Двуостра желязна брадва с формата на лабрис бе открита от археологическия екип на гл. ас. д-р Иван Христов от НИМ, който работи под връх Кози грамади в Средна гора. Находката е намерена в близост до главната порта на укрепената одриска резиденция, обект на основно проучване от специалистите.
Това е вторият подобен предмет, открит на тракийския обект. Първият лабрис бе намерен през лятото на 2005 г. в дворцовата сграда в средата на комплекса.
„Новата находка е изключително запазена”, каза д-р Христов. „Тя е дълга 22 см, масивна. За предназначението на сечивото има няколко хипотези. Допуска се, че лабрисът е използван по-скоро за определен вид процесии, отколкото за традиционните битови и военни нужди.
Другата версия произлиза от паралелите, които можем да направим с известни изображения върху македонски стенописи, мозайки както и от стенописите върху Александровската гробница в Тракия, където двойната брадва се носи от участници в т.нар. царски лов. Може да се допусне, че брадвата е използвана ако не от самия владетел, то поне от някой от неговото обкръжение по време на лов.
В този смисъл намирането на желязното оръжие в резиденцията никак не е случайно. Може само да гадаем какво е било всекидневието на аристократичната персона на Кози грамади преди 2400 г., когато горите наоколо са били изключително подходящи за ловуване на различни животни.”
Д-р Христов обяснява, че терминът лабрис (labrys) има лидийски произход. В митологията е популярен като двуостра брадва на Зевс Лабраундос от о. Крит. Приема се, че първите изображения на лабриси се появяват през II хил. пр. Хр.
В древна Тракия те са известни най-рано от края на бронзовата епоха. За пръв път в балканските земи лабрисът се появява като владетелски символ върху бронзовите монети на одриския цар Амадок в края на V в. пр.Хр.
Лабрисът присъства върху монетните печати и на одриските владетели Амадок Стария, Амадок и Терес II. До този момент в българските земи са известни по-малко от 20 находки с формата на лабрис.
В района на Кози грамади, без да броим откритите одриски царски монети с изображения на лабрис, желязната двуостра брадва е четвъртата форма на лабрис в развалините на резиденцията.
Новата находка ще допълни колекцията на Националния исторически музей с тракийски аристократични инсигнии и ще заеме подобаващо място след реставрация в постоянната експозиция на музея, към която миналата година проучвателят на Кози грамади прибави железен лабрис – скиптър с позлата.
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Вто Юли 05, 2011 1:58 pm
Голяма находка,разскрива всичко за живота на траките
Viver est militare!
sony147 Цезар
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Вто Юли 05, 2011 2:56 pm
Голям смях,стьйд и срам!
sony147 Цезар
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Вто Юли 05, 2011 3:18 pm
Обърнете внимание на коментар 32 в днес бг.Опитах да сложа само коментара но не се получи нещо.Накратко такива находки се изкупуват от иманярите,които след това ни се представят за "уникални"държавата(ние данъкоплатците)плащаме 20-30хилядарки да има какво да папкат откривателите и така,докато свършат уникалните находки,след това ще ни се покаже някоя счупена фибула,която може би е била на вуйчото на Аматок и тя ще излезе 20-30бона и т.н.Чувалите с антики в същото време ще си се придвижват,спокойно към европа,щото има кой да ги пази.
georgi_at Легионер
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Вто Юли 05, 2011 6:11 pm
За толкоз години работа на Козя грамада само такива кирки намираме.
charon Цезар
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Вто Юли 05, 2011 8:18 pm
georgi_at написа:
За толкоз години работа на Козя грамада само такива кирки намираме.
Не колега!Само с такива кирки замазват очите на хората,но не осазнават,че стават за смях.
Viver est militare!
borisov Консул
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Вто Юли 05, 2011 9:40 pm
този мие взел брадвичката значи и аз съм бил открил голяма нахотка пролета
miroslavmladenov Про-Консул
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Сря Юли 06, 2011 10:14 pm
хахахаха борисов,ти ли я заеба там,хахахахаа
borisov Консул
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Сря Юли 06, 2011 10:17 pm
сигорно съм я изтървал и те сая намерили
Petronii Цезар
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Сря Юли 06, 2011 11:15 pm
Не знам защо всички омаловажават такова епохално откритие , то е плод на дългогодишна и усилена работа на археолозите по проучването на тази забележителна и със световно значение крепост, част от националното ни културно-историчестко наследство. Обаче не бих се съгласил с предназначението на този инструмент ,както го обозначават , това е пособие за кастрене на дървета с цел да се хранят козите , както е видно от самото название на местноста. тогава козарството е в разцвет и козарите са били с голямо влияние и уважавани хора. Друг факт не ми дава мира и ме навежда на мисълта , че иманярството е мит и спекулация на шайка археолози ,като тези които разработват арх. обекти. Значи за толкова години от проучване на обекти и имащи права за свободно търсене на територията на цялата страна намират само на дедо брадвата , няколко гърнета и кани за вино , а същевременно новини и преса бълва информация за огромен трафик и милиарди оборот от арх. ценности. Откъде идват тези неща , след като законните проучватели "археолози" нищо не намират . И съответно изниква логичния извод , значи някой лъже , и то лъже най-нагло и прехвърля топката в друг двор .
apolon Про-Консул
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Сря Юли 06, 2011 11:23 pm
borisov Консул
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Сря Юли 06, 2011 11:29 pm
ами за това омаловажихме епохалната находка колега те си мислят че всички в тази държава са слепи и даи да лъжем хората открили брадва само ами по краи тази брадва колко неща са открили но те си остават там на страни че са им малки заплатите и те трябва да преживяват пък после иманяри канали милиони и незнам още какви си
handjata Консул
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Нед Юли 17, 2011 2:38 pm
Които мисли че с един детектор се става милионер(за хората от свитата говорим) да доиде да му подаря моя,и като напраи милиончето да ми даде една десета
Чумата Преторий
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Нед Юли 17, 2011 3:22 pm
Много нагли станаха ,по грозна обявена находка не съм виждал .
За да опазим богатствата по българските земи се изисква култура.
charon Цезар
Заглавие: Re: Намериха ценна находка под връх Кози грамади Нед Юли 17, 2011 3:30 pm
Чумата написа:
Много нагли станаха ,по грозна обявена находка не съм виждал .
Очаквай скоро и някой пирон,да обявят и после,ще кажат,че ние сме извадили всичко ценно и вече в земята нищо не е останало