Заглавие: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 6:25 pm
Откупил оръдието от US аукцион, праща го с коле Невероятно, но факт. Бойна тракийска брадва - лабрис, откупена на аукцион в САЩ, се върна с колет у нас. Пратката с ценния артефакт е изпратена от анонимен дарител отвъд океана до Регионалния исторически музей във Варна. Със сигурност това е самият купувач, участвал в наддаването, който е разбрал, че находката е открита в Северна България. В краткото си писмо на английски до варненските археолози той съобщава, че двойната желязна брадва от VI-III в. преди Христа е най-вероятно плячка на търсачи и е изнесена незаконно от страната. Трябва да се върне на държавата, в която е намерена, тя принадлежи на българска култура, пише още тайнственият дарител. Това е най-уникалното, за първи път у нас се връща от Америка по този начин изнесена находка, не вярва на очите си шефът на РИМ проф.д-р Валентин Плетньов. Двойната брадва е дълга 25 и широка 10 см, тежи поне 2-3 кг. Вероятно е изкопана на територията на римския град Нове край Свищов, но е от по-старо, тракийско време, смята Елина Мирчева, археолог-уредник в музея, завеждащ "Античния фонд". Брадвата е използвана както за бой, така и за лов, има култово значение и е символ на властта в древността. Такива бойни тракийски оръжия има изрисувани в стенописите на Александровската гробница, допълни Мирчева. По-тясна брадва от тракийски некропол има и в експозицията на Варненския музей. Археолозите ще върнат жеста с благодарствено писмо до анонимния дарител, който на пратката е посочил само номер на пощенската си кутия в щата Мериленд. Дали е българин от Варна или американец, който е посещавал богатия музей край морето или пък случайно е попаднал на сайта му, си остава пълна загадка за тях. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-03-14&article=485272
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 6:29 pm
Като я гледам не е кой знае колко уникална по снимките
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 9:01 pm
Много ми е интересно тази брадва със история къде е намерена и от кого, естествено от търсачи .Сигурно прекупчиите си водят бележки.
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 9:46 pm
maas7eer написа:
Много ми е интересно тази брадва със история къде е намерена и от кого, естествено от търсачи .Сигурно прекупчиите си водят бележки.
А като е на 25 000 хиляди години,дали е сЪС история?Прекупвачите са си водили бележки още като начинаещи!Сега са на пета предавка.
Хаосът е или временен,или гибелен!
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 10:18 pm
Трибал-М написа:
maas7eer написа:
А като е на 25 000 хиляди години,дали е сЪС история?Прекупвачите са си водили бележки още като начинаещи!Сега са на пета предавка.
Не съм чувал прекупвач да си записва всяка една дрънкулка от кой край на БГ е и от кого е намерена търсач-архе.-или баба с мотиката.Да не говорим ,че някой наддава в аукцион някъде си и даже разбира и от къде е находката.Те това ми е интересно.
titpulo Легионер
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 10:39 pm
Трибал-М написа:
maas7eer написа:
Преди 25 000 хиляди години траки имало ли е ве пи4
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 10:59 pm
titpulo написа:
Трибал-М написа:
maas7eer написа:
Предполагам става дума за 2,5 хил години .
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 10:59 pm
titpulo написа:
Трибал-М написа:
maas7eer написа:
Ве пич,към кого е въпроса,Ве?
titpulo Легионер
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пет Мар 14, 2014 11:50 pm
към които незнае колко са 25 века
igi80 Легионер
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Съб Мар 15, 2014 12:14 am
25x100=2500 Сиреч, около 4-ти век преди Христа е тази прословута антика, а този на търга може и наш брачет да е, натдал долар дори и печели, а може и БГ журналишче да е, та да има „матрял“ и интрига в неговата носталгична „Татковина“... Кво, толкова се кахърите? - Омрели „янките“ за тракийски брадви, виж ако беше нещо от сериите Винету, цената може би щеше да гони гласът на Валя „Балканска“ в комуса...
"След буря, винаги изгрява слънце"
igi80 Легионер
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Съб Мар 15, 2014 12:17 am
igi80 написа:
25x100=2500 Сиреч, около 4-ти век преди Христа е тази прословута антика, а този на търга може и наш брачет да е, натдал долар дори и печели, а може и БГ журналишче да е, та да има „матрял“ и интрига в неговата носталгична „Татковина“... Кво, толкова се кахърите? - Омрели „Янките“ за тракийски брадви, виж ако беше нещо от сериите „Винету“, цената може би щеше да гони гласът на Валя „Балканска“ в комуса...
"След буря, винаги изгрява слънце"
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Съб Мар 15, 2014 12:17 am
Трибал-М написа:
maas7eer написа:
Да,грешката е моя,техническа,а не от друг вид.
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Съб Мар 15, 2014 12:31 am
Трибал-М написа:
Трибал-М написа:
maas7eer написа:
Да,грешката е моя,техническа,а не от друг вид.
Тогава нашите далечни предци са живели кратко ,но щастливо.И са еволюирали ужким към добро.
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Съб Мар 15, 2014 4:28 am
Тази брадва ми изглежда много позната.През 1983 година намерих подобна до с. Оброчище обл.Варна.Там покрай р.Батова има много тракийски селища.Тогава ми направи впечатление че отвора за дръжката е с доста малък диаметър ,малко по широк от палец.Като знам какви дебели дръжки се чупят когато се секат и цепят дърва ,тази си личеше че няма да издържи.Помислих че може да е брадва само за дялане на по финни работи на някой майстор. Желязото беше на плитко ,но за да не го мъкна цял ден го оставих до дупката и сетне го забравих.Щях да взема два -три лева за брадвата защото е голяма ,но колата беше далече.А аз бях тръгнал да търся някое ново селище и желязото щеше да ми пречи.
deus72 Новобранец
Заглавие: ако бяха отделили 20 30 лева музея нямаше да набутват човека дая връща но налие дарение-аванта Съб Мар 15, 2014 9:05 pm
vvurbanov написа:
Тази брадва ми изглежда много позната.През 1983 година намерих подобна до с. Оброчище обл.Варна.Там покрай р.Батова има много тракийски селища.Тогава ми направи впечатление че отвора за дръжката е с доста малък диаметър ,малко по широк от палец.Като знам какви дебели дръжки се чупят когато се секат и цепят дърва ,тази си личеше че няма да издържи.Помислих че може да е брадва само за дялане на по финни работи на някой майстор. Желязото беше на плитко ,но за да не го мъкна цял ден го оставих до дупката и сетне го забравих.Щях да взема два -три лева за брадвата защото е голяма ,но колата беше далече.А аз бях тръгнал да търся някое ново селище и желязото щеше да ми пречи.
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пон Мар 17, 2014 10:04 pm
deus72 написа:
vvurbanov написа:
Какво да напише женицата ,нали заплата взема .Най-вероятно плячка на търсачи Повече пари на вторични ще ти дадат отколкото някой си.Струва ми се ,е някой заблуден законен търсач си е помислил за плячка .И нещо не му е вързало.
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Тайнствен мъж върна брадва на 25 века Пон Мар 17, 2014 10:11 pm