Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри
+8
VIKING
adminn
pld-monetarka
stan960
spartak
lomidol
mdetectors.bg
Kiril62
12 posters
Автор
Съобщение
Kiril62 Admin
Заглавие: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пет Май 20, 2011 3:22 pm
Българската национална федерация по металдетектинг е подала жалба до Върховния административен съд във връзка с неясноти в закона за културното наследство. Това обявиха, днес, представители на организацията на пресконференция в София прес.
От федерацията изразиха несъгласие със сега действащата законова рамка, според която всички метални детектори подлежат на регистрация, която ако не бъде извършена води до наказателна отговорност за притежателя на съоръжението. Според тях към момента собствениците на металдетектори могат да подадат заявления за регистрация, но не могат да получат разрешение, тъй като в закона е изрично упоменато, че този тип специални средства могат да бъдат използвани „само при търсене на културни ценности”. Такова разрешение в момента могат да получат единствено специалистите археолози.
Членовете на федерацията настояват за промени в българското законодателство, които да съответстват на европейските норми. Те се заканиха да сезират ЕК, ако жалбата им в съда не даде очаквания резултат.
Председателя на федерацията, Илия Илиев, заяви, че в много други страни хората използващи метални детектори за намиране на културни ценности се наричат „любители археолози”, а в България ги наричат „иманяри”. Самият той описа печалния си опит в областта, като разказа как при тестване на един от уредите „случайно” е попаднал на старинни монети. Според закона той трябва да ги отнесе в най-близкия музей в рамките на седмица от откриването им и да бъде компенсиран с 30% от стойността им. Когато отива в музея, работещите там отказват да започнат законовата процедура и го заплашват с полиция. „В България всеки е потенциален престъпник”, разпалено заяви юристът на организацията – адвокат Георгиев. http://www.sofia-press.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%80%D0%B8
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пет Май 20, 2011 4:04 pm
не че не е истина заглавието на новината, но точно това изобщо не съм казал. Журналистите са си поизмислили. Казах, че трябва закона и наредбата да са по-ясни.
Безплатна доставка до всяка точка на страната. www.mdetectors.bg 12 ГОДИНИ С ВАС!
lomidol Цезар
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пет Май 20, 2011 4:17 pm
Ами така е в България. Който си търси правата става престъпник.
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пет Май 20, 2011 4:59 pm
Сигурен съм, че нещата се променят за по-добро и основен гарант за това е ЕС
Безплатна доставка до всяка точка на страната. www.mdetectors.bg 12 ГОДИНИ С ВАС!
spartak Легионер
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пет Май 20, 2011 5:16 pm
имаше ли много хора на пресконференцията? А от медиите кои бяха?Как бяха настроени спрямо нас? Споделете!
mdetectors.bg Джадай
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пет Май 20, 2011 5:27 pm
Имаше 4-5 репортери на вестници и една камера на BBT , които проявиха допълнитерен интерес и взеха интервю от Председателя и от адвоката. Днес е ден на парламентарен контрол, теглене на състезателите на Европейското по Куртуризъм, което почва утре в София, Атаката блокираха джамията в София, Борисов го чакат да каже промените в Земеделското министерство ... все интересни теми и е нормално да не присъстват много журналисти, но въпреки това е крачка в правилна посока. Бяха поканени всички журналисти и на събора следващата седмица. Ще е добре да дойдат максимално много хора.
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Съб Май 21, 2011 12:03 am
Самата трактовка че само избрани могат да притежават металотърсач е дискриминационна и нарушава човешките права - Най после почнахте да откривате Америка -Дано само не продължавате в стил -Отворени писма -че пътят към Голгота ще излезе бая заобиколен и дълъг........................................................................................
pld-monetarka Про-Консул
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Съб Май 21, 2011 2:08 am
stan960 написа:
Самата трактовка че само избрани могат да притежават металотърсач е дискриминационна и нарушава човешките права - Най после почнахте да откривате Америка -Дано само не продължавате в стил -Отворени писма -че пътят към Голгота ще излезе бая заобиколен и дълъг........................................................................................
БЕ,ПОМИЯРСКО Е УПРАВЛЕНИЕТО БЕ. ДА МУ ГО НАШМУЛА НА ЧОБАНА ДО СЛИВИЦИТЕ!!!!!!!!!!!! ДЕЙ--------------БА МАЙКА МУ ЦЪРВУЛСКА И БОКЛУКА МУ ПОМИЯРСКИ!!!!!!!!!!!!!!!
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Съб Май 21, 2011 10:32 am
Между другото Админ изв. за спама но не ми се отваря тема за това- Ако обичаш може ли да ми премахнеш точките от рейтинга или пък им сложи един минус от пред понеже много пъти съм казвал че това не е определящо за мен - Виждам обаче че неква очевидно федеративна анонимна курвичка която нема смелоста да обори мненията ми открито чука упорито минусчета по рейтинга ми в темите в който се включвам демек ми пили по оная работа което признавам ме дразни -Не за друго ми щото анонимният помияр и доносник си остава такъв и в живота -И като гледам от известно време какъв Сизифофски труд полага що требва да доставям некво удоволствие на мижавата му лайнярска дущица..........................................................
adminn Admin
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Съб Май 21, 2011 6:26 pm
Радвам се, че ги има рейтенгите, защото явно твоя е Репутация: 149 и едно или две човечета ме могат да преобърнат нещата. Странно ми е дори на мои постове, в които пиша за големи отстъпки или промоции - все ще се намери някой да гласува с минус. Най-често това са малки червейчета - псевдо производители, дето не им купуват бангиите или просто злобари. Така, че споко!
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
VIKING Про-Консул
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Съб Май 21, 2011 8:06 pm
Наистина и намене мие направило впечатление че хора които сдни не пишат в форума империо всеки ден им свалят репутацията.сигурно група приятели са наговарят за някои и всеки ден натискат минуса,рядко пиша но чета форума и видях как хора дето са против за някои работи направо ги забиват и ги обиждат,не е хубаво така .Колегата стан 960 си казва мнението открито да си кажаат и другите не да се крият,
zlatko Легионер
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Съб Май 21, 2011 9:38 pm
VIKING написа:
Наистина и намене мие направило впечатление че хора които сдни не пишат в форума империо всеки ден им свалят репутацията.сигурно група приятели са наговарят за някои и всеки ден натискат минуса,рядко пиша но чета форума и видях как хора дето са против за някои работи направо ги забиват и ги обиждат,не е хубаво така .Колегата стан 960 си казва мнението открито да си кажаат и другите не да се крият,
А ти недей да се криеш зад ника си не може с 5 коментара да имаш 2% рейтинг поне разбрахме 2 ник на стан
stan960 Джадай
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Нед Май 22, 2011 6:47 pm
Ти пък най малко -Нищо не си разбрал -И не мога да разбера що не ти спрът достъпа до Форума -Не виждам нуждата да ми подчертаваш колко тъпо ченге си та даже не можеш да си траеш и се издаваш.
VIKING Про-Консул
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пон Май 23, 2011 9:20 am
Не можах да разбера горния коментар за мен лисе отнася или за колегата стан960.колега златко ако е до мене имаш грешка мене не ме интересъват точки и проценти аз не си ги пиша казвам си мнението само по темата
pechkata Джадай
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пон Май 23, 2011 3:56 pm
VIKING написа:
Мислех да не вземам отношение по темата ама сърце лудо не трае - та на въпроса можеш да дадеш пример със мене репутацията ми беше плюс 100 и кусур само за няколко дена я направиха минус 70 вдигнах пара на Админа и нищо само дето хората които сваляха репутацията знаеха за оплакванията ми към Админа а уж било лично до него и от известно време се старая да пиша по рядко...И един въпрос до Светльо коя е дамата седнала отляво на Славитоооо - снимката на пресконференцията...
drujba6 Новобранец
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пон Май 23, 2011 6:35 pm
pechkata написа:
VIKING написа:
Мислех да не вземам отношение по темата ама сърце лудо не трае - та на въпроса можеш да дадеш пример със мене репутацията ми беше плюс 100 и кусур само за няколко дена я направиха минус 70 вдигнах пара на Админа и нищо само дето хората които сваляха репутацията знаеха за оплакванията ми към Админа а уж било лично до него и от известно време се старая да пиша по рядко...И един въпрос до Светльо коя е дамата седнала отляво на Славитоооо - снимката на пресконференцията...
Печка,красавицата от снимката седнала до Славчо е Другарката Джони......КОЛЕЖКА МЕЧТА ЗА ВСЕКИ ТЪРСАЧ..
Dominos Про-Консул
Заглавие: Re: Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри Пон Май 23, 2011 10:21 pm
Quote:Членовете на федерацията настояват за промени в българското законодателство, които да съответстват на европейските норми. Те се заканиха да сезират ЕК, ако жалбата им в съда не даде очаквания резултат.
Браво на хората, а дано се завърти малко колелото, че от много време е заседнало.
Не питай старило, питай патило!
Търговците на металдетектори: В България любителите археолози ги наричат иманяри