Заглавие: минерална вода и римски селища Пет Апр 27, 2012 8:10 pm
Колеги при моите излети съм забелязал , че римски селищата е имало там където има минерална вода. Но тук искам да подчертая , че в днешно време тази минерална вода я няма. Намира се по ниско от римското селище и е изведена на повърхността със сонди. Говорил съм си със спициалисти геолози и ми потвърждават, че действително има признаци на минерална вода там , но на по-дълбока дълбочина. Въпроса ми е следният дали някой знае дали е имало някакви природни катаклизми в българия по онова време за да слезе тази вода по- дълбоко или тогава са се биели сонди за минерални извори.
sitalk Джадай
Заглавие: Re: минерална вода и римски селища Пет Апр 27, 2012 9:31 pm
AVGVSTVS 1 написа:
Колеги при моите излети съм забелязал , че римски селищата е имало там където има минерална вода. Но тук искам да подчертая , че в днешно време тази минерална вода я няма. Намира се по ниско от римското селище и е изведена на повърхността със сонди. Говорил съм си със спициалисти геолози и ми потвърждават, че действително има признаци на минерална вода там , но на по-дълбока дълбочина. Въпроса ми е следният дали някой знае дали е имало някакви природни катаклизми в българия по онова време за да слезе тази вода по- дълбоко или тогава са се биели сонди за минерални извори.
Кедето има минерални извори е имало населяване от дълбока древност до днес. Някъде я няма,да. Не знаеш ли,че римския пласт на доста места е по-надолу от сегашния. Баните са им били близо да самите извори,или пък са ги прехващали с тръбопроводи.Сонди са нямали,измислили са начин как тя да се движи,та дори и по склон нагоре. Не си ли чувал за Акведукта по времето на Веспасиан? 80 км дълъг.Така е бил изобретен,че водата се е движела по естествен наклон,на метса е правила чупки надолу и пак надолу,без никакви сонди. И е стигала до Вечния град......
tepes Цезар
Заглавие: Re: минерална вода и римски селища Пет Апр 27, 2012 9:32 pm
Предполагам, че в миналото е имало доста повече вода, реките са били пълноводни. За пример мога да ти дам река Марица, която в древността е била плавателна, а Филипуполис е бил пристанищен град...
Гост Гост
Заглавие: Re: минерална вода и римски селища Пет Апр 27, 2012 10:18 pm
Колеги благодаря Ви за изчерпателният отговор. Не съм чувал за това което споменахте , но ще се поровя в интернет за да науча повече.
Гост Гост
Заглавие: Re: минерална вода и римски селища Сря Май 02, 2012 10:53 pm
Здравейте, Колеги! Някой от вас намирал ли е римски водопровод и какво представлява той. с какви тръби е. Достигнал ли е до водозахващането и тече ли оше вода по него. ше ми бъде много интересно, ако някой сподели преживяното
VIKING Про-Консул
Заглавие: Re: минерална вода и римски селища Сря Май 02, 2012 11:04 pm
AVGVSTVS 1 написа:
Здравейте, Колеги! Някой от вас намирал ли е римски водопровод и какво представлява той. с какви тръби е. Достигнал ли е до водозахващането и тече ли оше вода по него. ше ми бъде много интересно, ако някой сподели преживяното
iма с оловни и керамични тръби по еди н такъв още тече вода на крайпътна чешма до едно село
Гост Гост
Заглавие: Re: минерална вода и римски селища Чет Май 03, 2012 10:42 am
Благодаря, колега. Това е много интересно. Целият водопровод ли е с оловни тръби . Защото това е много труд за онова време, пък са и тежки. Незнам дали си чул, че при разкопки при едно езеро в италия и намерен водопроводен кран , който направлява струята на водата по тръбите от бронз. Първоначално са го сметнали за съвременен и са го захвърлили , но в последствие се е оказало, че е античен. Учените направили сравнение и се оказало че при днешните и онзи от античността почти няма разлика. Това го гледах по дискавъри канал.