Заглавие: Битова керамика Чет Май 27, 2010 12:36 pm
Преди доста години трактори разорават малка могилка.Хората събират камъните и счупените глинени съдове и ги захвърлят извън нивите,на купчина.Там се изхвърлят и други биклуци,нещо като сметище се е получило,обрасло с храсти.Един ден разрових купчината и събрах няколко глинени парчета от съдовете.Показвам ги на снимка.Някой може ли да каже от кой период са? Не ме интересува могилата,.а близкото селище,което е доста орудено и има вероятност да е свързано с погебението.Да видим какво може да пусне то...ако някой познае керамиката.....Преди да я снимам я измих и още не беше добре изсъхнала водата по парчетата.Отвън е черна,от вътре тъмно-червена.
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 12:43 pm
100% тракия. Някои май са вносни съдове.
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 12:56 pm
Ранна тракия според мен.
laki Консул
Заглавие: по темата Чет Май 27, 2010 12:57 pm
Сьдовете са тракия,а правени ли са на грьнчарско колело?
sitalk Джадай
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 1:02 pm
laki написа:
Сьдовете са тракия,а правени ли са на грьнчарско колело?
май не
laki Консул
Заглавие: по темата Чет Май 27, 2010 1:12 pm
Вземаш едно парче от керамиката и гледаш дали има надльжни черти по парчето останали от рьцете на маистора.Те са едва забележими и представляват нещо като спирала по стените на сьда.Поне аз така смятам ,че парите са се появили по времето на сьздаването на грьнчарското колело.И моята теория е ,че не е ли правена керамиката на колело ,няма пари,но това е само МОЯ теория.,за коята не гарантирам че е вярна.
tepes Цезар
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 1:20 pm
Някой може ли да обясни, на новобранците, как се разпознава керамиката, по какви белези, от кой период е? Мисля, че ще бъде полезно, за много съфорумници. Благодаря
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 1:32 pm
Пф.. това е ... обширен материал Има лакова,мраморизирана,тера сигилата,глазирана,черна,сива,бяла,червена,местна,вносна...
tepes Цезар
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 1:46 pm
Мдаа... мислех, че е нещо по-просто и може да се обясни с 10-тина думи, поразрових се в нета, има доста информация...
outsider Преторий
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 3:33 pm
покажи от селището чирепи
outsider Преторий
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 3:43 pm
laki написа:
Вземаш едно парче от керамиката и гледаш дали има надльжни черти по парчето останали от рьцете на маистора.Те са едва забележими и представляват нещо като спирала по стените на сьда.Поне аз така смятам ,че парите са се появили по времето на сьздаването на грьнчарското колело.И моята теория е ,че не е ли правена керамиката на колело ,няма пари,но това е само МОЯ теория.,за коята не гарантирам че е вярна.
грънчарското колело е много преди парите
Гост Гост
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 9:58 pm
Много ранна тракия е тая керамика,погребението е трупоизгаряне и за това е почерняла керамиката от вън.Могилата може да няма общо с селището или ако и то е тоя период цветните сигнали са много рядко та дори ги няма.
outsider Преторий
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 10:19 pm
stemla написа:
Много ранна тракия е тая керамика,погребението е трупоизгаряне и за това е почерняла керамиката от вън.Могилата може да няма общо с селището или ако и то е тоя период цветните сигнали са много рядко та дори ги няма.
халщат му казват на периода (8-5 в.пр.н.е.) ама селото може да има и по-късен период
mitkovich Преторий
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 10:30 pm
може ли някой да каже в кой период е имало трупоизгаряне благодаря
Гост Гост
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 10:40 pm
mitkovich написа:
Според мен във всички периоди та и до днешно време.
mitkovich Преторий
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 10:46 pm
имах предвид задължително
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Май 27, 2010 10:49 pm
точно така колега ,съгласен съм и с другите ти постове. Но обекта може да няма нищо общо с тази могила. Абе покажи ни керамика и от обекта да се напънем да кажем нещо.
anonimo Новобранец
Заглавие: Re: Битова керамика Пет Май 28, 2010 12:11 am
Споделям мнението на колегата STEMLA ранна тракия е и в слу4ия има трупоизгряне което е оби4аина практика. Относно разпознаването на керамиката вси4ко е практика и не на последно място садеиствие от колеги с пове4е опит.
sitalk Джадай
Заглавие: Re: Битова керамика Пет Май 28, 2010 12:13 am
PlovdivTrakiq написа:
точно така колега ,съгласен съм и с другите ти постове. Но обекта може да няма нищо общо с тази могила. Абе покажи ни керамика и от обекта да се напънем да кажем нещо.
Абе ще ви кажа направо какво е пускало мястото покрай могилата- 1/5 тетрадрахма на Филип Мак. тетрадрахма Тасос две гърнета с монети от Парион( срещу могилата) петно от хемидрахми на Трак,Херсонес републик.денар,отзаад с кончета,РОМА денар на Цезар ас на Клавдий от там нататък през всички приоди..до турция....
както и жълто
Aemilivs Джадай
Заглавие: Re: Битова керамика Пет Май 28, 2010 12:16 am
Ехааа Арно погребение е било
sitalk Джадай
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Юни 03, 2010 1:32 pm
Aemilivs написа:
Ехааа Арно погребение е било
И да е било е заминало...
PlovdivTrakiq Цезар
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Юни 03, 2010 1:35 pm
Тея работници ,кой каквото е могъл сигурно е взел.
kopa4 Преторий
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Юни 03, 2010 6:22 pm
mitkovich написа:
според мен 4-5 век
sitalk Джадай
Заглавие: Re: Битова керамика Пет Юни 04, 2010 12:49 pm
Максиме,защо копирваш текстта?
maksim12 Консул
Заглавие: Re: Битова керамика Чет Юни 10, 2010 2:43 pm
sitalk написа:
Максиме,защо копирваш текстта?
няма го вече текста така добре ли е..................................