Правя тази тема за да не спамим темата на Пешо за бруталната самоделка.
Та става въпрос за орязана версия на моделът на TESORO - GOLDEN SABRE.
Правил съм за да си запълвам времето два варианта. Този, който е най-упростеният и един мод с повишена чувствителност, който не го препоръчвам /казва се MONO STABLE/.
Детекторът е много стабилен и с отлична дискриминация. При достатъчно старание може да се постигне детекция на 1 лв монета на 30 сантиметра /въздушно/. В сравнение с надутите БГ самоделки не е много, но поне е стабилен и не се самовъзбужда при всякакви условия.
Колега ,пробвал ли си с по-голяма пита?Примерно 38 см DD.Имам и двете платки TGS и TGSL.Но смятам да направя ТГСЛ първо,за да видя колко и е силата.Има там и един български вариант S1 -на Сашо.Него го правих - без правилната пита имаше също много добра дискриминация -като на ТГСЛ.Него също смятам да го помъча -мисля че ще е добър апарат поне колкото ТГСЛ.И работи и на по-ниска честота-по-добър ще е за леко активни почви.
Не колега, не съм пробвал. Ивконич от геотеча се беше изказал, че бил пробвал по-голяма антена но не успял да постигне по-голяма дълбочина. Затова и аз не съм се мъчил.
Браво з атемата колага изпревари ме , точно мислех да помоля админитеда ни отворят тема озаглавена "клуб Млад техник" или нещо подобно за хората които им е хоби електрониката ,
сега относно темата : Пролетта правих Тесоро Бандидо мМах 2 и бях приатно изненадан от резултата перфектна дискриминация..като реши че даден обект е желязо..и краи не мож го излъга никак.. мълчи кат Фашист на разпит . наи добри резултати бях получил с една пита от бандито 2 на Бладо пробвах се понеже си мислех че и като схема са подобни ... каква заблуда нямаха нищо общо но пък с малко промяна на фазовъртящите вериги и увеличение на захранването на генератора резултатите бяха убииствени 1лев на 50см (на въздух разбира се )
Та все пак ако може Админите да ни отделят тема и да си коментираме разните схеми от геотеча или ако някои реши да прави някви експерименти да не се тровим с този англииски у западните форуми...
Ще се радвам да коментираме колега. Наистина трябва да има тема за "направи си сам" и странно защо този форум няма такъв раздел. Админите, ако не ги бърка е добре да направят.
Иначе "Тесоро" са определено марката на народа - с много качествени и лесни за повторение схемни решения. Жалко, че и те се "цифровизираха" вече и перфектни апарати, като Тежон-а ще си останат нереализирани, като хоби проекти.
Може да качиш някоя снимка на твоя апарат ако имаш под ръка.
Сега ще почна да запоявам частите по платката на ТГСЛ-то.А за питата ще видим кога ще имам време да я правя.За начало ще пробвам с 27см. DD дето сърбина и дава параметрите в геотеча.После ще намотая ОО 19см. да се получи същата индуктивност и омове и ще видя резултата.Колега ,aiko,колко потенциометъра си изкарал на твоето ТГСЛ? 4? За какво са толкова много.Аз мисля да извадя само sensitivity.Земния баланс ще си го оставя вътре с тример.А и с тоз закон накрая може да остане само по плажове да ходим.Като центровам земния баланс на пясък само и това е.
Четвъртия пот. е за сила на звука - да си го намалям като го тествам, че да не ми се кара жената
Иначе си прав за грунд баланса - сигурно може да остане на тример. Аз си го настройвам с една феритна пръчка Ф10 дълга около 50 мм.
Внимавай с ориентацията на транзисторите! На PCB файла на Ивконич, мисля е объркана ориентацията. Виж на моите снимки как са, или си проследи по схемата.
Транзисторите ги гледам в datasheet BF245 и 2N2222 са свалени от стари платки.LM308 -проблем -няма ги навсякъде и са скъпи -по около 9лв. бройката.Набарах обаче на едно място по 2.25 ,ама имаха останали само три.Взех ги и трите да има една резерва.
Транзисторите ги гледам в datasheet BF245 и 2N2222 са свалени от стари платки.LM308 -проблем -няма ги навсякъде и са скъпи -по около 9лв. бройката.Набарах обаче на едно място по 2.25 ,ама имаха останали само три.Взех ги и трите да има една резерва.
Хубаво правиш. Аз ги напрасках на доверие по разположението в PCB файла, и след като не тръгна, тогава хванах грешката.
Да, Викивата. В капана има зад халите един магазин на KOMET ЕЛЕКТРОНИКС, а срещу него има още един за чаркалъци, но не се сещам за името му. KOMET ЕЛЕКТРОНИКС са доста заредени с компоненти. Не знам колегата, кой има предвид.
Викивата са ме разочаровали доста - НЕ КУПУВАЙТЕ ПОТЕНЦИОМЕТРИ ОТ ТАМ !!! , или си носете уред да си ги мерите на място, че масово се различават с по 20% от стойността. Пробутват някакъв брак според мен. А и не съм виждал по-немотивирани и заспали служители.
Веднъж ми пробутаха едно зарядно за 6 и 12 волта акумулатори. Лелката на щанда ме излъга че било автоматично - Викам "Бе то не пише никъде, че е автоматично" а лелката "Не гледай какво пише - автоматично е" ... като го отворих в къщи вътре два диода на кръст
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 4:15 am
aiko написа:
mcatmanm написа:
Пловдив -Викиват ли?
Да, Викивата. В капана има зад халите един магазин на KOMET ЕЛЕКТРОНИКС, а срещу него има още един за чаркалъци, но не се сещам за името му. KOMET ЕЛЕКТРОНИКС са доста заредени с компоненти. Не знам колегата, кой има предвид.
Викивата са ме разочаровали доста - НЕ КУПУВАЙТЕ ПОТЕНЦИОМЕТРИ ОТ ТАМ !!! , или си носете уред да си ги мерите на място, че масово се различават с по 20% от стойността. Пробутват някакъв брак според мен. А и не съм виждал по-немотивирани и заспали служители.
Веднъж ми пробутаха едно зарядно за 6 и 12 волта акумулатори. Лелката на щанда ме излъга че било автоматично - Викам "Бе то не пише никъде, че е автоматично" а лелката "Не гледай какво пише - автоматично е" ... като го отворих в къщи вътре два диода на кръст
VIKIVAT ?- samo darveta vatre.
mcatmanm Новобранец
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 9:10 am
От Викиват веднъж вземах две акумулаторни батерии 12в и 6в на 1.3Ач и двете излязоха дефектни -най-вероятно стари -пробутват всякакви боклуци там.
pantera Легионер
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 3:20 pm
Някой има лая схема с по-добро качество...?[img][/img]
aiko Консул
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 4:34 pm
pantera написа:
Някой има лая схема с по-добро качество...?[img][/img]
Каква е тази схема? Ако знаеш, кажи нещо повече за нея?
pantera Легионер
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 4:41 pm
Не знам каква е,видях я така в един друг форум,пиах за нея в геотеч-а,но и там нищо.Ще ми се да я разгледам подробно като схемно решение,дали е повтаряна,ТТ данни,но "ефира мълчи",никой никаде не обажда...
aiko Консул
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 5:24 pm
pantera написа:
Не знам каква е,видях я така в един друг форум,пиах за нея в геотеч-а,но и там нищо.Ще ми се да я разгледам подробно като схемно решение,дали е повтаряна,ТТ данни,но "ефира мълчи",никой никаде не обажда...
Питах един приятел. Каза, че била монтански магнум - нищо особено.
pantera Легионер
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 6:19 pm
Нееее,само има магнумски възли-захранването(най-доброто за МД според мен) и усилвателите/"автонулите".Чипа 4060 май е по-нов а не съвременник на магнума-кварцово стабилизиран генератор("помпи" меандър в кръга) и делител(вземат разделен по честота сигнал от генератора за 2 тона-нисък и висок за черно и цветно.Фазовръщателите също не са от магнума-но са заводско решение,както и смесването на каналите и задаването на прага-с двойни компаратори.Интересно ми е смесването(модулацията) на двата сигнала на входа на усилвателя в режим "2 тона",както и какви са стойностите на елементите,но уви-за сега никой не я дава... ...Кофтито тук е,че и двата кръга са резонансни-виж,ако поне приемника е нерезонансен,"обща база" например,както е в магнума(а и не само при него... ) ще е по-лесно повтаряем,иначе всяка машина ще се различава по параметри заради подбор на кондерите в трептящите кръгове,температурната им устойчивост...Интересно и "странно" ми е реализирането на синхронните детектори-ехо сигнала влза и излиза от едно и също място на 4053(защото най-вероятно е с мултиплексори),но може и да съм в грешка заради лошото качество...
aiko Консул
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 6:43 pm
... колега, ти уби коня с лопатата дет се вика ... явно си навътре в материята - поздравления!
mcatmanm Новобранец
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 7:24 pm
Тази схема не е ли подобна на тази: http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=12948
pantera Легионер
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 8:13 pm
Може да е на другаря Сашо Варна,но не е същата-прилича ми на комбинация от 4 машини,3 от които са ми попадали и то обикновено за ремонт...
mcatmanm Новобранец
Заглавие: Re: TESORO GOLDEN SABRE Light Чет Ное 05, 2009 8:24 pm
pantera,а тази сашовата S1 double tone and reject правил ли си я?Направих я лятото обаче нямах тел 0.31 и навих 0,28 .Сигурно заради това не можах да достигна дълбочина.Напрежение в Tx беше само към 14-15 волта.Иначе дискриминация и земен баланс супер бяха.