Заглавие: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 12:06 am
Здравейте, може ли да ми кажете нещо повече за това гърне от снимките , или е просто най обикновенно гърне. Намерих го така счупено, мисълта ми е дали да отида до там с детектора и да претърся района. Благодаря !
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 12:28 am
Пробвай нищо не губиш.
jorkata04 Новобранец
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 12:37 am
За пробване ще пробвам , но и малко информация за гърнето ще ми е от полза .
vvurbanov Консул
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 3:38 am
jorkata04 написа:
За пробване ще пробвам , но и малко информация за гърнето ще ми е от полза .
Това е стомна ; все още правят такива сувенири.Твоята не знам колко е стара , най много 100 -150 годишна.Но може и да е по съвременна реплика.През 1964 година си купих подобна защото прави водата по сладка и я запазва хладка през лятото.За късмет стомната се оказа спукана и водата леко сълзеше..Трябваше да я надуя с уста преди да я купя ,за да пробвам дали издиша.Но тогава не знаех този номер, научих го сетне от Чудомир.
Mark Antoni Легионер
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 7:41 am
това гърне не е много старо на 40 или 50 годишен турско е
nasko75 Джадай
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 9:28 am
Да това е стомна пра баба ми до преди десетина години пиеше от такава стомна,това напълно сериозно най много да е Турция ама знаеш ли може и там да е интересно
който търси намира
jorkata04 Новобранец
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 4:50 pm
Благодаря ви колеги , този уикенд задължително ще го мина това местенце , за късмет може да излезне и някое пълно с монетики
Podlecii.avg Цезар
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 6:59 pm
jorkata04 написа:
Здравейте, може ли да ми кажете нещо повече за това гърне от снимките , или е просто най обикновенно гърне. Намерих го така счупено, мисълта ми е дали да отида до там с детектора и да претърся района. Благодаря !
това нее стомна, а е Барде -Бардак , или на съвременен Бг. език БАРДУЧЕ !
:
Трибал-М Джадай
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 7:26 pm
Podlecii.avg написа:
jorkata04 написа:
това нее стомна, а е Барде -Бардак , или на съвременен Бг. език БАРДУЧЕ !
Хората от средното поречие на Огоста също му казваха бардак,От Монтана нагоре-къръчаг(къркане-?)...Но май е едно и също.
Хаосът е или временен,или гибелен!
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 7:48 pm
jorkata04 написа:
Благодаря ви колеги , този уикенд задължително ще го мина това местенце , за късмет може да излезне и някое пълно с монетики
Дай боже или ха дано ,най-вероятно ще е надали ,обаче не губи кураж
gozilla Легионер
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 8:28 pm
преди време край такова гърне мои приятели намериха цял казан жълтици! търсене му е цаката
gozilla Легионер
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 8:32 pm
А ПЪК ПОСЛЕ ТРИ ДЕНЯ ЯЛИ..ПИЛИ И СЕ ВЕСЕЛИЛИ
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Пон Мар 10, 2014 8:43 pm
gozilla написа:
преди време край такова гърне мои приятели намериха цял казан жълтици! търсене му е цаката
Има логика ,докато са копали да скрият казана и си пийвали студена водица от стомната,и после я зарязали
quell Легионер
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Нед Мар 16, 2014 10:02 pm
... това е съд за вода (стомна, бърде или каквото там се казва) ... и ми изглежда съвременно (до 30-50 години), но така или иначе никой не знае какво има в земята мини един оверлог да чуеш....
jorkata04 Новобранец
Заглавие: Re: Гърне - малко помощ Нед Мар 16, 2014 11:30 pm
quell написа:
... това е съд за вода (стомна, бърде или каквото там се казва) ... и ми изглежда съвременно (до 30-50 години), но така или иначе никой не знае какво има в земята мини един оверлог да чуеш....
Задължително ще го мина . Иначе впоследствие разбрах ,че на това място правели някакъв събор всяка година и нищо чудно от там да е дошло, но както казват : От опит, глава не боли .