Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Нед Ное 20, 2011 9:59 pm
Първи печатления от 15" -38см Фишерка за Ф75...
Впечатленията и сравненията са спрямо СЕФ 38/30см и оригиналната 11" малка фишерска сонда.
Конструктивни...
Ушите на сондата са направени много добре, пасват идеално и застопоряват сондата в желаното положение много добре за щеката с лекота и с оригиналният болт. Кабелът е силиконов и кой знае колко не се втвърдява, а остава еластичен в по-студено време спрямо кабелът на СЕФката. Единтичен, може би еднакъв е с този на малката оригинална сонда. 15" сонда си има предпазител, за разлика от малката 11" сонда. Определено, вече монтирана на щеката на апарата се усеща по-голямата й тежест, но скъсявайки дължината на щеките на пета дупка за моят ръст, тежестта на апарата стана поносим. За продължителна работа си трябва здрав гръб и ръка! Цветът й е бял и определено по-добре се следят с поглед контурите й, къде я движите, дори е преимущество и е много по-добре в смрачаващата се част от денонощието. Белият й цвят е и по-подходящ за летните горещини при които черните сонди се напичат и нагряват доста! Сондата също е и водонепропусклива, поне така пише, но аз не съм я потапял още във вода! След приключване на работа също лесно се почиства с леко влажен парцал въпреки конструкцията на многото ребра.
В режим на работа...
Определно маховете които се правят по време на търсене с 15" сонда трябва да са умерени и преценени... Уредът се балансира много по-бързо на автоматичен режим спрямо когато е със СЕФ сондата. Преимущество в това има също и малката 11" оригинална сонда спрямо СЕФ сондата. Минавайки на добалансиране на уреда в ръчен режим, или грунд балансиране в ръчен режим, където уредът не балансира сам на стойности под 40, по-бързото и по добро изчистване на ефекта от земята или местото по което ще търсите, стена и т.н. е отново факт. Знам, че всеки го интересува дълбочината, и ето че дойде моментът и за нея. Определено моите тестове показаха еднаква дълбочина, т.е. това което го чува при дълбочинен тест СЕФ сондата го чува и оригиналната 15'' в идеални условия. Тестът при реално търсене показа обаче друго... Въпреки големината си, и опасенията ми, че на замръсено с много битови железа, пирони и телчета... тази сонда 15" ще пропуща много цветни сигнали и то малките ще са нечуваеми, се оказа, обаче съвсем обратното. Там където съм минавал със 11" и после и със СЕФката и не съм хващал повече никакви цветни сигнали с тази сонда изкарах още ... Разбира се искам да подчертая тук, че техниката на търсене с голяма сонда е малко по различна, т.е. малко по-бавно се работи с нея и иска опит в металдетектинга, аз по принцип и бавно си работя, но пак казвам, че с нея различните сигнали се отделят един от друг много по-добре... Направо съм изумен, че е възможно това да става със сонда с такъв размер! Следващото нещо което искам да споделя и което съм забелязъл е устойчивостта и към минерализацията спрямо СЕФ сондата, както и в разкопана дупка апаратът не пърка и не скърца... т.е. паразити от грунда няма почти. Малката също е по-устойчива според моите наблюдения в тази насока. Не липсваха и дълбоки цветни сигнали, и си казах аха това е...., да ама не- капачка от буркан, незнайно как се е окопала на 40-45см, която за СЕФ сондата и 11" е била нечуваема! На алл метал режим статик, също беше направено пробно търсене по каменен зид 50см и впечатленията ми са за по-добра чувствителност и устойчива работа спрямо СЕФ сондата. Изобщо като цяло с тази 15" фишерска сонда ми се струва, че сигналите са много по ясни и отчетливи един от друг на замръсени места. На режим алл метал моушън за сега нямам кой знае какво наблюдение, т.е. много малко съм работил с нея на този режим, който не беше подходящ за местото където беше направено търсенето... В отношение податливост към ел. магнитни интерференции не съм забелязъл някаква разлика спрямо СЕФ и 11", може би в режим на дискриминация -програма JE със 15" сонда апаратът е малко по-стабилен... Тестовете са правени за сега на почви със средна минерализация- грундиране на 45-60, и каменен зид- грундиране на 12, жълта пръст с грундиране на 23
Със всичко това написано съм гледал да бъда обективен, ще се радвам и някой друг да сподели своите впечатления от работата на 15" сонда!
Поздрави на всички!
Kъсмет на всички!
Podlecii.avg Цезар
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Пон Ное 21, 2011 6:12 pm
jordan_nenov написа:
Във всички случаи ще купя една, защото се убедих, че за различни условия трябват различни сонди и е възможно в даден момент точната антена да я нямам...
хах щесе сетеш колега за през зимата си требат ЗИМНИ ГУМИ братле!!!
Podlecii.avg Цезар
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Пон Ное 21, 2011 6:20 pm
www.mdetectors.com написа:
Колеги, на следващия внос ще ги вкараме. Имахме 2 пробни на цената им е по-висока от тази на СЕФ а определено незнам с кое е по-добра. Новата сонда дори да я пуснем под-препоръчителната от Фишер /винаги така правим в интерес на истината/ цената ще е около 400лв. .
дейба !!!! неса ли множко 400 пари, за таз антена? честно казано и на мен мисе ще да тура такваз на моя фишер !
ivan_a2 Легионер
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Пон Ное 21, 2011 11:16 pm
wallb2 утре сутринта ще си взема тази сонда,сподели на какви настройки и режими работиш моля те.
jordan_nenov Джадай
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Вто Ное 22, 2011 8:38 am
Един колега вече има, друг колега утре ще има...Да не би вече да има направен внос? Или ако не - я кажете от къде може да се сдобия и аз с една такава антенка. А и на какви пари излиза ?Късмет на всички !
wallb2 Консул
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Вто Ное 22, 2011 10:21 am
ivan_a2 написа:
wallb2 утре сутринта ще си взема тази сонда,сподели на какви настройки и режими работиш моля те.
Аз никога не се ограничавам да държа уреда на някакви си определени настройки!!!!... винаги чувствителността ми е на максимално възможно ниво според това колко е стабилен уреда в даденият момент, винаги варирам при най-малкото смущение...., като съветвам да ползвате възможността, да сменяте честотата +/- т.е. от F1 до F7!!! Тук държа да отбележа и максимата за преслушването на даден сигнал по 2-3 пъти както и от всички посоки- "кръстосване на сигнала" !!!! Всеки терен- дадено место, може да изисква донастройване на машинката както и на самият грунд баланс неколкократно... Ползвам Ф75 ( за сега обикновенният ) на абсолютно всички режими- алл метал моушън, алл метал статик и дискриминационният ( основно на de и je ) je режима е по-нервен, усилва апарата и някъде не може да се ползва, т.е. може но трябва да намаляте чувствителността, което не е добре... губите дълбочина...
Когато при автогрундиране не се спре да се мени цифрата поне на 2-3 помпания да е една и съща, минавам в ръчен режим и го пипам до колкото е възможно да го изчистя!!!
в режим дискриминация
чувствителност - мах възможна до стабилност диск левъл- от 2 до 5 до 7 обичайно, че и до 20 в зависимост от ситуацията и влиянието на грунда и ел. магн. интерференции (аз не режа желязото, а го следя в съвкупност с дълбокомера ) НОЧ 1 не го ползвайте, а слушайте и гледайте дисплея Тонове 3 Режим de обичайно и je - където позволява уреда да е стабилен
алл метал моушън
Треш- от 4 до 6 аудио пич - 0 чувствителност - мах възможна до стабилност... както казва ГМа ..."като муха в гърне..." ръчен грунд- както казах прегрундиране неколкократно по време на работа. Не може да грундирате на едно место и с тази настройка да отпукате цял ден....
алл метал статик
аудио пич - 0 чувствителност - мах възможна винаги над 95- 99 Тука държа да подчертая, че опъвайки спусъка в пинпоинт става донастройване.... за което трябва само с практика да се научите и да следите работата на апарата като от време на време приближавате контролно метал към сондата... както и контролно да преслушвате даден сигнал с един от горните режими. На този режим работата на апарата е подобен на този с рамка издава усилващ се звук при наличие на метал под сондата в зависимост от разстоянието на сигнала от сондата... идентичен е като при пинпоинт. Доста дълбок е в сравнение с по-горните и понякога имате звук, но индикация на дисплея, не. Тука е въпрос вече на практика да разберете, дали е от метал или звук от грунда или стената в/у, в която търсите. Грунд баланса трябва да е перфектен, иначе се лъже много апарата на този режим на работа!!!
Мисля, че бях изчерпателен.... доста пъти правих корекции и допълнение на мнението ми с тази цел!
Сега чакам и вашето мнение за работата на тази сонда, както и на какви почви сте я ползвали- (на колко грундирате апарата)
@jordan_nenov... има я вече... по телефона от Мдетекторс си я поръчвах... нали ти казах на ЛС
Kъсмет на всички!
ivan_a2 Легионер
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Вто Ное 22, 2011 12:27 pm
wallb2 написа:
ivan_a2 написа:
Аз никога не се ограничавам да държа уреда на някакви си определени настройки!!!!... винаги чувствителността ми е на максимално възможно ниво според това колко е стабилен уреда в даденият момент, винаги варирам при най-малкото смущение...., като съветвам да ползвате възможността, да сменяте честотата +/- т.е. от F1 до F7!!! Тук държа да отбележа и максимата за преслушването на даден сигнал по 2-3 пъти както и от всички посоки- "кръстосване на сигнала" !!!! Всеки терен- дадено место, може да изисква донастройване на машинката както и на самият грунд баланс неколкократно... Ползвам Ф75 ( за сега обикновенният ) на абсолютно всички режими- алл метал моушън, алл метал статик и дискриминационният ( основно на de и je ) je режима е по-нервен, усилва апарата и някъде не може да се ползва, т.е. може но трябва да намаляте чувствителността, което не е добре... губите дълбочина...
Когато при автогрундиране не се спре да се мени цифрата поне на 2-3 помпания да е една и съща, минавам в ръчен режим и го пипам до колкото е възможно да го изчистя!!!
в режим дискриминация
чувствителност - мах възможна до стабилност диск левъл- от 2 до 5 до 7 обичайно, че и до 20 в зависимост от ситуацията и влиянието на грунда и ел. магн. интерференции (аз не режа желязото, а го следя в съвкупност с дълбокомера ) НОЧ 1 не го ползвайте, а слушайте и гледайте дисплея Тонове 3 Режим de обичайно и je - където позволява уреда да е стабилен
алл метал моушън
Треш- от 4 до 6 аудио пич - 0 чувствителност - мах възможна до стабилност... както казва ГМа ..."като муха в гърне..." ръчен грунд- както казах прегрундиране неколкократно по време на работа. Не може да грундирате на едно место и с тази настройка да отпукате цял ден....
алл метал статик
аудио пич - 0 чувствителност - мах възможна винаги над 95- 99 Тука държа да подчертая, че опъвайки спусъка в пинпоинт става донастройване.... за което трябва само с практика да се научите и да следите работата на апарата като от време на време приближавате контролно метал към сондата... както и контролно да преслушвате даден сигнал с един от горните режими. На този режим работата на апарата е подобен на този с рамка издава усилващ се звук при наличие на метал под сондата в зависимост от разстоянието на сигнала от сондата... идентичен е като при пинпоинт. Доста дълбок е в сравнение с по-горните и понякога имате звук, но индикация на дисплея, не. Тука е въпрос вече на практика да разберете, дали е от метал или звук от грунда или стената в/у, в която търсите. Грунд баланса трябва да е перфектен, иначе се лъже много апарата на този режим на работа!!!
Мисля, че бях изчерпателен.... доста пъти правих корекции и допълнение на мнението ми с тази цел!
Сега чакам и вашето мнение за работата на тази сонда, както и на какви почви сте я ползвали- (на колко грундирате апарата)
@jordan_nenov... има я вече... по телефона от Мдетекторс си я поръчвах... нали ти казах на ЛС
Благодаря ти много за всичко. от къде си ако не е тайна
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: 15" (38см) оригинална сонда за F70/75 Чет Ное 24, 2011 2:28 pm
Самата геометрия на 38см. СЕФ е по-различна от 38см. оригиналната и затова има определено разлики в търсенето. Лошото , е че оригиналната е 460лв. и за наши стари клиенти 430лв. Иначе няколко колеги си я купиха и има доста добри отзиви за нея. Имаме в наличност - безплатен протектор към нея.
Безплатна доставка до всяка точка на страната. www.mdetectors.bg 12 ГОДИНИ С ВАС!