Учредихме инициативен комитет за отпор на убийственото решение на МОСВ и на министър Нона Караджова, стартираме подписка и сме готови да стигнем до Еврокомисията, няма да се оставим да ни отровят. Това заяви лидерката на екосдружението "Живот за Крумовград" Маргит Василева пред "Труд".
Протестна подписка започва в 10 пункта из родопското градче и околните села. Кметицата Себихан Мехмед е запознала хората с всички мерки, които до момента общината е предприела с настояването да получи адекватни отговори от институциите, но това не е станало. "Необяснимо е пренебрежителното отношение към населението от страна на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/, на здравното министерство, на канадската фирма "Дънди Прешъс Металс", на цялото правителство. Ще информираме за всичко това Комисията по екологията в ЕК, имаме и обещанието в Крумовград да пристигне група екоексперти от Брюксел", посочи лидерката на екосдружението Маргит Василева.
"Тревогите ни са свързани с факта, че рудникът ще бъде само на 2 км от града и на един от река Крумовица, в която водата ще бъде отровена с тежки метали и арсен. В пряко съседство до 17 махали ще има взривове, ще се разнася прах, който всички ще дишаме, а той ще е с химикали. Възмутена съм от отказа на здравното министерство да ни предостави становище за рисковете, които заплашват човешкото здраве", заяви кметицата Мехмед. Тя припомни, че в края на октомври т.г. Върховният административен съд /ВАС/ обяви за недопустими и остави без разглеждане жалбите на общината и Сдружението за дива природа "Зелени Балкани" срещу предоставянето на концесията за златодобив на "Болкан Минерал енд Майнинг" /БММ/, дъщерната фирма на "Дънди Прешъс Метълс".
Недоволството и страхът на крумовградчани провокираха създаването и на група в социалната мрежа Фейсбук "Да спрем химическия геноцид в Източните Родопи". Там усилията си обединяват и противниците на сондажите за шистовия газ в Добруджа.
Неотдавна пред "Труд" корпоративният директор на БММ Алекс Нестор разкри, че забавянето на проекта е причинило загуби в размер на 500 млн. долара. Заради гражданския натиск фирмата бе принудена коренно да промени технологията за добива на злато, като премахна най-ефективната, тази с цианидното излужване. Тя бе заменена с друга, безопасна, но с по-малък икономически резултат. Планираната инвестиция възлиза на 130 млн. долара. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1128816
Върховният административен съд /ВАС/ обяви за недопустими и остави без разглеждане жалбите на общината и Сдружението за дива природа "Зелени Балкани" срещу предоставянето на концесията за златодобив на "Болкан Минерал енд Майнинг" /БММ/, дъщерната фирма на "Дънди Прешъс Метълс".
Сдружението за дива природа "Зелени Балкани" не можа да си спаси пеликаните и чаплите от замръзналите езера,тръгнали срещу правителството,всички ги видяха колко струват и каква организация са. Тая работа с подписка и други там няма да стане.Трябват много крайни мерки ,ама като казвам много-крайни ,разбирайте ситуацията в Катуница да изглежда като детска игра .
P.S Винаги съм бил доста сприхав и ми е помагало доста, по добре е от молитви .
За да опазим богатствата по българските земи се изисква култура.
Върховният административен съд /ВАС/ обяви за недопустими и остави без разглеждане жалбите на общината и Сдружението за дива природа "Зелени Балкани" срещу предоставянето на концесията за златодобив на "Болкан Минерал енд Майнинг" /БММ/, дъщерната фирма на "Дънди Прешъс Метълс".
Сдружението за дива природа "Зелени Балкани" не можа да си спаси пеликаните и чаплите от замръзналите езера,тръгнали срещу правителството,всички ги видяха колко струват и каква организация са. Тая работа с подписка и други там няма да стане.Трябват много крайни мерки ,ама като казвам много-крайни ,разбирайте ситуацията в Катуница да изглежда като детска игра .
P.S Винаги съм бил доста сприхав и ми е помагало доста, по добре е от молитви .