Заглавие: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 8:10 am
Здравейте колеги някой може ли да разчете надписа на тези табли!Наскоро са открити край град Белене!Благодаря предварително!http://prikachi.com/images/158/7116158U.jpg , http://prikachi.com/images/157/7116157o.jpg
Симпличио Консул
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 9:02 am
На духовете на умрелите (нещо от рода на "В памет на...") Юлия Привата Майка на Юлий Басий Юлий Руфий Юлий Гемелий От признателните синове
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 9:25 am
-Нещо от родъ на покривна плоча от каменен съркофаг -Другото нещо е че ако това не е у музея требе а си баят луд или плиткоумен да питаш на всеуслушание кви са тия ''табли'' и кво пише на тях.........................
Симпличио Консул
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 10:25 am
Станчо, законът задължава да предадеш артефакта в 7-дневен срок, така че пичът може би все още има време да му се порадва у дома в градината.
igi80 Легионер
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 5:40 pm
Този нов ник, ми "намирисва" нещо. Ти кво ще кажеш, бе Симпич? Този да не ти е колега от ДАНС...
"След буря, винаги изгрява слънце"
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 6:36 pm
Симпличио написа:
Станчо, законът задължава да предадеш артефакта в 7-дневен срок, така че пичът може би все още има време да му се порадва у дома в градината.
-Като гледам стената дето е облегната плочата и подовата настилка дока са стигнале до нея 7-дневният срок отдавна ша да е изтекъл................................
donkata77 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 6:47 pm
stan960 написа:
-Нещо от родъ на покривна плоча от каменен съркофаг -Другото нещо е че ако това не е у музея требе а си баят луд или плиткоумен да питаш на всеуслушание кви са тия ''табли'' и кво пише на тях.........................
Не съм ги намерил!Просто са изложени в реставрирана крепост в нашият град и ми беше интересно какво пише...всеки има достъп до тях!
donkata77 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 6:54 pm
На духовете на умрелите (нещо от рода на "В памет на...") Юлия Привата Майка на Юлий Басий Юлий Руфий Юлий Гемелий От признателните синове
Благодаря много за инфото
donkata77 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 6:59 pm
igi80 написа:
Този нов ник, ми "намирисва" нещо. Ти кво ще кажеш, бе Симпич? Този да не ти е колега от ДАНС...
А според теб не може ли човек просто да се интересува от историческото минало на родното му място...?Не всички са конспиратори пич
гущера Про-Консул
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 7:37 pm
donkata77 написа:
igi80 написа:
А според теб не може ли човек просто да се интересува от историческото минало на родното му място...?Не всички са конспиратори пич
Коя е крепоста колега?
igi80 Легионер
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 7:47 pm
donkata77 написа:
igi80 написа:
Няма лошо в това и то не само на родното му място, но и на родната му държава... Само си мислех, че малко късничко се интересуват, лаиците в нашия форум, а дали това наистина е така или е там където казваш, само ти си знаеш...
Последната промяна е направена от igi80 на Нед Мар 02, 2014 9:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 8:13 pm
donkata77 написа:
stan960 написа:
Не съм ги намерил!Просто са изложени в реставрирана крепост в нашият град и ми беше интересно какво пише...всеки има достъп до тях!
-Така и трябва да бъде,Димум е голяма митническа станция по Римско време пък и наблизо са Никополис и Нове така че е нормално да се намират такива стели-плочи и съркофази там.Тъпо щото уредниците и археолозите не са се постарали да пояснят кое кво е та да трябва обикновенните хора да питат в интернета.
donkata77 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Нед Мар 02, 2014 8:36 pm
stan960 написа:
donkata77 написа:
stan960 написа:
-Така и трябва да бъде,Димум е голяма митническа станция по Римско време пък и наблизо са Никополис и Нове така че е нормално да се намират такива стели-плочи и съркофази там.Тъпо щото уредниците и археолозите не са се постарали да пояснят кое кво е та да трябва обикновенните хора да питат в интернета.
Да точно кастела Димум е!Това лято започнаха реставрацията му,която ще продължава и през следващите години...може би тогава ще сложат и по подробни табели!Сега има някакви само с обща информация,а иначе самата крепост става прекрасна
huligan 999 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Чет Мар 06, 2014 8:47 pm
Извинявам се, че ползвам темата. Става въпрос за надпис върху пръстен, който видях преди доста време, но не спира да ме човърка. http://tinypic.com/view.php?pic=oazv3k&s=8#.UxjDzoV7ad8
Симпличио Консул
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 11:42 am
Колега, отляво ясно се чете "Απόλλωνος" (Аполон), докато отляво може би има някаква грешка при преписване, вероятно имаме Σειρήνες ( Сирени) и още някаква дума, вероятно на пръстена е изобразена някаква митологична сцена на сирени и бог Аполон.
huligan 999 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 12:24 pm
Симпличио написа:
Колега, отляво ясно се чете "Απόλλωνος" (Аполон), докато отляво може би има някаква грешка при преписване, вероятно имаме Σειρήνες ( Сирени) и още някаква дума, вероятно на пръстена е изобразена някаква митологична сцена на сирени и бог Аполон.
В кръгът имаше изобразен конник, яздещ на дясно с развято наметало, не се наех да го скицирам по обясними причини . За отдясно се досещах, отляво буквите са точно предадени. Според други коментари в ляво е титла или име.
Благодаря, Поздрави!
tepes Цезар
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 12:34 pm
Точно така разположени и същите ли букви бяха написани от лявата страна? Севастос-Севасти е титла, означава уважаем-уважаема, останалите букви може да са име
Последната промяна е направена от tepes на Пет Мар 07, 2014 12:47 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
huligan 999 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 12:44 pm
tepes написа:
Точно така разположени и същите ли букви бяха написани от лявата страна? Севастос-Севасти е титла, означава уважаем-уважаема, останалите букви може да са име
Разположението е точно.
Благодаря! Поздрави!
tepes Цезар
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 12:47 pm
Питам защото понякога м/у H и N почти няма разлика
huligan 999 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 12:55 pm
tepes написа:
Питам защото понякога м/у H и N почти няма разлика
Второто Н може и да е N , не се бях замислял .
Симпличио Консул
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 1:09 pm
Така, отляво имаме буквите:
CEPIH BACT HO
Това последното "О" всъщност е с две рогчета, вероятно е символът , който е бил използван във византийските надписи за означаване на зука "у" (OY).
От наличните букви можем да конструираме "CEBACTOY" (Σεβαστοῦ), което е титлата "севаст" в родителен падеж (генитив), също и "CEBACTH", разбира се, но проблемът е с другите букви, които просто нямам идея какво да ги правим.
igi80 Легионер
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 1:14 pm
tepes написа:
Уважаван=Почитан Значи: "В почит на Аполон". Така ли е Цепи?
tepes Цезар
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 1:29 pm
Симпличио написа:
Това последното "О" всъщност е с две рогчета, вероятно е символът , който е бил използван във византийските надписи за означаване на зука "у" (OY).
Бе не знам, но това което го каза, не вярвам да го знаят повече от 5 човека в България!!! Аз ви разправям, че симплича ие изненада, вие не вярвате
huligan 999 Новобранец
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 1:31 pm
[quote="Симпличио"]Така, отляво имаме буквите:
CEPIH BACT HO
От наличните букви можем да конструираме "CEBACTOY" (Σεβαστοῦ), което е титлата "севаст" в родителен падеж (генитив), също и "CEBACTH", разбира се, но проблемът е с другите букви, които просто нямам идея какво да ги правим.[/quote
Възможно е второто H да е N, може и гравьора да е "изял" нещо , или талкова си е можел. Някак почитането на Аполон във византийски времена не ми се вързва много, пък и формата ми изглеждат доста по ранни, ама знае ли човек. Благодаря на теб и Тепес за опитите, Здраве да е!
maas7eer Про-Консул
Заглавие: Re: Някой може ли да разчете надписа? Пет Мар 07, 2014 9:09 pm
tepes написа:
Симпличио написа:
Бе не знам, но това което го каза, не вярвам да го знаят повече от 5 човека в България!!! Аз ви разправям, че симплича ие изненада, вие не вярвате
Симплич това ти ли си ? Подозирах ,че си някой археолог под прикритие ,с това класическо тролене до сега.Браво на мъдрите постове ,дай боже и за напред да ни радваш.