обратно в реката със струята вода.що се отнася до естекадата -тя даваше много кубици материал производителност ,но пък като изкопаем около нея с багера започваме едно досадно преместване връзване с въжето местене на маркучите за водата местене на помпата завиряване наново и т.н.
даите нещо ново побългарено леко и рентабилно неква помпа ли смукалка ли незнам.
мои близки приятели са купили смучеща драга от някой колега ,българин който ги произвежда ,даже май е някой от участниците във форума,но поработиха малко и казаха че ще правят подобрения
Заглавие: Re: механизиран добив на самородно злато Сря Дек 01, 2010 7:11 am
с този клип направо ме уби .и аз когато се занимавах с промиване си мислех че ще вадим по толкова ,да ама не.мисля ,че в българия няма как да се доберем и в пъти по малко добив , а ако има богати наноси то държавата ще ти бръкне с пръст в газа.трябват лицензи,щуротии ,разрешителни.
м-у другото кирил 62 можеш ли да ми обясниш как стой въпроса с лиценза за добив на злато .къде и как се издава .дали в общината на територията на която работиш или може и централно за цялата страна.а и какъв е срока на валидност.благодаря
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: механизиран добив на самородно злато Сря Дек 01, 2010 10:56 am
tsole написа:
с този клип направо ме уби .и аз когато се занимавах с промиване си мислех че ще вадим по толкова ,да ама не.мисля ,че в българия няма как да се доберем и в пъти по малко добив , а ако има богати наноси то държавата ще ти бръкне с пръст в газа.трябват лицензи,щуротии ,разрешителни.
м-у другото кирил 62 можеш ли да ми обясниш как стой въпроса с лиценза за добив на злато .къде и как се издава .дали в общината на територията на която работиш или може и централно за цялата страна.а и какъв е срока на валидност.благодаря
НАРЕДБА ЗА ДОБИВАНЕ, ПРЕРАБОТВАНЕ И СДЕЛКИ С БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ (приета с ПМС No 250 от 1999 г.; обн.,ДВ,бр.2 от 7 януари 2000 г.; изм. и доп.,бр.82 от 16 септември 2003 г.)
Ето конкретния текст:
Чл.4. Първичното добиване на злато, сребро и платина се извършва: 1. по промишлен начин - от търговци, регистрирани в Министерството на финансите, след получаване на концесия в предвидените от Закона за подземните богатства случаи; 2. ръчно и с дребна механизация промиване на златоносен пясък - от юридически и физически лица, регистрирани в Министерството на финансите, след разрешение в предвидените от Закона за общинската собственост случаи.
Регистрацията в Министерството на финансите за търговия с благородни метали струва 200 лв. (поне толкова беше преди 2-3 години). За добив на метали предполагам, че ще бъде също от този порядък.
За разрешението от Общината - това вече е друго чудо. Там се навлиза в "зоната на здрача".
Изобщо е голяма какафония и има няколко закона преди въпросната наредба.
Е това вече са резултати, е и разходи имат ма като гледам колко кюлчета са направили...Евала им на хората. То тая Канада имам чувството че е бъкана със злато бе Дано и ние в България да имаме късмет.
tsole Легионер
Заглавие: Re: механизиран добив на самородно злато Чет Дек 02, 2010 5:40 am
значи искам да поясня ,говоря в минало време преди около10 години. та значи някога имах лиценз за добив на злато и скъпоценни камъни ръчно и с дребна механизация който се издава пробно за 1 год ,после 5 год. и накрая след тези срокове се издаваше доживотно,но това беше на местна почва с решение не общината там събират общинския съвет и т.н.друг е въпроса че като идеш и размътиш водата на друго място и дойде някой да ти бучи му показваш документите и гледай сеир .никой не гледа че е на местно ниво за друга община и нямаше проблеми.копане и смукане яко.но такъв улов като във клипа никога не съм имал дори и след 200 300 кубика материал ,затова си мисля че губим материала с прииждащата вода по стелките като исипваме материал и,че колкото и капани да слагаш на златото то пак бяга.иначе българия би трябвало да е богата на злато ,то траките не са могли да го извадят всичкото.